Organizacja ślubu i wesela - terminy |
Autor |
Wiadomość |
*Asiek
Moderator Czarownica vel Anioł
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2004 8:28 pm Organizacja ślubu i wesela - terminy
|
|
|
Być może sposób w jaki organizowaliśmy nasze śluby i wesela posłuży jako wskazówka i pomoc dla osób planujących TEN DzIEń.
Jak wyglądały Wasze przygotowania?
Pytanie kieruję głównie do osób, które są już po ślubie i mają pełny "obraz sytuacji".
Kolejność organizacji mojego ślubu i wesela :
Slub 16.08.2003.
Październik 2002 - zajęcie terminu w kościele
Luty 2003 - sala weselna, fotograf, zespół
Kwiecień - kamerzysta
Maj - zamówienie obrączek, zaproszeń
Czerwiec - początek załatwiania formalności, suknia, buty, samochód do ślubu
Sierpień - dodatki do stroju, termin u fryzjera, kosmetyczki, zamówienie wiązanki, muzyki w kościele i...strój dla pana młodego
Zaznaczam, że pod koniec czerwca wyjechaliśmy i wróciliśmy z końcem lipca, więc ponad miesiąc "wypadł" nam z organizacji.
W naszym przypadku musieliśmy załatwić masę formalności, tracąc na to sporo czasu i energii.
I optymistyczny wniosek na koniec : ze wszystkim zdążyliśmy, mieliśmy to co chcieliśmy i wszystko przebiegło sprawnie. |
Ostatnio zmieniony przez Asiek Pon Cze 21, 2004 5:02 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
gosia
Wiek: 46 Dołączyła: 11 Paź 2003 Posty: 1008 Skąd: własnego M.
|
Wysłany: Czw Sty 22, 2004 9:01 pm
|
|
|
Slub 31 sierpnia 2002
wrzesien 2001 zamówiona sala, oraz kościół
grudzien 2001 zamówiony kamerzysta i DJ
styczen zamowione zdjecia u fotografa
luty 2002 kupione obrączki
maj 2002 kupione zaproszenia
czerwiec 2002 załatwione adnotacje urzędowe, wazne tylko 3 miesiące
lipiec 2002 kupno sukni ślubnej , kupno wszystkich dodatków,
zamówiony samochód oraz ozdoby do samochodu, zamowiona wiązanka slubna
sierpień 2002 kupno alkoholu, zamówiony fryzjer
NO I W KONCU TEN PI?KNY DZIE? 31,08,2002 |
_________________ 31 sierpnia 2002
9 stycznia 2006 - Mati
|
|
|
|
|
Aga
Wiek: 45 Dołączyła: 10 Lut 2004 Posty: 16 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Pon Lut 23, 2004 3:46 pm
|
|
|
?lub 20.09.2003
Styczeń 2003 - sala, kosciół - zaklepane terminy
Luty 03 - zamówiony DJ
Marzec 03 - luzy
Kwiecień 03 - wybrałam suknię. Nie trzeba tak wcześnie ale poszłam się rozejrzeć i wyszłam z wpłaconą zaliczką
Maj 03 - zaproszenia
Czerwiec 03 - formalności w USC (zaświadczenia) i w kościele
Lipiec 03 - zaczęliśmy rozdawać zaproszenia, fotograf,
Sierpień 03 - alkohol, wiązanka i samochód, obrączki, garnitur, buty
Wrzesień 03 - dodatki do stroju, przymiarki sukni
tydzień przed - kosmetyczka
dzień przed - bratowa która ma mnie czesać do ślubu kręci mi wieczorem włosy na wałki, żeby lepiej się układały. O godzinie 2 w nocy ściągam je bo mi niewygodnie a rano ściemniam bratową że włosy tak same z siebie się nie zakreciły |
|
|
|
|
Madlen_
|
Wysłany: Sro Lut 25, 2004 11:37 am Re: Organizacja ślubu i wesela - terminy
|
|
|
?lub 24.08.2002.
Październik 2001 - kamerzysta
Listopad 2001 - sala
Grudzień 2001 - zajęcie terminu w kościele
Styczeń 2002 - fotograf
Maj 2002 - suknia, zaproszenia, formalności w USC
Czerwiec 2002 - strój P. i inne /świadkowie/
Sierpień 2002 - termin u fryzjera, kosmetyczki, zamówienie wiązanki, muzyki w kościele
I już... |
|
|
|
|
marchefka
Wiek: 47 Dołączyła: 10 Lut 2004 Posty: 152 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 1:14 pm A teraz zly przyklad :)
|
|
|
To ja wam powiem, jak to u mnie wygladalo, ale jestem bardzo zlym przykladem, wiec uczcie sie od poprzedniczek
Slub 1 maja 2004 roku, cywilny byl wczesniej, bo 27 wrzesnia 2003 roku
Zamowienie dekoratorki do kosciola - 4 lata wczesniej (bo ubierala kosciol dla mojej psiapsiolki, zrobila to przepieknie i wtedy od razu ja poprosilam, zeby u mnie na slub tez dekorowala. Wtedy jeszcze nie znalam Marcina, ale juz wiedzialam, ze kosciol ustroi pani Lucyna )))) )
Zamowienie obraczek - sierpien 2003 r (bo potrzebne na cywilny)
Zaklepanie terminu u kucharki - sierpien 2003 r (bo akurat bylo wesele brata, wiec poszlam do kuchni i powiedzialam, ze ja chce ta ekipe na moje wesele)
Zaklepanie terminu u krawcowej - grudzien 2003 (bo kieckę szylam w drugim koncu Polski za 1/3 warszawskiej ceny)
Zaklepanie sali - styczen 2004 (bo malo ludzi chce sie zenic w maju)
Zaklepanie bryczki - 2 tygodnie przed slubem
Zaklepanie kamerzysty - nie pamietam, ale jakos niedlugo po tym, jak zjawilam sie na tym forum
Zaklepanie orkiestry - jakos tez w tym terminie zadzwonilam do szefa orkiestry, po czym widzielismy sie z nim po raz pierwszy w zyciu tydzien przed weselem
Nauki - 1,5 miesiaca przed slubem
Fryzjerka - wiedziala juz z rok temu, ze 1 maja bedzie mi potrzebna i tego sie trzymala
Kosmetyczka - zaczelam wizyty z miesiac przed slubem, ale tylko dlatego, ze to moja psiapsiolka
Termin w kosciele - ze 3 miesiace przed
USC - dawno temu, bo sierpien 2003
Fotograf odpada, bo nie chcielismy zdjec w atelier (nie znamy zadnego sensownego fotografa, ktory zrobilby cos wiecej niz sztampa, a sztampy nie chcielismy); zdjecia byly robione na 7 aparatow przez znajomych, ktrorzy naprawde maja o tym pojecia (dzisiaj odbieram odbitki!!!!)
Zaproszenia - 2 miesiace przed impreza
czwartek przed weselem - kupowanie muchy i koszuli dla pana mlodego (w sobote okazalo sie, ze koszula jest szara na zagieciach i juz bylo za pozno, zeby ja prac )))) na szczecie przykrylo sie to kamizelka ))) )
piatek przed weselem - ostatnie poprawki stroju pana mlodego (bo okazalo sie, ze cos sie marszczy w garniturze)
piatek, godz. 24.00 - jeszcze jestesmy na sali, ostatnie dekoracje, bo wymyslilismy sobie, ze bedzie inaczej
sobota, godz. 16.15 - mialo byc juz blogoslawienstwo, a ja jeszcze biegalam w dzinsach po domu, bo nie mialam gdzie sie przebrac w kiecke ))))))))))))))))))
Jak mi sie przypomni cos jeszcze, to dopisze
A najfajniejsze bylo to, ze wszystko wyszlo super I calkiem bezstresowo ))
marchefka |
_________________ Pomarańczowa alternatywa a od 1 maja już całkiem mężatka |
|
|
|
|
Asia
|
Wysłany: Sro Maj 05, 2004 2:18 pm
|
|
|
Marchefko, jak tylko troszkę ochłoniesz to koniecznie zdaj nam relację z wesela i ze slubu i wstaw jakieś zdjątka - pliss... |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
Kiwax
Wiek: 49 Dołączyła: 02 Mar 2004 Posty: 324 Skąd: Łódź/Zgierz
|
Wysłany: Sro Lip 07, 2004 4:32 pm
|
|
|
Styczeń 2004 - ustalenie daty w kościele
Luty 2004 - zaklepaliśmy salę nawet szybko nam to poszło, oprócz tego dogadalismy się z moimi kumplami co do muzyki i podwózki do ślubu, zaczynamy kurs przedmałzeński
Marzec 2004 - zamówilismy u kolegi zaproszenia, kończymy kurs przedmałżeński
Kwiecień 2004 - kolejny kolega oferuje się zrobić film, odbieramy zaproszenia
Maj - 2004 ruszamy z pierwszymi zaproszeniami, Myszak kupuje buty
Czerwiec 2004 - rozdalismy prawie wszystkie zaproszenia, załatwiliśmy wszystkie papierkowe sprawy, pierwsza przymiarka, kupiłam rękawiczki, domówiliśmy zaproszenia, kupiłam kolejną parę butów, kupilam część bielizny, zaklepałam termin u fryzjerki i kosmatyczki.
Lipiec 2004 - kończymy z zaproszeniami, zmagania z Myszem co do smokingu
Od dzisiaj dokładnie został nam miesiąc |
_________________ Kiwax zamężny
---------------------
|
|
|
|
|
Kasia21
|
Wysłany: Pon Sie 30, 2004 9:29 pm
|
|
|
o rany dziewczyny.My zdecydowaliśmy się na slub w styczniu2004.Poszliśmy na salę.Wolny termin - 31lipiec2004. Poszliśmy do księdza-"na ktorą chececie?" na 18.00 o.k. (I wcale nam się nie spieszyło)Załatwione Chyba miałam niezłego farta |
_________________ Nigdy ne jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej.... |
|
|
|
|
monicleo
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 10:51 am
|
|
|
Kasia21 napisał/a: | o rany dziewczyny.My zdecydowaliśmy się na slub w styczniu2004.Poszliśmy na salę.Wolny termin - 31lipiec2004. Poszliśmy do księdza-"na ktorą chececie?" na 18.00 o.k. (I wcale nam się nie spieszyło)Załatwione Chyba miałam niezłego farta |
Musiałaś mieć super farta, bo my chcieliśmy na sierpień (a więc rok wcześniej) i wszystko prawie pozajmowane - łącznie z kosciołem, który sobie wcześniej upatrzyliśmy...
Więc pewnie lipiec będzie... |
|
|
|
|
Anion
|
Wysłany: Wto Sie 31, 2004 1:25 pm
|
|
|
Salę i termin w kościele TRZEBA załatwic rok wcześniej szczególnie jesli planujecie ślub w tak popularnych letnich miesiącach jak czerwiec czy sierpien. Oczywiście może się zdarzyć że załatwiając wszystko później i tak znajdziecie wolny termin, ale może się też nie udać i co wtedy?? Jeśli zależy Wam na konkretnym terminie to im wcześniej tym lepiej. |
|
|
*Asiek
Moderator Czarownica vel Anioł
|
Wysłany: Nie Paź 03, 2004 11:49 pm
|
|
|
Przybyło forumowych mężatek, może się dopiszą? |
|
|
SaraLee
Wiek: 46 Dołączyła: 16 Cze 2004 Posty: 117 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 2:42 pm
|
|
|
Trochę późno ale lepiej, niż wcale
?lub: 26.06.2004
W lutym 2004 przyszło nam do głowy, że może wreszcie by tak wziąć ślub
Pod koniec marca poszłam do salonu - sukienkę miałam szytą - a także zaklepanie terminu w kościele
W maju - produkcja zaproszeń. Zanim zdążyliśmy rozwieść wszystkie, złamałam palca u nogi - gips do kolana część zaproszeń poszła pocztą, resztę Bartek rozwiózł sam...
tydzień przed slubem - mąż kupił sobie strój śłubny
3 dni przed śłubem - zdjęto mi gips (i tak 4 tygodnie przed czasem )
W piatek - ostatni w panieńskiem stanie - miałam robione ostatnie poprawki w sukience - zpowodu stopy musiałam zmioenić buty
A w sobotę rano mój chomik ugryzł męża w nos i biedak spędził przepołudnie na okładach, hihi. Ale i tak nie zamieniłabym tego z nikim innym :pokemon:
DSC03264.JPG
|
Pobierz Plik ściągnięto 1206 raz(y) 64.84 KB |
|
|
|
gambi
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 3:00 pm
|
|
|
To mieliscie na przemian i szczescie i pecha, ale najwazniejsze ze wszystko sie dobrze skonczylo
bardzo sprawnie Wam poszla organizacja przedweselna.
Choc to duzo po czasie - serdeczne gratulacje!! |
|
|
SaraLee
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 3:13 pm
|
|
|
dzieki. Właściwie dopiero od niedawna mogę o tym rozmawiać z humorem, bo wczesniej różnie bywało |
|
|
Kati
|
Wysłany: Sro Mar 30, 2005 3:40 pm
|
|
|
Sara Lee takie wypadki najfajniej się wspomina
Pamiętam te perypetie z butami hihi |
|
|
SaraLee
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2005 12:46 pm
|
|
|
Zgadza się, Kati, i to między innymi dzięki Wam jakoś przetrwałam :iconpray: |
|
|
just_Kate
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2005 12:58 pm
|
|
|
SaroLee ja też doskonale pamiętam twojego biednego palca. Tym bardziej że byłaś moją towarzyszką niedoli - ja w ostatni dzień kwietnia zerwałam wiązania skokowe w stopie i też miałam gipsa - do kolana. Tylko mnie zdjeli go pod koniec maja.
Poza tym jak czytałam twoje przygotowania, to przyszło mi do głowy że u nas wszystko szło bardzo podobnie (jeśli chodzi o organizację czasową).
W marcu zdecydowaliśmy się na ślub jeszcze w tym roku (2004) i pod koniec (czy to już w kwietniu było?) zarezerwowaliśmy salę na 24 lipca.
Z kościołem były 'przechery' i w końcu udało nam się wszystko dogadać w maju. (papiery na szczęście organizowaliśmy już wcześniej).
Również w maju i czerwcu rozsyłaliśmy i rozwoliśmy zaproszenia (aczkolwiek rodzinka była przygotowana do 'szykowania' się na ślub już wcześniej - zasługa mojej nieocenionej mamy).
Suknię zamówiłam po świętach Wielkanocnych, czyli pod koniec kwietnia.
Również w kwietniu zamówiliśmy orkierstrę i kamerzystę.
Całą resztę przygotowywaliśmy już w miarę spokojnie, tylko welon odebrałam na dzień czy dwa przed ślubem.
Nie powiem, wszystko było robionę trochę 'na szybko' więc nie delektowałam się tym wydarzeniem tak, jakbym chciała. Ale nie to było najważniejsze. |
_________________ Życzę miłego dnia Gość |
|
|
|
|
SaraLee
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2005 1:08 pm
|
|
|
a nie sądzisz, że właśnie takie spontaniczne decyzje sa najlepsze A co do naszych spraw zdrowotnych, to zgadzam się, że miałyśmy małego pecha - ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło Just_Kate, jak zdrówko |
|
|
just_Kate
|
Wysłany: Czw Mar 31, 2005 1:51 pm
|
|
|
Saro - dzięki za troskę - właśnie wychodze powoli z grypska. (Jako dziecko znosiłam to mężniej chyba..)
A jeśli chodzi o tą spontaniczność - tak, no - coś w tym jest. No i nie ma obawy, że człowiek w międzyczasie zechce z czegoś zrezygnować albo zmienić (i nie mówię tu o mężu ) w samej organizacji wesela. Bo na to po prostu nie ma czasu |
_________________ Życzę miłego dnia Gość |
|
|
|
|
rorrim
|
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 1:25 pm
|
|
|
Mam pytanie do forumowiczek, które same organizowały sobie wesele - czyli zamawiały kucharki, kupowały jedzonko, stroiły salę.
Może pamiętacie jaki był Wasz grafik zajęć w ostatnim tygodniu przez ślubem? Czyli co kiedy kupić, gdzie, kiedy zawieźć na salę. Będę wdzięczna za wskazówki, bo choć to jeszcze 6 m-cy to stres powoli mnie zżera... |
|
|
|
|
pipi
|
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 2:25 pm
|
|
|
To ja tylko powiem, że jak moi znajomi sobie organizowali takie wesele to zakupy do niego robili przez cały czas.
Tzn. kupowali produkty które się nie psują - jak mieli trochę czasu - jak były w promocji itp.
Salę we własnym zakresie dekoruje się najczęściej dzień wcześniej żeby balony były świeżo dmuchane.
Więcej niestety nie pomogę |
|
|
|
|
Alma_
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 11:24 am
|
|
|
My salę i kościół rezerwujemy juz teraz, półtora roku przed ślubem.
Jakiś rok przed ślubem będziemy rezerwować zespół / dj'a i fotografa.
Sukienkę kupię za rok, mam nadzieję załapać się na listopadowe promocje
Reszta - ok. pół roku wcześniej.
Cóż, takie są łódzkie realia |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
bajeczka
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 9:15 pm
|
|
|
Alma_ napisał/a: | My salę i kościół rezerwujemy juz teraz, półtora roku przed ślubem.
Jakiś rok przed ślubem będziemy rezerwować zespół / dj'a i fotografa.
Sukienkę kupię za rok, mam nadzieję załapać się na listopadowe promocje
Reszta - ok. pół roku wcześniej.
Cóż, takie są łódzkie realia |
U mnie tak samo oprócz sukienki. Ze wgzlędu na wymiary zaczynam sie rozglądać juz teraz |
|
|
Alma_
|
Wysłany: Wto Lis 22, 2005 9:29 pm
|
|
|
Bajeczko, to doładnie tak samo - bo u mnie listopad przyszłego roku to będzie właśnie 8 miesięcy przed ślubem
[ Dodano: Sro Lis 23, 2005 12:22 am ]
bajeczka napisał/a: | Ze wgzlędu na wymiary zaczynam sie rozglądać juz teraz |
Bajeczko, a cóż to za nietypowy rozmiar (jeśli mozna spytać)? |
|
|
|
|
bajeczka
|
Wysłany: Sro Lis 23, 2005 9:15 pm
|
|
|
Wysoki Alma wysoki. Suknia musi byc na 183 cm. |
|
|
Alma_
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2006 11:58 pm ?lubny terminarz
|
|
|
Maja Zawistowska napisał/a: | Aby nie pogubić się w natłoku spraw związanych z organizacją ślubu i wesela, warto sporządzić terminarz przygotowań. Nie wiecie, jak się do tego zabrać? Oto nasza propozycja.
12 miesięcy wcześniej
* Wyznaczcie datę ślubu i zastanówcie się, jak ten dzień ma wyglądać. Ważne, żebyście naradzili się między sobą, zanim spotkacie się z obiema rodzinami. Każda z nich może bowiem mieć inne zdanie na temat uroczystości. Jeśli będziecie zdecydowani i stanowczy, spotkanie w większym gronie szybciej przyniesie rezultaty.
* Zorganizujcie kolegium rodzinne, aby przedyskutować wszystkie sprawy, określić orientacyjną liczbę gości (będzie potrzebna przy rezerwacji sali na przyjęcie) i opracować ślubny budżet. Sporządźcie bilans przewidywanych wydatków i porównajcie go ze środkami, jakimi dysponujecie (zostawcie sobie spory margines na wszelki wypadek) - jeśli teraz przeliczycie siły na zamiary, unikniecie niepotrzebnych nerwów i pożyczek za kilka miesięcy. Dobrze, jeżeli od razu jasno ustalicie, kto za co płaci - każda strona musi mieć czas, aby przygotować się do czekających ją, niemałych w końcu, wydatków.
* Zarezerwujcie salę na przyjęcie weselne - to bardzo ważne, zwłaszcza gdy zamierzacie się pobrać w miesiącach letnich, w okresie Bożego Narodzenia lub na Wielkanoc - na te terminy jest zwykle mnóstwo chętnych.
* Wyznaczcie świadków ślubu. Im wcześniej powiadomicie ich o waszych zamiarach i poprosicie, by zostali waszymi świadkami, tym mniejsza szansa, że będą zmuszeni odmówić z powodu innych ważnych planów.
9 miesięcy wcześniej
* Zarezerwujcie termin w kościele lub usc, zwłaszcza jeśli zależy wam na konkretnym miejscu.
* Jeśli bierzecie ślub kościelny, zacznijcie chodzić na nauki przedmałżeńskie. Obejmują one dziesięć godzinnych spotkań, jeżeli więc odbywają się raz w tygodniu, trwają około trzech miesięcy. Można oczywiście zaliczyć je szybciej, chodząc na spotkania kilka razy w tygodniu do różnych parafii. Nie odkładajcie tego na ostatnią chwilę - tuż przed ślubem i tak będziecie mieli co robić.
6 miesięcy wcześniej
* Najwyższa pora, żebyście zaczęli się rozglądać za strojami ślubnymi - uszycie lub przywiezienie sukni może trwać nawet do trzech miesięcy. Poza tym im bliżej "sezonu ślubnego", tym większy tłok panuje w salonach i dłużej trzeba czekać na przymiarki i odbiór gotowej kreacji. Ponieważ podczas przymiarek sukni panna młoda powinna mieć na sobie buty i stanik, które włoży w dniu ślubu (tylko wtedy można kreację dopasować), te elementy garderoby również trzeba kupić znacznie wcześniej.
* Zamówcie fotografa i operatora wideo. Ci najlepsi mają zwykle napięty terminarz.
* Zacznijcie intensywnie dbać o siebie - odchudzać się, leczyć problemy skórne. Efekty staną się widoczne dopiero za kilka miesięcy.
* Jeśli zamierzacie urządzić wesele, rozpocznijcie poszukiwania osób, które zajmą się oprawą muzyczną. Zanim przesłuchacie kandydatów, może minąć trochę czasu.
3 miesiące wcześniej
* Załatwcie formalności w kościele i urzędzie stanu cywilnego - nie można tego zrobić wcześniej, gdyż niektóre dokumenty są ważne tylko przez kwartał.
* Wybierzcie i zamówcie zaproszenia ślubne. Jeśli okazałoby się, że trzeba coś poprawić albo dodrukować, nie będziecie ścigać się z czasem. Najlepiej zresztą już teraz rozpocząć rozsyłanie zaproszeń. Wbrew pozorom zdobycie wszystkich adresów może trochę potrwać.
* Zaplanujcie podróż poślubną - zawiadomcie szefa o urlopie i wykupcie wycieczkę.
* Jeśli planujecie sporządzenie listy prezentów, zróbcie to teraz - goście po otrzymaniu zaproszeń będą pewnie planować zakupy.
* Wybierzcie obrączki ślubne i zamówcie je. Na niektóre modele trzeba czekać nawet około trzech tygodni.
1 miesiąc wcześniej
* Przymierzcie stroje ślubne. Sprawdźcie, czy wszystko pasuje - w ciągu kilku miesięcy któreś z was mogło na przykład schudnąć albo utyć - może być wtedy kłopot z dopasowaniem stroju. Ale jest jeszcze czas na poprawki.
* Wybierzcie kwiaty - powinno się je zamówić najpóźniej na dwa tygodnie przed ślubem.
2 tygodnie wcześniej
* Zacznijcie rozchodzenie butów. W zupełnie nowych trudno wam będzie wytrzymać całą noc.
* Odwiedźcie restaurację, w której ma się odbyć przyjęcie. Podajcie liczbę gości (do tej pory wszyscy powinni już odpowiedzieć na zaproszenie), ustalcie ostateczną wersję menu, omówcie kwestie organizacyjne.
1 tydzień wcześniej
* Urządźcie wieczory panieński i kawalerski. Odradzamy zabawę w przeddzień ślubu - może grozić złym samopoczuciem o poranku.
* Jeszcze raz zadzwońcie do osób zaangażowanych w waszą uroczystość (świadków, fotografa, kierowcy, etc.) i upewnijcie się, że wszystkie sprawy organizacyjne są zapięte na ostatni guzik.
1dzień wcześniej
* Weźcie wolny dzień w pracy, odprężcie się, odpocznijcie. |
|
|
|
|
|
pidzamka81
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 4:11 pm
|
|
|
?lub 9 września 2006r.
STYCZE?- zarezerwowanie sali i terminu w Kościele
LUTY- zarezerwowanie kamerzysty, fotografa, orkiestry
KWIECIE?- nauki przedmałżeńskie + poradnia, szycie sukni ślubnej ( ze względu że w terminach lipiec sierpień- urlop)
MAJ- obrączki
CZERWIEC- załatwianie formalności w USC, dokończenie formalności w Kościele, spowiedź
LIPIEC- kosmetyczka, garnitur,
SIERPIE?- próbna fryzura i makijaż
KONIEC SIERPNIA- wszystkie zapomniane sprawy
To wstępny plan działań hehehe zobaczymy jak wyjdzie w praktyce:):) |
_________________ PRZESYŁAM BUZIACZKI I ŻYCZĘ MIŁEGO DNIA Gość |
|
|
|
|
szczako
|
Wysłany: Sro Lut 15, 2006 4:19 pm
|
|
|
nasz plan wyglada tak:
wrzesien 05 - Swiadkowie, wstepna lista gosci, rezerwacja kosciola i sali
listopad 05 - orkiestra
grudzien 05 - wizyta w kosciele, zakup sukni
styczen 06 - fotograf
maj/czerwiec 06 - drukowanie zaproszen
za cala reszte zabieram sie od lipca. |
|
|
nula22
|
Wysłany: Sro Mar 15, 2006 2:10 pm
|
|
|
ślub 09.06.2007
do tej pory mamy już :
20.01.2006 zadatkowaliśmy salę (2 inne już były zarezerwowane)
05.03 2006 poprosiliśmy świadków
12.03.2006 zarezerwowaliśmy termin i godzinę w kościele
14.03.2006 zadatkowaliśmy zespół (przy nas podpisywali umowę na 02.06.2007)
14.03.2006 zarezerwowaliśmy skrzypaczkę (miała już zarezerwowany dzień, ale nie było ustalonej godziny, więc wpisała nas jako pierwszych -2 para się będzie musiała dostosować)
teraz będziemy poszukiwac fotografa i kamerzysty
i po wakacjach jak do tej pory:
sala w czesci juz odwolana -tzn wlasciciel poinformowany wiec teraz oni i ja szukaja chetnych na ten dzien |
Ostatnio zmieniony przez nula22 Nie Paź 08, 2006 12:41 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
epox
|
Wysłany: Czw Mar 23, 2006 3:54 pm
|
|
|
?lub 18.08.2007 r
Do tej pory załatwiliśmy :
1. Sale weselną
2.Zespół
3.Kamerzysta-nasz znajomy
4.Fryzjer-mój kolega czeka na ten ślub już kilka lat i wkońcu się doczeka
5.Samochód własny
6.Sama zrobię bukiet ślubny
7.termin w kościele zarezerwujemy dopiero w listopadzie,bo teraz ksiądz się nie zgodził |
|
|
|
|
Agnesia
|
Wysłany: Czw Mar 23, 2006 9:34 pm
|
|
|
?lub 17.06.06
22.06.05 wybrana sala
22.06.05 wybrana orkiestra
03.07.05 wybrana kucharka
23.09.05 wybrany fotograf
30.09.05 załatwione nauki i poradnia
08.12.05 zarezerwowany termin w kościele
04.03.06 wybrani świadkowie
20.01.06 wybrany kamerzysta
15.02.06 zamówiona suknia
06.03.06 wybrany tort
14.03.06 odebrane obrączki
17.03.06 zrobione zaproszenia
I to narazie wszystko o mamy załatwione. |
_________________ Szczęśliwa żona i mama!!!
Cieplutkie pozdrowienia Gość
|
|
|
|
|
Edi
Wiek: 41 Dołączyła: 24 Cze 2005 Posty: 430 Skąd: sprzed komputera
|
Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 9:16 pm
|
|
|
10.2005 - rezerwacja sali, kucharki, orkiestry i terminu w kościele
12.2005 - wybrani świadkowie
01.2006 - wybrany fotograf i kamerzysta
07.2006 - zrobione zaproszenia, zakupiony alkohol
08.2006 - odebrane obrączki, zaklepana fryzjerka
08.2006 - odebrana suknia ślubna
09.2006 - załatwione nauki, poradnia i usc
09.2006 - zakup sukienki poprawinowej, welonów, garniturów i butów dla młodego
09.2006 - zaklepanie bryczki i transportu dla gości |
_________________ Ja chce powtórki z 23 września 2006 !
|
|
|
|
|
emilkaa
więcej niż mama
|
Wysłany: Nie Wrz 17, 2006 9:40 pm
|
|
|
nie pamietam |
|
|
|
|
adriannaaa
|
Wysłany: Pon Wrz 18, 2006 8:46 am
|
|
|
12 sierpnia 2006 - ślub
luty/marzec 2006 wybrany termin, wykupiona podróż poślubna
kwiecień - zakupiona suknia
maj - zaklepany termin w USC
maj - wybrana i zaklepana sala
maj - wybrany i zaklepany fotograf
lipiec - zakupiony garnitur + dodatki
koniec lipca począteek sierpnia - ustalenia z kosmetyczką i fryzjerem
8 sierpień - zamówiony catering + tort
sierpień - wybrana muzyka
ale prosze nie brać ze mnei rpzykładyu bo wszystko było na wariata szykowane:))) a do 8 sierpnia nie wiedziałam, czy na 1005 wyjdę za mąż 12. |
|
|
Magda2
|
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 12:59 pm
|
|
|
adriannaaa napisał/a: | a do 8 sierpnia nie wiedziałam, czy na 100% wyjdę za mąż 12. |
A to nowosc
Na szczescie sie udalo
Nasz slub + wesele rowniez odbyly sie 12 sierpnia 2006:
- lipiec 2005 - rezerwacja orkiestry i sali
- grudzien 2005 - rezerwacja samochodu, kamerzysty, fotografa
- styczen 2006 - wybor sukni + dodatki
- maj 2006 - "oprawa kwiatowa"
- czerwiec 2006 - zakup garnituru
My na 100% wiedzielismy |
Ostatnio zmieniony przez Magda2 Wto Wrz 19, 2006 1:05 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
imbrulka
|
Wysłany: Wto Wrz 19, 2006 1:07 pm
|
|
|
- wrzesień 2005 kościół, sala, dj
- październik 2005 fotograf, zaplanowana podróż poślubna
- styczeń 2006 wybrana suknia
- marzec 2006 obrączki
- lipiec 2006 garnitur |
_________________ Nasz Najpiekniejszy Dzień 29.07.2006
|
|
|
|
|
madzia8181
|
Wysłany: Czw Paź 05, 2006 10:43 am
|
|
|
ślub 14.04.2007
-04.2006 sala
-07.2006 zespol, kamera
-09.2006 kosciol
-10.2006 zaczynam intersowac sie suknia |
|
|
Agati
|
Wysłany: Czw Paź 05, 2006 11:46 am
|
|
|
Termin ślubu - 16.06.2007 r.
kwiecień 2006 - wybrana i zadatkowana sala
czerwiec 2006 - wybrana i zadatkowana orkiestra
sierpień 2006 - wybrany i zadatkowany kościół (a nawet 2 )
i narazie to tyle...
Jak czytam Wasze posty to aż mi głupio, że u nas tak "topornie" to wszystko idzie |
|
|
madzia8181
|
Wysłany: Czw Paź 05, 2006 12:04 pm
|
|
|
Agati napisał/a: | Termin ślubu - 16.06.2007 r.
sierpień 2006 - wybrany i zadatkowany kościół (a nawet 2 )
i narazie to tyle...
Jak czytam Wasze posty to aż mi głupio, że u nas tak "topornie" to wszystko idzie |
ale dlaczego ci glupio? cos ty!:)
szybciej sie wzielas za szukanie sali i orkiesrty ode mnie:) mysle ze rok to naprawde starczy zeby sobie wszystko ustalic i zaplanowac:) |
|
|
Agati
|
Wysłany: Czw Paź 05, 2006 4:45 pm
|
|
|
Madzia8181 jak wchodzę w wątek "ślub w 2007" i czytam posty dziewczyn -to uwierz mi jestem baaardzooo w tyle |
|
|
alusha
|
Wysłany: Czw Paź 05, 2006 8:41 pm
|
|
|
Agati,
ja od miesiaca rozgladam sie za sala. Wlasciwie utknelam. Jak nie bede miala terminu w restauracji to nie rusze z niczym innym Moze byc generalnie ciezko ale tak sobie mysle ze niektorzy organizuja wszystko w 2 miesiace To czemu ja mam nie dac rady
Trzymaj sie Agati |
|
|
|
|
Agati
|
Wysłany: Czw Paź 05, 2006 9:05 pm
|
|
|
Alusha wydaje mi się, że jak ktoś się uprze to i w miesiąc wszystko załatwi
Tylko, że wtedy niewielki masz wybór jeśli chodzi o sale, orkiestrę, kościół, godzinę ślubu itp. Niestety tak zwany "interes ślubny" żądzi się swoimi własnymi prawami
Wiem po sobie, bo musiałam zrezygnować z kościoła w którym planowaliśmy się pobrać ze względu na ponad półroczne spóźnienie (a poszliśmy rezerwować 9 m-cy przed planowanym ślubem)
No chyba, że ktoś jest wyjątkowym szczęściarzem i fartem udaje mu się trafić w terminy, które się zwalniają na ostatnią chwilę |
|
|
sylwia
|
Wysłany: Sro Paź 11, 2006 9:04 pm
|
|
|
Mam do was pytanko czy słyszałyscie zeby ktoś brał ślub 15 sierpnia w świeto Wniebowzięcie NMP, przypada to akurat w środe a niby jest przesąd,że najlepiej brać slub w sobote i teraz nie wiem, bo okazuje się ,że teraz w ta sobote byłam na weselu w super lokalu z hotelem i tak podpytałam co z terminami i jest cięzko z nimi juz jest późno jerśli chcemy wsierpniu 2007 i mozliwe ze nic nie załatwimy jak moj K. będzie zwlekał ciagle i czekał do grudnia to terminu nie bedzie, awiel osób proiponuje właśnie ten dzień 15 sierpnia i śa terminy czyli pewnie aż tak nie bardzo jest z tym dniem. |
|
|
|
|
Spontana
|
Wysłany: Sro Paź 18, 2006 9:24 am
|
|
|
Ja byłam w tym roku na weselu które odbyło się 14 czerwca (sroda). Później było święto więc wszyscy mieli wolne. Myśle, że nie od przesądów zależy udane małżeństwo |
|
|
|
|
alusha
|
Wysłany: Pią Paź 20, 2006 8:24 pm
|
|
|
Agati, powiem Ci ze chyba ze mnie szczesciara. Zalawilam sale bo ktos sie rozmylisl. Potem okazalo sie ze w kosciele tez zaklepiuje ostatni wolny termin... Ciesze sie bardzo. Mam kosciol i sale
Zostalo tylko zalatwienie DJ (jesli ktos ma jakiegos fajnego to prosze o jakies namiary), sukienki, fotografa... Ehh obym miala tyle samo szczescia |
|
|
|
|
Agati
|
Wysłany: Pią Paź 20, 2006 9:20 pm
|
|
|
Alusha, to nic tylko GRATULOWA?
No i życzę szczęścia przy dalszym załatwianiu spraw.
Namiarów na fotografów i DJ poszukaj w odpowiednich wątkach |
|
|
mls
|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 11:00 pm
|
|
|
?lub 29. 09. 2007
wrzesień 2006- załatwione sla, oekiestra, kamerzysta, fotograf i oczywiście kościół. Wszystko załatwionw w ciągu niecałego miesiąca. Mimo, że ślub ma się odbyć dopiero za rok i tak nie było łatwo. Ale się udało |
|
|
|
|
sylwia
|
Wysłany: Pon Lis 20, 2006 2:52 pm
|
|
|
W 28 pażdzienika zapadła decyzja o slubie i 29.10 załatwiliśmy salę a do dziś-20.11.06 mamy załatwioną orkiestre, kamerzyste,fotografa,krawowa zapisała mnie na termin, czyli też wszytsko załatwione w ciągu 3 tygodni |
_________________ Nasz Ślub 06.10.2007
|
|
|
|
|
Nikulec
|
Wysłany: Wto Lis 28, 2006 3:32 pm
|
|
|
My jak na razie mamy załatwioną salę, orkiestrę i termin w kościele, w tych sprawach mogę odrtchnąć. Obecnie przeżywam dylematy co do wyboru kamerzysty i fotografa |
|
|
|
|
Agati
|
Wysłany: Wto Lis 28, 2006 5:40 pm
|
|
|
Termin ślubu - 16.06.2007 r.
sierpień 2006 - wybrany i zadatkowany kościół (a nawet 3 )
listopad 2006 - podpisana umowa z kamerzystą
listopad 2006 - umowa słowna z fotografem (mam nadzieję, że wiążąca )
grudzień 2006 - planowany maraton po salonach |
Ostatnio zmieniony przez Agati Wto Lis 28, 2006 5:41 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
|