Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
MAKARONY
Autor Wiadomość
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Nie Lis 27, 2005 11:29 pm   MAKARONY

Lubicie? Ja ubóstwiam :mrgreen:

Podzielcie się proszę przepisami na Wasze ulubione, bo chętnie spróbuję nowych ;)

Mój ulubiony ostatnio to przepis podawany kiedyś przez Pascala w TVN, trochę zmodyfikowany ;)

Bucatini alla carbonara

Bucatini to długie rurki makaronowe, bardzo cienkie, podobne do spaghetti, tylko z dziurką w środku.
Na wstępie lojalnie uprzedzam, że przy tym daniu dieta zaczyna się dopiero od jutra. Ale jest takie proste i oczywiste, że nie sposób sobie odmówić.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 min.

500 g makaronu bucatini (oczywiście możecie spokojowo użyć spaghetti)
1 łyżka oliwy z oliwek
200 g chudego bekonu
4 jajka
300 ml gęstej śmietany
50 g parmezanu tartego
sól morska
1 pęczek natki pietruszki
pieprz


Jak to zrobić:
1. Ugotuj bucatini w dużej ilości wody z solą morską i łyżką oliwy.
2. Pokrój boczek w paseczki.
3. Oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka ze śmietaną i 2,5 łyżkami tartego parmezanu. Dodaj sól i pieprz do smaku.
4. Podsmaż boczek na patelni na złoto.
5. Zahartuj makaron pod zimną wodą, dodaj trochę oliwy, żeby się nie sklejał.
6. Wymieszaj boczek z makaronem i wlej sos. Szybko podgrzej całość na małym ogniu (jaja nie mogą się całkowicie ściąć).
7. Podawaj od razu z siekaną natką i parmezanem.

zaczerpnięto z: poprostugotuj.onet.pl

A ja wymieniam bekon na pieczarki albo szparagi i szynkę, śmietanę na mleko i dodaję jeszcze serki topione - pychotka :mrgreen:

A wygląda tak:

_________________
chez alma |
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon Lis 28, 2005 7:50 pm   

No cóż :)
To ja podam przepis na moje ulubione kluseczki, w domu zwyczajowo nazywane kluchami :)

Makaron spaghetii, w ilości jak kto sobie życzy (my zwyczjowo zużywamu 0.5 kg na 4 osoby :) )
Parówki (po 2 na głowę)
Papryka (3/4 na osobę) - najlepiej zielona lub czerwona
Czosnek
Cebula
Koncentrat pomidorowy (1 słoiczek 30%)
sól, pieprz, przyprawy (oregano, grill, chilli, itp.)

Makaron gotujemy według przepisu i hartujemy w zimnej wodzie (ja osobiście przed wrzuceniem do wody łamię go na 3 części, ale to już jak kto woli)
Sos:
Parówki, parykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy. Parówki podsmażamy, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze trochę, następnie dodajemy paprykę, koncentrat pomidorowy i odrobinę wody oraz przyprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem, aż papryka zrobi się miękka. Mieszamy sos z kluskami i podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu, odgrzewany już nie bedzie taki dobry :) Można też spróbować posypac całość tartym żółtym serem :)

Polecam :)
Oczywiście z zaleceniem, że dieta od jutra :)
_________________

 
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 9:23 am   

MAKARON W SOSIE 4 SERY Z PIECZARKAMI I SZYNK?

poziom trudności: przedszkole ;)
kaloryczność: jeśłi ktoś liczy kalorie to niech sobie od razu da spokój - miliardy :roll:

na ~4 osoby:
1 kg pieczarek
50 dag szynki
10 dag sera pleśniowego
10 dag sera gorgonzolla
10 dag sera mozzarella
30 dag serków TOPIONYCH (mogą być o różnych smakach) - uwaga! wcześniej było "homogenizowanych"
1/2 l mleka
2 jajka
1łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Na patelni rumienimy pokrojoną w paseczki szynkę, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki (nie muszę mówić, że wcześniej umyte :hm: ), dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. W dużej misce mieszamy mleko, jajka i mąkę, dodajemy rozdrobnione sery, doprawiamy do smaku solą, pieprzem (ja lubię świeżo zmielony) i gałką. Gdy pieczarki są juz miekkie, zalewamy patelnę masą mleczno-serową, trzymamy na małym ogniu jeszcze jakieś 15-20 min (aż sie wszystkie sery rozpuszczą) i gotowe :mrgreen:

Masą serową polewamy obficie makaron i zjadamy :D
A nie mówiłam, że będzie łatwo? ;)

Możliwe modyfikcje:
- każdy rodzaj sera możemy zastapić innym, wg upodobań smakowych, można z niektórych zrezygnować (tylko nie będą to już 4 sery a 3 ;) )
- szynkę i pieczarki również można zastapić: dodolną inną wędlinką (najlepsze wędzonki, jak ktoś lubi tłuściej to może być boczek), można w ogóle zrezygnować z szynki, zamiast pieczarek mogą być szparagi, brokuły, można dodać łososia - generalnie wszystko, co lubimy zatopić w serze - pychotka :mrgreen:
_________________
chez alma |
Ostatnio zmieniony przez Alma_ Nie Lut 19, 2006 9:00 am, w całości zmieniany 3 razy  
 
 
Żaneta 
Jestem mamusią

Wiek: 40
Dołączyła: 17 Lip 2005
Posty: 925
Skąd: ŁÓDŹ
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 9:54 am   

Dzięki Alma za ten wspanialy przepis. Na pewno spróbuję zwlaszcza,że:
Cytat:
poziom trudności: przedszkole
_________________
 
 
Pusiak 
- Dyktator


Wiek: 43
Dołączyła: 15 Lut 2005
Posty: 3311
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Sty 10, 2006 10:29 am   

Oj, chyba też spróbuję :) Brzmi baaaardzo smakowicie :)
_________________

 
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 12:31 am   Re: MAKARONY

Alma_ napisał/a:

Mój ulubiony ostatnio to przepis podawany kiedyś przez Pascala w TVN, trochę zmodyfikowany ;)

Bucatini alla carbonara



Alma a ja chyba cos takiego jadłam. Mama mojego misia robi taki makaron. Pewnie to ten od Palscala tylko przerobiony :lol:
Tez makaron spaghetti, ugotowany.Po odcedzeniu wody dodac starty ser żółty (najlepiej tostowy bo sie fajnie ciągnie), śmietana, do tego pokrojony w kostkę i przesmażony boczek. Wszystko wymieszać a na talerzu posypac pieprzem....Mniam...aż zgłodniałam :wink:
_________________
 
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 9:43 am   

Alma_ napisał/a:
30 dag serków homogenizowanych (mogą być o różnych smakach)

Dopiero teraz zauważyłam moją głupotę :?

Oczywiście chodziło o serki TOPIONE, a nie homogenizowane!!!
_________________
chez alma |
 
 
Dotka 


Wiek: 43
Dołączyła: 12 Mar 2005
Posty: 562
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 12:25 pm   

Alma narobiłaś ochoty na to jedzonko bardzo bardzo, z chęcią bym spróbowała tego ale nie chce mi się robić. Może jak już leń pójdzie... :lol:
_________________
 
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 12:53 pm   

Leń leniem ale warto się przemóc i zrobić takie pyszności. Niewiele roboty ale za to później....mniammmmm :D
_________________
 
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 7:30 pm   

misia-misia napisał/a:
Leń leniem ale warto się przemóc i zrobić takie pyszności. Niewiele roboty ale za to później....mniammmmm :D

... później konieczna jest dieta :? :lol:
_________________
chez alma |
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 9:07 pm   

Alma_ napisał/a:
... później konieczna jest dieta :? :lol:


Coś kosztem czegoś :?
_________________
 
 
 
Lucky 

Wiek: 42
Dołączyła: 07 Lis 2005
Posty: 748
Skąd: Łódź
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 10:40 pm   

Alma_ napisał/a:
Alma_ napisał/a:
30 dag serków homogenizowanych (mogą być o różnych smakach)

Dopiero teraz zauważyłam moją głupotę :?

Oczywiście chodziło o serki TOPIONE, a nie homogenizowane!!!



No właśnie się zastanawiałam jak się do tego maja serki homogenizowane i to jeszcze o różnych smakach :wink:

Ale nie chciałam podwazac Twoich zdolności kulinarnych :mrgreen:
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 11:49 am   

No pewnie, że topione. O różnych smakach: ja zazwyczaj daję szynkowy i pieczarkowy, ale to już jak kto woli.
Anik, podważaj bez wahania, jak zauważysz podobne głupoty ;)
_________________
chez alma |
 
 
Lucky 

Wiek: 42
Dołączyła: 07 Lis 2005
Posty: 748
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Lut 17, 2006 10:51 pm   

Alma może to nie głupota :D
Może się zbiorę i wypróbuje opcje z serkami homogenizowanymi, np. czekoladowy i malinowy :wink:
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 10:38 am   

anik napisał/a:
Może się zbiorę i wypróbuje opcje z serkami homogenizowanymi, np. czekoladowy i malinowy :wink:

:sick:

Przepraszam, ale wyobrażenie smaku było zbyt sugestywne :?
_________________
chez alma |
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Sob Lut 18, 2006 10:50 pm   

Alma_ napisał/a:
Oczywiście chodziło o serki TOPIONE, a nie homogenizowane!!!

Alma_ lepiej popraw w przepisie, jakby ktoś nie doczytał do tego posta. :wink:
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
misia-misia 
Working Mom :)


Wiek: 43
Dołączyła: 04 Sty 2006
Posty: 1643
Skąd: Łódź
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 12:35 pm   

to ja podam przepis na bardzo fajny rosołek z makaronem ryżowym lub sojowym do wyboru


Delikatny chiński rosół


Składniki:

2 marchewki
2 cebule
por
olej
2 piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
2l bulionu drobiowego lub drobiowo-wołowego (z kostki)
sól
pieprz
szczypta cukru
sos sojowy
10-20 dag makaronu ryżowego (lub sojowego - wg gustu)

Marchew, cebulę i białą część pora obrać i drobno pokroić ( w paseczki).
Podsmażyć na patelni lub w garnku na 2 łyżkach oleju.
Mięso umyć, osuszyć , pokroić na cienkie, wąskie paski.
Włożyć do garnka z warzywami.
Dodać przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany) czosnek.
Wlać bulion, gotować na małym ogniu 15-20min.
Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sosem sojowym.
Sos sojowy można dodać na tym etapie lub wcześniej - do podsmażanych warzyw.
Zdjąć z ognia, włożyć makaron i przykryć.
Kiedy makaron napęcznieje, rosół jest już gotowy.

Polecam!!! Robiłam. Jest pyszny!
_________________
 
 
 
instadri 


Dołączyła: 19 Cze 2009
Posty: 209
Skąd: BC
Wysłany: Pon Lut 22, 2010 11:30 pm   

ale mi narobiłyście ochoty, jutro robię spaghetti 8) :dribble:
_________________

 
 
aggar 


Dołączyła: 07 Sty 2008
Posty: 205
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 10:56 am   

Ja uwielbiam makarony, zwłaszcza że takie danie można następnego dnia podgrzać i zjeść równie pyszne.

Proponuje prosty przepis (skoro mnie udaje się go zrealizować w praktyce - uda się każdemu). Z góry przepraszam za łopatologiczną formę, ale opisuję go jak dla siebie, a ja nie mam serca do gotowania, a więc:

Makaron z brokułami i piersią z kurczaka
- makaron rurki
- podwójna pierś z kurczaka
kroimy na małe kosteczki, solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi, i na patelnie aż się przyrumienią;
- jeden brokuł
odkrawamy "różyczki" i gotujemy w garnku z osoloną wodą ok. 20 min. aż będą miękkie, wówczas rozgniatamy te miękkie brokuły na taką miazgę (ja zwykle nawalam w garnek drewnianą łyżką, myślę że nie wybrałam najprostszego sposobu, ale za to poziom wyżycia mam 100 - procentowy :)
- na patelni po usmażeniu piersi rozgniatamy ząbek czosnku i wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulką smażymy, aż cebulka się zeszkli, dodajemy do zmiażdżonych brokułów;
- serki topione śmietankowe (dwa podłużne Hochlanda, albo trzy takie najtańsze marketowe małe) wkładamy do garnka, na którego dnie mamy nalane odrobine wody i ze stanu stałego wprowadzamy je w stan średnio ciekły - krótko mówiąc - robimy taki sos z serków topionych, który potem dodajemy również do garnka z brokułami i wszystko razem mieszamy, doprawiamy do smaku i podajemy z makaronem. Najlepiej smakuje z czerwonym winem.
Pychotka.
_________________

 
 
owieczka_foto 
Firma


Dołączyła: 28 Paź 2007
Posty: 452
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Lut 23, 2010 12:06 pm   

aggar napisał/a:
Makaron z brokułami i piersią z kurczaka

też uwielbiam :D , ale robię trochę inaczej... w wersji bez serka topionego, tutaj podawałam przepis i masz rację nastepnego dnia jest pyszne :D
 
 
motylica 
Firma
more than a woman.


Wiek: 43
Dołączyła: 16 Mar 2006
Posty: 588
Skąd: łdz
Wysłany: Sro Lut 24, 2010 1:43 pm   

nie ma chyba dania którego nie mogłabym zrobić z makaronem :smile:
jemy makaron średnio jakieś 6 razy w tygodniu -na obiady lub ciepłe kolacje.
przepisów mam tyle [z książek, sieci lub własne], że ich tu nie pomieszczę... ale najbardziej uwielbiam wszelkie odmiany dań makaronowych z pesto :smile:

cos w ten deseń:




mmmmmmmmmmmmm....
_________________
 
 
Audiolka 


Wiek: 40
Dołączyła: 25 Kwi 2008
Posty: 2581
Skąd: Uć
Wysłany: Czw Mar 11, 2010 4:20 pm   

owieczka napisał/a:
Makaron z brokułami i piersią z kurczaka

ja też bardzo lubię, albo makaron z kurczakiem i sosem słodko kwaśnym lub chińskim.
Dziś marchewka z makaronem będzie..mój debiut. Zobaczymy czy jeszcze kiedyś tutaj napisze :razz:

a w ogule to się dowiedziałam, że makaron działa antydepresyjnie..o!
 
 
Magdzik
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 08, 2010 9:05 pm   

Na pewno skorzystam z Waszych przepisów.Mój narzeczony ma fioła na punkcie potraw na makaronie :smile:
 
 
kosmosek 

Wiek: 41
Dołączyła: 24 Maj 2010
Posty: 6
Skąd: zdrowie
Wysłany: Sob Lip 10, 2010 7:47 pm   

no ja też mam ochotę wypróbować parę przepisów z tego wątku :D

dodam też coś od siebie.

SPAGHETTI Z WINEM - wersja mojego narzeczonego - jedno z naszych ulubionych dań, kiedy mamy ochotę na obiadek na pełnym wypasie, a nie chce nam się cudować z czymś nowym.

- 500 g makaronu najlepiej spaghetti
- oliwa z oliwek
- 0,5 kg mielonego
- dwie duże cebule
- duży słoiczek koncentratu pomidorowego
- kilka pomidorów bez skórki, mogą być też z puszki
- czerwone wino wytrawne - ważne!
- suszona bazylia i oregano, sól, pieprz

- duża głębsza patelnia lub rondel
- no i garnek do ugotowania makaronu:)

Podsmażamy na oliwie porządnie doprawione solą i pieprzem mięso, dorzucamy pokrojoną cebulę i dalej smażymy, aż się zrumieni.
Dorzucamy pokrojone pomidorki, które mają się smażyć/gotować we własnym sosie, aż się nie rozpadną. Można dodatkowo je porozgniatać.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, do pustego słoiczka po nim nalewamy wody z kranu, zakręcamy, potrząsamy i wlewamy pomidorową wodę na patelnię - ekonomiczne wykorzystanie składników:)
Dolewamy ok. pół szklanki czerwonego wytrawnego wina. To wino nadaje tej potrawie wyjątkowy smak, bez niego też jest dobra, ale to nie to samo! Może być nawet jakieś z Biedronki, byleby było. Wszystko razem mieszamy.
Przyprawiamy, nie żałując bazylii i oregano. Nie zaszkodzi też delikatnie posolić i popieprzyć;>
Teraz danie musi się pomału gotować na malutkim ogniu, co jakiś czas mieszamy, pilnujemy żeby nie ubyło za dużo wody, dolewamy w razie potrzeby. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Może być spaghetti, może być też np penne (rurki). Ja podczas gotowania makaronu nie kieruję się czasem podanym na opakowaniu, tylko kiedy widzę, że zaczyna pływać i przypominać z wyglądu ugotowany makaron;), wtedy biorę co jakiś czas na widelcu czy łyżce po jednej nitce -można ochłodzić pod kranem- i sprawdzam, czy dużo mu brakuje. Dzięki temu każdy może sobie go ugotować do twardości jaką najbardziej lubi.
Kiedy makaron jest gotowy, próbujemy jeszcze raz sos, ewentualnie jeszcze doprawiamy, jeśli nic mu nie brakuje to nakładamy i cieszymy się pysznym obiadem :D Można posypać tartym żółtym serem. Popijamy winem które zostało - pasuje idealnie! SMACZNEGO:)))

Jest to porcja dla 4 osób, lub na dwa dwuosobowe obiady, gdyż po odgrzaniu sos jest równie pyszny:)
 
 
Magda1312 
The Winter Bride


Wiek: 34
Dołączyła: 25 Sie 2012
Posty: 1396
Skąd: Łódź
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 1:39 pm   

No to ja dorzucę swoje 3 grosze:)
SPAGHETTI Z TUŃCZYKIEM

Czas wykonania: 15-20 min bądź dłużej w zależności od sosu

Składniki:
makaron spaghetti
sos do spaghetti NAPOLI (ja używam Knorra) - sos można zrobić też samemu z pomidorków, ale ja nie mam aż tak wysokich ambicji przy tym daniu
1 cebula
1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (w oleju też może być, ale jak dla mnie wychodzi nieco za tłuste)
kawałek sera do starcia, najlepiej gouda
olej/oliwa na patelnię

Gotujemy makaron. W międzyczasie kroimy cebulkę w kostkę albo w piórka, jak kto chce, podsmażamy. Jak już się cebulka zeszkli, dodajemy tuńczyka (ja nie odlewam wody, daję na patelnię wszystko). Chwilę smażymy na małym ogniu, po czym dodajemy sos do spaghetti wymieszany z wodą (wg instrukcji na opakowaniu). Mieszamy i zostawiamy żeby się chwilę pogotowało. Zostaje nam już tylko zetrzeć żółty serek i nałożyć wszystko na talerz. Dla dekoracji można ułożyć na szczycie naszej góry liść (gałązkę) świeżej bazylii:)

Smacznego :)
Pozdrawiam i idę dalej szukać przepisu na jakąś rybkę z makaronem, tylko że makaron mam świderki... i czeka ugotowany od środy, a ja nie mam pomysłu co z nim zrobić... a dziś piątek (bezmięsnie)
_________________
4.01.2014

Gość, uśmiechnij się!
A to mój dzienniczek:)
 
 
 
cotumka 


Wiek: 35
Dołączyła: 01 Kwi 2010
Posty: 1142
Skąd: Beauty Bałuty
Wysłany: Pią Wrz 21, 2012 5:18 pm   

To i ja dorzucę coś od siebie ;)
jeden z moich ulubionych makaronów, a oprócz tegoprzepis akurat na czasie, bo z kurkami ;)

Tagliatelle z kurkami na puree kurkowym z rukolą i Parmezanem

• 120 g makaronu Tagliatelle
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 50 g kurek
• 2 szklanki rukoli
• 1/3 szklanki tartego Parmezanu
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Puree kurkowe:
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1/2 cebuli, drobno pokrojonej
• 150 g kurek
• 2 łyżki masła
Sos maślano - śmietanowy:
• 5 łyżek masła
• 1 łyżka drobno posiekanej cebuli
• grubo zmielony czarny pieprz i sól
• 50 ml białego wina (opcjonalnie bulionu - jarzynowego lub grzybowego)
• 3 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni i włożyć wszystkie opłukane i osuszone kurki (50 g + 150 g). Doprawić solą i pieprzem, smażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kurki będą szkliste i miękkie, przez około 5 minut, nie rumienić. Odłożyć najmniejsze i najładniejsze kurki (około 1/4 ilości), resztę włożyć do pojemnika blendera.
Przygotować puree kurkowe, na patelnię wlać oliwę, zeszklić cebulę, dodać masło, przełożyć wszystko do pojemnika blendera z kurkami i zmiksować wszystko na puree. Dodać przegotowaną wodę w takiej ilości, aby otrzymać odpowiednio gęstą konsystencję.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przygotować sos maślano - śmietanowy: na 2 łyżkach masła zeszklić cebulkę, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wlać wino lub bulion, zredukować. Dodać resztę masła i jak się roztopi, dodać śmietankę. Wymieszać, doprawić ewentualnie solą.
Makaron odcedzić i wymieszać z odłożonymi całymi kurkami, rukolą oraz sosem maślano - śmietanowym. Puree podgrzać, rozsmarować na talerzach, wyłożyć makaron, posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz tartym Parmezanem.

Przepis pochodzi z serwisu "Kwestia smaku". Za każdym razem wychodzi pyyyyszny :) oczywiście trzeba być fanatykiem kurek- tak jak ja :D
_________________
 
 
pola102 

Dołączyła: 17 Sty 2013
Posty: 1
Skąd: kłodzko
Wysłany: Czw Sty 17, 2013 12:08 am   

Składniki na 2 porcje:

4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka soku z cytryny
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
½ brokułu
1 średnia marchewka
160g makaronu soba
1 łyżka oleju słonecznikowego
2 łyżki niesolonych orzechów ziemnych
Brokuł umyć, podzielić na małe różyczki, przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i zostawić
na 2-4 minut, a następnie odcedzić.

Marchewkę obrać, umyć i pokroić obieraczką do warzyw na cienkie paski (można zetrzeć na tarce na długie, cienkie paski).

Sos sojowy, ocet ryżowy, sok z cytryny, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz
i przyprawę 5 smaków wymieszać w miseczce.

Makaron wrzucić na lekko osolony wrzątek (dla makaronu soba wystarczy zaledwie szczypta soli dodana do wody) i gotować według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić i przelać zimną wodą. W woku rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucić marchewkę i smażyć na silnym ogniu 2 minuty, następnie dorzucić dobrze odsączony brokuł i podsmażać kolejne 2-3 minuty.
Na koniec dodać makaron, polać wszystko sosem, dorzucić orzechy i podsmażać jeszcze
ok. 1 minuty
_________________
sex shop online - Pozdrawiam Mart1k4k
 
 
deq102 

Dołączyła: 22 Sty 2013
Posty: 1
Skąd: kłodzko
Wysłany: Wto Sty 22, 2013 3:11 pm   

Składniki:

Conchiglie 250 g
Mielone mięso 700 g
Czosnek 2-3 ząbki
Pomidory 1 puszka
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Cebula 1 szt.
Olej do smażenia
Ser żółty

Przyprawy:

Sól
Pieprz
Bazylia

Sposób przygotowania:
KROK 1:

Makaron gotujemy al dente. Ugotowany oblewamy zimną wodą i muszle wykładamy pojedynczo.
KROK 2:

Poszatkowaną cebulę i czosnek podsmażamy chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Pomidory z puszki wyjmujemy, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa razem z koncentratem pomidorowym, mieszamy i chwilę razem smażymy. Sos z puszki pomidorów mieszamy z bazylią i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego.
KROK 3:

Muszle nadziewamy mięsem i układamy w naczyniu. Całość posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
_________________
sexshoprojo.es - Pozdrawiam Mart1k5r
 
 
raq102 

Dołączyła: 12 Lut 2013
Posty: 1
Skąd: kłodzko
Wysłany: Wto Lut 12, 2013 9:49 pm   

Składniki:

Lasagne 5 płatów
Szaparagi 16 szt.
Pomidory 1 puszka
Koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
Mąka 2 łyżki
Masło 2 łyżki
Mleko 1,5 szkl.

Przyprawy:

Gałka muszkatołowa
Pieprz
Sól

Sposób przygotowania:
KROK 1:

Szparagi myjemy odłamujemy zdrewniałe końcówki i podgotowujemy przez chwilę na parze. Płaty makaronu gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy. Osączamy i układamy na równej powierzchni.
KROK 2:

Pomidory w puszce rozdrabniamy, dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku i redukujemy tak aby powstał sos. Przygotowujemy beszamel. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i cały czas dokładnie mieszamy. Kiedy już powstanie idealna zasmażka dodajemy stopniowo letnie mleko cały czas mieszając. Pod koniec doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
KROK 3:

Do naczynia do zapiekania wkładamy na dno płat makaronu. Wykładamy na niego część sosu beszamelowego i 4 szparagi. Na to kładziemy kolejny płat makaronu, sos pomidorowy, 4 szparagi, znowu makaron, beszamel, szparagi makaron, sos pomidorowy. Tak robimy do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarowujemy sos beszamelowy, który możemy posypać startym serem. Całość zapiekamy 20 minut w 200 stopniach.
_________________
campamento verano - PozdrawiamOla1kr1b
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl