konto oszczędnościowe |
Autor |
Wiadomość |
gosc [Usunięty]
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 4:47 pm konto oszczędnościowe
|
|
|
Szukam konta oszczędnościowego na dobrych warunkach.
Znalazłam w Polbanku i Eurobanku ale może macie inne propozycje albo opinie o tych bankach i ich kontach oszczędnościowych?
Od razu napiszę, że dopiero zaczynamy oszczędzać, czyli nie wpłacę na start żadnej wyższej kwoty poza comiesięcznym 200 zł |
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 39 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 6:36 pm
|
|
|
Sajonara6, w Mbanku są także.Jak kiedyś szukałam to miało najlepsze oprocentowanie,ale to było jakiś czas temu.Pierwszy przelew z tego konta bezpłatny-kolejne 5 zł.Proste w założeniu-zakładasz zwykłe bezpłatne e-konto wypełniając formularz w necie, przyjeżdża kurier z umową.Po otrzymaniu tych wszystkich haseł i pinów dzwonisz na linie i mówisz,że chcesz założyć oszczędnościowe.
Teraz mamy w PKO BP bo założyli nam przy okazji zakładania konta zwykłego. |
|
|
ola88
Żona ;)
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 6:55 pm
|
|
|
Mam w mBanku i polecam mBank a opłaty to już znieśli więc warto poczytać na www.mbank.pl |
_________________ |
|
|
|
|
Mariola
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 6:59 pm
|
|
|
niesia2708 napisał/a: | Pierwszy przelew z tego konta bezpłatny-kolejne 5 zł | ja nie płace za przelewy z tego banku, tylko za wypłatę z bankomatu bo u mnie w mieście nie ma nigdzie mbankowego. |
|
|
|
|
ppola
Birdwoman
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 7:04 pm
|
|
|
WmBanku masz eMaxPlus który ma oprocentowanie 4,1% w skali roku i faktycznie pierwszy przelew w miesiącu jest bezplatny kazdy kolejny przez internet kosztuje 5 zł. do tego jest eMax który ma oprocentowanie 1%ale mozesz wykonywac ile chcesz przelewów. Co do zalozenia bardziej polecam wizyte w MKiosku np w Manu bo od razu bedziesz miala aktywne konto a nie jak w przypadku kuriera gdzie troche trzeba poczekac Znaczy sie wypelniasz wniosek w necie i zaznaczasz opcje mkiosk. Prowadzenia konta podstawowego jak i eMax i eMax Plus jest bezplatne. |
|
|
ola88
Żona ;)
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 7:32 pm
|
|
|
Mariola, pewnie robisz tak jak ja że np. z eMaxPlus to robie tak żeby tylko raz w miesiącu przelać po to jest do oszczędzania żeby jak najmniej wypłacać |
_________________ |
|
|
|
|
Kati
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 7:36 pm
|
|
|
niesia2708 napisał/a: | Teraz mamy w PKO BP | my też w PKO BP |
|
|
MalaJu
|
Wysłany: Nie Paź 18, 2009 7:55 pm
|
|
|
a jak w ING konto internetowe i jestem duzo bardziej zadowolona niz z mbanku. gdyby nie przelwy do ZUSu, to juz bym mbankowi podziekowała. ale nie chce mi sie w papierach mieszać. |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 9:08 am
|
|
|
MalaJu - a w czym ING jest lepsze? |
|
|
gosc [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 3:02 pm
|
|
|
My w końcu założylismy oszczędnościowe w POLBANKU - konto mocno oszczędzające
Zalety:
* zarabiasz jak na lokacie, bo konto jest wyjątkowo wysoko oprocentowane – 6,5% dla kwot do 5 tys. zł i 5% dla kwot powyżej 5 tys. zł;
* pieniądze masz cały czas pod ręką i możesz w każdej chwili wpłacić i wypłacić tyle, ile chcesz, bez utraty odsetek.
* nie ma kwoty minimalnej, więc zarabiasz już od pierwszej wpłaconej złotówki;
* odsetki są naliczane codziennie, dzięki czemu z dnia na dzień procentuje coraz większa kwota;
* nie pobieramy opłat za otwarcie i prowadzenie konta oraz za pierwszą w miesiącu wypłatę środków;
* możesz założyć nawet 3 konta, dzięki czemu na każdym możesz bez problemu oszczędzać niezależnie na trzy różne cele, np. na nowy samochód, wakacje czy nowe mieszkanie.
Mamy też konto oszczędnościowe powiązane z bieżącym w ING ale jest gorzej oprocentowane i nie ma naliczania codziennego.
Natomiast co do PKO BP - mam tak konto bieżące od 10 lat i mam ich już dość. Za wszystko każą sobie płacić jak za zboże. Już się nie mogę doczekać ucieczki z tego banku |
|
|
|
|
Tajgete
żona swojego męża :)
|
Wysłany: Sob Lis 14, 2009 11:25 am
|
|
|
My mamy w Aliorze zwykłego RORa z lokatą nocną.
Zalety ma takie, że odsetki - podobnie jak na koncie Sajonary - naliczane są codziennie (od połowy stanu konta) i dzięki temu zwolnione są od podatku (do dwudziestu kilku tysięcy na koncie z tego co pamiętam). W sumie oprocentowanie całego konta aktualnie jest ponoć równoważne lokacie 3.2%. Dla mnie dużym plusem jest to, że nie muszę się co miesiąc zastanawiać ile pieniędzy mogę przeznaczyć na oszczędzanie, bo każda złotówka oszczędza do momentu jej wydania. Dodatkowo mają (i to mnie przekonało do tego konta) bezpłatne bankomaty w Polsce i za granicą. |
|
|
martenka
|
Wysłany: Sro Lis 18, 2009 8:43 pm Re: konto oszczędnościowe
|
|
|
Sajonara6 napisał/a: | Szukam konta oszczędnościowego na dobrych warunkach.
Znalazłam w Polbanku i Eurobanku ale może macie inne propozycje albo opinie o tych bankach i ich kontach oszczędnościowych?
Od razu napiszę, że dopiero zaczynamy oszczędzać, czyli nie wpłacę na start żadnej wyższej kwoty poza comiesięcznym 200 zł |
w eurobanku masz dobre warunki , prowadzenie rachunku jes za darmo, wplaty i wyoplaty tez, z codzienna kapitalizacja. Na twoim miejscu przeszedlbym się do oddzialu i pogadal o tym rachunku, wartyo, |
|
|
|
|
gosc [Usunięty]
|
Wysłany: Pią Lis 20, 2009 2:31 pm
|
|
|
dzięki martenka ale tak jak już wcześniej napisałam, otworzyliśmy konto w Polbanku |
|
|
|
|
Magdzik [Usunięty]
|
Wysłany: Czw Wrz 02, 2010 12:24 pm
|
|
|
Sajonara6 napisał/a: | Szukam konta oszczędnościowego na dobrych warunkach. |
Ja też muszę się rozejrzeć.Chcemy z narzeczonym założyć konto,na które będziemy wpłacać pieniążki na ślub CO BY SIĘ NIE ROZCHODZIŁY JAK DOTYCHCZAS NA TO I OWO
[ Dodano: Czw Wrz 02, 2010 1:25 pm ]
Może mi polecicie jakiś bank? |
|
|
|
|
gosiak
|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 10:45 am
|
|
|
Dobrym rozwiązaniem jest tzw. lokata jednodniowa, w której odsetki są naliczane codziennie i w związku z tym nie jest od nich pobierany podatek "belkowy". Ja mam taką w mbanku (ponieważ tam posiadam konto), ale wiem że kilka innych banków również takie lokaty w swojej ofercie. |
|
|
|
|
Michasia
Wiek: 42 Dołączyła: 01 Paź 2009 Posty: 266 Skąd: okolice Łodzi
|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 11:03 am
|
|
|
Gosiak a o co chodzi z ta lokatą jednodniową???Nie mogę nic sensownego znaleść na stronie mbanku? |
_________________ , |
|
|
|
|
julietta
|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 2:35 pm
|
|
|
gosiak napisał/a: | Dobrym rozwiązaniem jest tzw. lokata jednodniowa, w której odsetki są naliczane codziennie i w związku z tym nie jest od nich pobierany podatek "belkowy". Ja mam taką w mbanku (ponieważ tam posiadam konto), ale wiem że kilka innych banków również takie lokaty w swojej ofercie. |
Tylko teraz tam jakieś strasznie niskie oprocentowanie jest - chyba 3%. Może ktoś ma doświadczenie w innych bankach z tego typu lokatami?
Michasia wchodzisz w zakładkę lokaty i możesz założyć lokatę jednodniową (jedną lub kilka) wybierając z listy - minimalna kwota 1000 zł, zakładana z konta eMax+, odsetki naliczane codziennie i przekazywane na konto, z którego została założona lokata.
I jeszcze jedno - w każdej chwili można zlikwidować taką lokatę, dlatego najlepiej podzielić kasę na kilka lokat |
Ostatnio zmieniony przez julietta Wto Wrz 21, 2010 2:36 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
klarysa
|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 2:51 pm
|
|
|
Polecam konto oszczędnościowe w Getin Banku, dokładnie w pakiecie TOP z rachunkiem rozliczeniowym, oprocentowanie 4,45%. Mają też lokaty jednodniowe o podobnym oprocentowaniu, ale bez podatku, więc wychodzi nawet lepiej. |
Ostatnio zmieniony przez klarysa Wto Wrz 21, 2010 2:51 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Pepsi
Wiek: 41 Dołączyła: 12 Kwi 2009 Posty: 535 Skąd: Nibylandia
|
Wysłany: Wto Wrz 21, 2010 3:26 pm
|
|
|
My założyliśmy w Inteligo Dobolokatę. Oprocentowanie 4,10% i codziennie odsetki przelewane są na rachunek oszczędnościowy, który do 1000zł oprocentowany jest 3,10% |
_________________ "Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"
|
|
|
|
|
julietta
|
Wysłany: Sro Wrz 22, 2010 7:52 am
|
|
|
klarysa napisał/a: | Polecam konto oszczędnościowe w Getin Banku, dokładnie w pakiecie TOP z rachunkiem rozliczeniowym, oprocentowanie 4,45%. Mają też lokaty jednodniowe o podobnym oprocentowaniu, ale bez podatku, więc wychodzi nawet lepiej. |
a czy są jakieś opłaty? głównie interesują mnie przelewy internetowe i opłaty za kartę do bankomatu... |
|
|
klarysa
|
Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 7:50 pm
|
|
|
Oj nie wiem, bo ja zrezygnowałam z rozliczeniowego (wtedy jeszcze można było, teraz trzeba trzymać cały pakiet). Ale można sobie trzymać pakiet tylko dla oszczędnościowego, a na co dzień korzystać z innego (ja osobiste i firmowe mam na ING, ale na oszczędnościowych mają strasznie niskie oprocentowanie). |
|
|
|
|
Yoanna
mamuśka
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 1:42 pm
|
|
|
ODŚWIEŻAM
Potrzebuję pomocy, bo zaraz oszaleję przy porównywaniu kont oszczędnościowych.
Jakie konto możecie mi polecić z własnego doświadczenia
Na razie jestem w PKO (dawny Żubr) ale wkurza mnie opłata za prowadzenie rachunku ponad 8zł.
Konto obsługuję głównie internetowo, więc zależy mi na darmowych przelewach, prowadzeniu konta, braku opłat za kartę i wypłatach np z Euronetu. |
_________________ |
|
|
|
|
Hosiole
żonka i mamusia
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 2:48 pm
|
|
|
Yoanna, mbank
I dodatkowo teraz za założenie konta dostajesz 60zł, tylko to jest zwykłe konto ROR |
_________________ |
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 39 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 6:07 pm
|
|
|
Yoanna, a spróbuj negocjować...ponoć jak się ich postraszy,że odejdziesz to mają lepsze warunki |
|
|
Kociadło
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 6:19 pm
|
|
|
jak ma być to zwykły ROR to polecam www.openonline.pl ( ala getin bank ) K. ma tam konto, zero opłat go to kosztuje. |
|
|
Zuza12345
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 6:44 pm
|
|
|
no ja też mam mbank.. niby zero opłat, ale lokaty tak nisko oprocentowane ze szukam czegoś nowego |
|
|
|
|
mimeczka
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 8:16 pm
|
|
|
Ja oszczędnościowe mam w bgz optima. Na początku było super oprocentowane i były ciekawe lokaty. Teraz dobre oferty są raczej dla nowych klientów, może warto sprawdzić. A zwykły ror mamy w citibanku, przy naszym korzystaniu łapiemy się na całkowicie darmowe konto i linię kredytową. No i są dwa subkonta oszczędnościowe. Teraz jest czasowe podniesienie oprocentowania więc nie jest najgorzej. Plus, że wszystko jest w jednym miejscu. |
|
|
kariczeq
|
Wysłany: Pon Mar 11, 2013 8:29 pm
|
|
|
Zuza12345, na msaver do 3000 zł miesięcznie wpłacanych jak na razie 4,5% od 21 marca 4%, zawsze wyżej niż lokata
a jak na zwykły ROR to mbank może być, tylko trzeba 100 zł kartą robić żeby była bezpłatna |
|
|
Yoanna
mamuśka
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 11:45 am
|
|
|
Dzięki dziewczyny
kariczeq napisał/a: | tylko trzeba 100 zł kartą robić żeby była bezpłatna | z tym nie będzie problemu |
_________________ |
|
|
|
|
e_linka2
|
Wysłany: Wto Mar 12, 2013 6:32 pm
|
|
|
Dodatkowo w mBank jest konto eMax plus - na którym oprocentowanie jest w granicach 3% - nie mam limitów odnośnie wpłat - wpłacamy kiedy i ile chcemy, jedyny limit dotyczy wypłat - pierwsza wypłata w miesiącu jest darmowa, a kolejne kosztują 5 zł. Ja korzystam właśnie z takiego konta i uważam, że jest to fajna alternatywa dla zwykłych kont. |
|
|
|
|
Karola5
Wiek: 43 Dołączyła: 11 Maj 2010 Posty: 980 Skąd: Łódź/Wawa
|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 8:46 am
|
|
|
Yoanna, a orientowałaś się w obecnym banku odnośnie zmiany rodzaju konta? Bo każdy bank ma swoje plusy i minusy. Wydaje mi się że M bank nie ma możliwości wpłacania innych niż wpłatomat, a wypłaty tylko w bankomatach co czasem przy większych sumach może być stresujące- ale poprawcie mnie jeśli się mylę. W Wbk przy niektórycg kontach musisz płacić za ubezpieczenie karty albo nie płacić i go nie mieć, co w pekao jest zdaje się w opłacie miesięcznej. A nie macie kredytu hipotecznego? Zazwyczaj do kredytu można coś utargować na koncie... Poza tum teraz chyba każdy bank ma konto oszczędnościowe.
Na szybko po wpisaniu w googlach "ranking kont osobistych"
http://www.money.pl/sekcj...sobistych-2013/ |
|
|
Prowansja
|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 10:41 am
|
|
|
mimeczka napisał/a: | Ja oszczędnościowe mam w bgz optima. Na początku było super oprocentowane i |
To tak jak ja. Jeszcze w zeszłym roku miało oprocentowanie 5,8%, potem spadło na 4,8 teraz jest 4,6 ale to i tak dość wysoko, tu jest porównanie http://www.bgzoptima.pl/n...9bcac9edfc9257f |
|
|
|
|
kariczeq
|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 10:56 am
|
|
|
Karola5, jest możliwość wpłat i wypłat w Multibanku tylko że za opłatą |
|
|
anooleczka
Szczęśliwa Żona
|
Wysłany: Sro Mar 13, 2013 4:03 pm
|
|
|
Ja korzystam z mezem z mSaver.. od listopada zebralismy ponad 1000zł |
_________________ |
|
|
|
|
delicja
|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 9:36 am
|
|
|
ja mam konto w bzwbk i jestem zadowolona, więc polecam...zawsze mozna porównać ich ofertę z ofertami innych banków |
|
|
|
|
Kati
|
Wysłany: Wto Kwi 02, 2013 9:40 am
|
|
|
Już dawno, jakiś rok temu zmieniliśmy na ING direct + oszczędnościowe |
|