po amerykańsku okrągłe stoły |
Autor |
Wiadomość |
Edyta
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 5:29 pm po amerykańsku okrągłe stoły
|
|
|
czy byłliscie kiedykolwiek na takim weselu???
mnie podoba się pomysł okragłych stoliczków!
wydaje mi się, że tamosfera jest bardziej luźna.
Dla przybliżenia pokazuję zdjęcie!
|
|
|
Kati
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 6:30 pm
|
|
|
Hmmm... ładnie, tylko mi się kojarzy z bankietem bardziej... i rzeczywiście "jakie to amerykańskie" |
|
|
Edyta
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 10:39 pm
|
|
|
ciekawa jestem jak długo wytrzymała by ta biel na polskim weselu!!!!!
jeszcze ani razu nie widziałam żeby coś się nie wylało
hahahahahaha |
|
|
Asia
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 10:49 pm
|
|
|
Edyta napisał/a: | ciekawa jestem jak długo wytrzymała by ta biel na polskim weselu!!!!!
jeszcze ani razu nie widziałam żeby coś się nie wylało
hahahahahaha |
Na polskich weselach obrusy również są przewaznie białe, a na krzesła raczej się nic nie wylewa |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
Edyta
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 10:53 pm
|
|
|
Asia napisał/a: | Na polskich weselach obrusy również są przewaznie białe, a na krzesła raczej się nic nie wylewa |
?e obrusy są białe , to ja doskonale wiem!!!
Asiu czy ty nie wyszłaś nigdy z imprezy na której nie wylałby się ani jeden kieliszek z sokiem czy też z czymś innym???? |
|
|
Magdzia
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 11:04 pm
|
|
|
Ja mam taki szczescie, ze co jem to sie upaprze, jak male dziecko |
|
|
|
|
*Asiek
Moderator Czarownica vel Anioł
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 11:06 pm
|
|
|
Magdzia napisał/a: | Ja mam taki szczescie, ze co jem to sie upaprze, jak male dziecko |
Magdzia, mam przyjaciółkę, co też tak ma.
I potrafi się z tego śmiać! |
|
|
Asia
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 11:20 pm
|
|
|
Edyta napisał/a: | Asia napisał/a: | Na polskich weselach obrusy również są przewaznie białe, a na krzesła raczej się nic nie wylewa |
?e obrusy są białe , to ja doskonale wiem!!!
Asiu czy ty nie wyszłaś nigdy z imprezy na której nie wylałby się ani jeden kieliszek z sokiem czy też z czymś innym???? |
Alez nie raz widziałam, że coś się rozlało na obrus. Napisałm powyzsze zdanie, gdyż z Twojej wypowiedzi zrozumiałam, że biel na polskich weselach nie ma racji bytu. Na amerykańskich też się pewnie czasem coś wyleje |
_________________ Mój najpiekniejszy dzień - 25 września 2004 r.
|
|
|
|
|
Edyta
|
Wysłany: Wto Cze 01, 2004 11:22 pm
|
|
|
Hihihihi takie małe nieporozumienie |
|
|
josephine
|
Wysłany: Czw Cze 03, 2004 7:30 pm
|
|
|
ja właśnie tak chciałam, bo i tak ludzie sie znają grupkami no i tak jakos "luźniej" jest, no i z jedzeniem - wiadomo ile czego na danym stole i łatwiej to "kontrolować" i prawdopodobnie tak bede miała rozstawione z tym, że stoły nie okrągłe... ale prawie nigdzie w Łodzi takowych nie mają - oprócz Hadesu... |
|
|
|
|
mmichalina
|
Wysłany: Pon Cze 07, 2004 7:55 pm
|
|
|
witajcie po dłuższej przerwie. Ok 2 lat spędziłam w Stanach i byłam na 2 weselach. Po pierwsze tam na wesele idzie każdy kto ma akurat ochotę i był oczywiscie na ślubie. Poza tym, to tam chyba rzeczywiscie traktują to troszke luźniej i nie robią takiej wielkiej "szopki" z tego. Mnie się to właśnie podoba u nich ...... |
|
|
|
|
gracjusz
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 7:38 pm
|
|
|
Przyznam ,że taka forma przyjęcia weselnego jest bardzo ciekawa, ale i nieco kontrowersyjna. Na pewno o takim weselu bedzie się dłużej pamiętać,- bowiem złamana zostanie żelazna formuła jednego wspólnego stołu. Mnie ta forma się szalenie podoba i jestem zdania,że coraz więcej osób będzie w ten sposób organizować sobie przyjęcie weselne. |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
|
Wysłany: Pon Lip 25, 2005 7:43 pm
|
|
|
Aktualności:
Josephine miała jednak okrągłe stoły i wypożyczyła je do "Boryny" z restauracji "U Fabrykanta". Panu z "Boryny" podobno te stoły też się bardzo spodobały i również będzie je miał u siebie. |
|
|
Linka
|
Wysłany: Sro Lip 27, 2005 6:11 pm
|
|
|
Zastanawiałam się nad tymi stołami i doszłam do wniosku, że "nasze" długie stoły z pewnością wywodzą się z polskiej tradycji wspólnego biesiadowania. Zaś podchodząc do tego praktycznie to chyba nie ma wielkiej różnicy między długim, wspólnym stołem a kilkoma mniejszymi np. 10 osobowymi. No bo w obu przypadkach rozmawiać można z ograniczoną ilością osób. Mniej więcej taką samą. |
|
|
Basia
Wiek: 46 Dołączyła: 05 Kwi 2005 Posty: 73 Skąd: Wola Pszczolecka
|
Wysłany: Sro Lip 27, 2005 6:22 pm
|
|
|
Moje okragle stoly (gdzies tam bylo zdjecie, chyba przy relacji z wesela...) spisaly sie na medal, zwlaszcza przy koncepcji, ze nie ma stalych miejsc i kazdy siadal gdzie chcial... A co do koloru bialego - sluchajcie, przeciez ubranka na krzesla i obrusy po uroczystosci ida i tak do prania, wiec jesli sie cos wyleje to nic wielkiego... |
|
|
Anion
|
Wysłany: Sro Lip 27, 2005 8:52 pm
|
|
|
Ja mam problem z głowy- w mojej sali okrągłe stoły po prostu się nie zmieszczą. |
|
|
Kot
|
Wysłany: Sro Lip 27, 2005 11:22 pm
|
|
|
Tak jak u mnie okrągłe stoły się nie zmieszczą za nic
ale nie powiem kuszące są
zwłaszcza po obejrzeniu zdjęć Basi Josephine |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
Kati
|
Wysłany: Czw Lip 28, 2005 6:17 am
|
|
|
Zdjęcia Basi widziałam... ale gdzie są zdjęcia Josephine?? Kurcze coś przeoczyłam |
|
|
Kot
|
Wysłany: Czw Lip 28, 2005 8:07 am
|
|
|
Zdjęcia Josephine miała ze sobą na spotkaniu forumowym |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
Kati
|
Wysłany: Czw Lip 28, 2005 12:07 pm
|
|
|
|
|
|
gosiael
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 6:59 am
|
|
|
Ja w kwestii stołów. U mnie też będą okrągłe. I to nie z zapatrzenia w rozwiąznia amerykanskie. Tak jest po prostu lepiej. Ponieważ mieliśmy małe kontrowersje z rodzicami na ten temat, to moge przytoczyć argumenty, które jeszcze tu nie padły.
- łatwiejszy dostęp do potraw - zarówno dla gosci jak i dla obsługi - nie siega się drugiemu z półmiska nad talerzem
- w takim układzie znacznie mniej gosci siedzi tyłem do Państwa młodych [w tradycyjnym układzie "w podkowę" cała wewnętrzna strona stołów, by zobaczyć młodych musi się obracać przez ramię]
- wstając do tańca czy toalety nie trzeba obchodzić w kółko długich stołów.
- nie ma wielkiego problemu z porządkiem usadzenia gosci przy stołach, bo przy okrągłym stole miejsca są równie ważne. Wystarczy więc zadecydować , kto przy jakim stole, a nie decydować o ważnosci każdego gościa jak to ma miejsce w układzie klasycznym. To ostatnie to moze błacha sprawa, ale rózni wujkowie potrafią się poobrażać, ze siedzą o dwa miejsca dalej od młodych niż inni.
Pozdrawiam
Gosia |
|
|
|
|
Kasiawka
Żonomama
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 7:05 am
|
|
|
Kati napisał/a: | Hmmm... ładnie, tylko mi się kojarzy z bankietem bardziej... i rzeczywiście "jakie to amerykańskie" |
też tak myślę, na zdjęciach wygląda to nawet bardzo ładnie, ale to włąsnie jest takie " nie nasze - nie polskie":wink: |
|
|
Calinka
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 7:34 am
|
|
|
Nie podoba mi się, może na przyjęcie weselne jakoś ujdzie, ale na weselicho od wieczora do rana dla mnie nie bardzo. Jakoś sztywniacko. |
|
|
gosiael
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 8:05 am
|
|
|
Cytat: | może na przyjęcie weselne jakoś ujdzie, ale na weselicho od wieczora do rana dla mnie nie bardzo |
Przyznam, ze nie rozumiem argumentu. Co ma rodzaj stołów do długości przyjecia weselnego?
Ale podobno o gustach się nie dyskutuje:-)
Pozdrawiam
Gosia |
|
|
|
|
Calinka
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 8:33 am
|
|
|
No właśnie |
|
|
Basia
Wiek: 46 Dołączyła: 05 Kwi 2005 Posty: 73 Skąd: Wola Pszczolecka
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 1:00 pm
|
|
|
Szczerze mowiac, to nawet nie wiedzialam, ze okragle stoly sa "amerykanskie" a klasyczne polskie sa w podkowe... Duzo sie od Was ucze, dziewczyny! Moze to dlatego, ze w zyciu bylam moze na 2 slubach, a moj maz nie byl nigdy na weselu - jego wlasne bylo pierwsze. Tak wiec nawet nie wiedzielismy, ze lamiemy jakies stereotypy... |
|
|
kryszka
z doskoku ;)
|
Wysłany: Pią Lip 29, 2005 1:10 pm
|
|
|
A mnie się one kojarzą z elegancją (przynajmniej w takim wydaniu jak na zdjęciach tutaj i dziewczyn). Jeśli ktoś całe wesele i oprawę ma w tym stylu to naprawdę bardzo pasuje. I wyobrażam sobie, że np. wesele Basi właśnie takie było (przyjęcie na powietrzu, namioty, jazz itp.) |
|
|
Alma_
|
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 4:49 pm
|
|
|
Edyta, a mogę zapytać skąd są te zdjęcia? |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
|
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 10:33 pm
|
|
|
Edyta już się nie udziela na forum. Ale jeśli klikniesz na jakikolwiek obrazek/zdjęcie prawym klawiszem myszy i wybierzesz "właściwości" to zobaczysz adres strony (URL), z której jest zdjęcie. |
|
|
Alma_
|
Wysłany: Pon Paź 03, 2005 10:55 pm
|
|
|
Dziękuję Krzyszka! |
|
|
|
|
gambi
|
Wysłany: Wto Paź 11, 2005 9:09 pm
|
|
|
ostatnio widziałam okrągłe stoły na zdjęciach reklamowych restauracji "Eden" ze Rzgowa, gdyby ktoś był zainteresowany, może warto się dowiedzieć |
|
|
Alma_
|
Wysłany: Sro Lis 30, 2005 12:03 am
|
|
|
Uprzejmie donoszę, że okrągłymi stołami dysponuje również Boryna.
Mają średnicę 180cm i mieszczą 10-12 osób. |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
moninika
|
Wysłany: Sro Sty 18, 2006 2:51 pm okrągłe stoły w Edenie
|
|
|
gambi napisał/a: | ostatnio widziałam okrągłe stoły na zdjęciach reklamowych restauracji "Eden" ze Rzgowa, gdyby ktoś był zainteresowany, może warto się dowiedzieć |
ja mam tam właśnie wesele 29 kwietnia, i już 3 miesiące rozważamy te stoły, do tej pory argumentów jest pół na pół:
+goście podczas posiłku mogą swobodnie rozmawiać z 10 osobami, a przy tradycyjnym tylko ososby obok i na przeciwko
+będzie inaczej
- trzeba rozłożyc wizytówki - to jest straszne, narzucać gościom gdzie mają usiąść
- będzie jak u cioci na imieninach - ludzie usiądą we własnym gronie i będzie jak w kolejny weekand u zanjomych a nie jak na weselu. |
|
|
|
|
Alma_
|
Wysłany: Sro Sty 18, 2006 2:58 pm
|
|
|
My się na nie zdecydowaliśmy, nie lubię tradycyjnej "podkówki". A winietki i tak miały być.
Mała poprawka do powyższej wiadomości - stoły w Borynie mieszczą 10 osób i ani jednej więcej (nie mieści się jedenaste krzesło - sprawdziliśmy). I taka opcja jest nieco droższa (wyjściowo 5 zł od talerzyka). |
|
|
|
|
Alma_
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 12:09 am
|
|
|
Też przy okrągłym. Z kim? Decyzja jeszcze nie zapadła. Są 2 opcje:
a) ze świadkami + 4 najbliższych przyjaciół
b) z rodzicami, babciami i dziadkami (bo to szczególnie dla nas ważne osoby)
Połączenie rodzice + świadkowie jakoś mi nie pasuje, chyba nie czuliby się dobrze w takiej konfiguracji. Ale jeszcze się zastanawiamy.
A moze coś doradzicie? Bo przyznam, że nie bardzo wiem, jak ten problem rozwiązać |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 9:14 am
|
|
|
Ja bym wybrała opcję Młodzi + ?wiadkowie + Przyjaciele. Rodzice mogą siedzieć przy najbliższym stole obok.
Nie jestem zwolenniczką łączenia rodziców z osobami, których mogą nawet nie znać, pamiętając jednocześnie o róznicy pokoleniowej i braku wspólnych spraw.
Na pewno lepiej będą się czuć w gronie swoich najbliższych czy wśród dawno nie widzianej rodziny.
Alma_ - rozumiem, że jeśli rozważacie drugą opcję to ilość osób branych pod uwagę przy tym stole nie przekroczy 10? |
|
|
|
|
Alma_
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 9:40 am
|
|
|
W żadnym wypadku nie może przekroczyć 10, bo jak gdzieś wspomniałam, przy stole o średnicy 180cm u Boryny mieści się dokładnie 10 krzeseł i ani pół więcej
W opcji b) skłąd byłby następujący: my (2), moja mama (1), rodzice Ł. (2), moja babcia (1), babcia i dziadek Ł. (2) - w sumie 8 osób. Czyli nawet troche luźniej, co wobec mojego stroju i niewygód z tym związanych nie jest pozbawione sensu.
Ale też skłaniam się ku opcji a). Boję się tylko, żeby w takiej sytuacji nasza najbliższa rodzina nie poczuła się urażona No i jaką czwórkę przyjaciół dobrać, żeby reszta nei poczuła się urażona - tego też nie wiem
Dużo będzie jeszcze zależało od tego, w jakim składzie potwierdzi swoją obecność na weselu "starszyzna" rodzinna tj. pokolenie 60+. Jeśli uda się złożyć z nich cały stolik to tak zrobię, ale jeśli pojawią się 3-4 osoby to będzie trzeba posadzić je przy ich dzieciach... Z jednej strony chciałabym, żeby poczuli się wyróżnieni (szczególnie babcie i dziadek), ale z drugiej - wiem, że nie mogę na siłę uszczęśliwiać ich dzieci towarzystwem własnych rodziców... Idelanie byłoby, gdyby jednak seniorzy utworzyli własny stół, wtedy rodziców sadzam z chrzestnymi, a my w opcji a)
Czuje, że to będzie ciężki orzech do zgryzienia - te okrągłe stoły to jednak dodatkowy problem... Trudniej porozsadzać, a i odmowa w ostaniej chwili też powoduje większe komplikacje - bo może się zdarzyć, że zburzy mi cały układ i trzeba będzie wszystkich usadzać (oczywiści na planie, nie w trakcie wesela) od nowa |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 11:33 am
|
|
|
Pytałam, bo u nas wyszłoby więcej niż 10 osób.
Co do urażenia najbliższej rodzinki... Alma_ rozmawiałaś w ogóle z rodzicami o tym? Może oni nie widzą problemu i naprawdę woleliby siedzieć w gronie swoich znajomych/rodziny pomimo tego, że wy chcecie ich wyróżnić.
Ja już gdzieś pisałam, że moi od początku chcieli siedzieć przy swoich znajomych, a dziadkowie w otoczeniu swojej dawno nie widzianej rodziny. I nie było dyskusji, bo wypada, bo wyróżnienie itp.
Trzeba spojrzeć na wesele jako całość, czyli kilku- czy kilkunastogodzinną zabawę i zrobić tak, żeby wszyscy się dobrze bawili. |
|
|
|
|
Alma_
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 11:36 am
|
|
|
Na razie rozmawiałam tylko z moją mamą - i ona najchętniej usiadłaby w ogóle ze swoim towarzystwem, nawet nie konieczne z rodzicami Ł. I najchętniej gdzieś w kątku;) Ale powiedziałam jej od razu, że to nie przejdzie, bo w końcu ma pełnić funkcję gospodyni i rodziców panny młodej (2w1), a więc nie ma mowy, żeby się gdzies schowała
Pogadamy jeszcze, zobaczymy. Mam sporo czasu na te ustalenia |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 12:03 pm
|
|
|
Alma_ tylko naprawdę nie narzucaj mamie gdzie ma siedzieć i weź pod uwagę jej argumenty. Lepiej żeby się dobrze bawiła na weselu córki, nie? |
|
|
|
|
Alma_
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 12:05 pm
|
|
|
Jasne, że tak - ale musi ją być choć trochę widać |
|
|
|
|
moninika
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 1:36 pm
|
|
|
u nas dla młodych będzie tradycyjny długi stół, żebyśmy wszystkich widzieli, a z nami będą siedzieli świadkowie, podwójni czyli razem 10 osób. Młodzi powinni siedzieć z młodymi, a starsi ze swoimi rówieśnikami, jaki temat do rozmowy będzie miał mój tata z własną teściową przez całą noc.
Babcia też wolała by podyskutować ze starszymi ciotkami, a poza tym my jako młoda para i nasi rodzice będą zajmować się pozostałymi gościami a nie siedzieć przy stle, co wtedy babcia z dziadkiem będą siedzieć sami przy stole? |
|
|
|
|
Alma_
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 2:04 pm
|
|
|
Moninika - masz rację, mam tylko nadzieję, że znajdzie się towarzystow dla babć, bo w mojej rodzinie pokolenie babć nie jest już niestety zbyt liczne
A co do prostokątnego stołu dla młodych - jeszcze się nad tym zastanawiamy. |
|
|
|
|
moninika
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 3:25 pm
|
|
|
wejdź na stronę Edenu, tam na zdjęciach są pokazane okrągłe stoły i jest też stół młodych.
www.eden.civ.pl |
|
|
|
|
Alma_
|
Wysłany: Pią Sty 20, 2006 3:30 pm
|
|
|
Wiem, jak one wyglądaja, widziałam też okrągłe stoły na żywo w Borynie (nie przybrane) i na zdjęciach (nakryte i przystorojne) i mnie zachwyciły :smilegirl:
To był jeden z powodów, dla którego ostatecznie wybrałam Borynę i mam nadzieję, że jakoś sobie poradzę z problememi organizacyjnymi, bo nie chciałabym z nich rezygnować |
|
|
|
|
szczako
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
|
Wysłany: Nie Mar 26, 2006 8:42 pm
|
|
|
Restauracja w Hotelu Savoy również ma okrągłe stoły i pokrowce na krzesła. |
|
|
claudiafifi
|
Wysłany: Sro Sty 16, 2008 11:58 pm okrągłe stoły
|
|
|
Mam pytanie. Czy orientujecie się gdzie mogę wynająć okrągłe stoły? Mam zarezerwowaną salę na wesele, ale niestety nie ma tam okrągłych stołów, więc chcemy wynąć je na własą rękę.
pozdrawiam |
|
|
|
|
mietka
double trouble
Wiek: 47 Dołączyła: 28 Cze 2007 Posty: 1749 Skąd: Łódź/Żabiczki
|
Wysłany: Czw Sty 17, 2008 10:19 am
|
|
|
w wawie jest firma i moja mama zawsze wypozycza stoly od nich (a zajmuje sie wlasnie organizacja wesel i cateringow). w lodzi byly do grudnia tylko kwadratowe. wiem, bo dla mojej przyjaciolki tez mama sciagala z wawy. nie wiem kiedy masz wesele, moze do tego czasu ktos bedzie mial do wypozyczenia. na razie nie ma, przynajmniej w ilosciach i rozmiarach potrzebnych na wesele. |
_________________ |
|
|
|
|
ewcia29
Żoneczka i mamuśka
|
Wysłany: Pon Lut 16, 2009 7:34 pm
|
|
|
Powiedzcie mi dlogie forumwiczki czy któraś z was miałe okrągłe stoły i jak goście na to patrzyli i czy zabawa była udana przy takich stołach?! bo mam dylemat bo chce mieć okrągłe stoły i mojej mamie się ten pomysł podoba ale teściowa marudzi |
|
|
|