impreza domowa - co przygotować? |
Autor |
Wiadomość |
sails
Wiek: 42 Dołączyła: 28 Paź 2006 Posty: 16 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:05 pm impreza domowa - co przygotować?
|
|
|
Mam problem W sobotę szykują mi się imieniny mojego M. (czytaj: ja je musze przyszykować ) i nie mam pomysłu co by tu zrobić dla bandy ludzi żeby było fajnie, smacznie niedrogo i do alkoholu. Dodam jeszcze że impreza raczej tańczona - bo w początkującym małżeństwie ni ma jeszcze krzeseł na 15 osób, no i stół troszkę przykrótki . Poradźcie co wy szykujecie na takie spotkania? |
|
|
|
|
Myway
Dołączyła: 25 Wrz 2006 Posty: 38 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:10 pm
|
|
|
koreczki rózniaste, małe kanapeczki (tartinki?!), sałatki rózne, krakersy z różnymi pastami, suszone owoce..... |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:20 pm
|
|
|
Zdecydowanie małe kanapeczki, np z pastą serową czy rybną, kilka sałatek, i dipy. |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
madzia8181
Wiek: 42 Dołączyła: 05 Paź 2006 Posty: 701 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:28 pm
|
|
|
u mnie zawsze sprawdzaja sie kanapeczki.
kupuje bagietke i kroje ją ze skosa na to co mi przyjdzie do glowy
im bardziej kolorowo tym smaczniej wyglada... salata, ogoreczek, pomidorek, papryczka, kawaleczek wedlinki, serka. czasem robie paste jajeczna na kanapeczki ktroa moi znajomi uwielbiaja
oprocz kanapek szykuje koreczki na wykalaczkach
mozna jakas salateczke kupic albo zrobic samemu wedle upodoban i ilosci czasu
no i czipsy ciasteczka paluszki - obowiazkowe |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez madzia8181 Czw Lis 09, 2006 2:28 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Myway
Dołączyła: 25 Wrz 2006 Posty: 38 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:30 pm
|
|
|
U mnie jeszcze jak woda idą wszytskie sery, owoce (te z puszki tez), marynaty, gruszki z zurawiną, pokrojone warzywa do dipów i śledzie oczywiście |
|
|
|
|
sails
Wiek: 42 Dołączyła: 28 Paź 2006 Posty: 16 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:32 pm
|
|
|
dzięki za podpowiedzi ... a gdyby tak cos na ciepło Co sądzicie np o popularnych flakach. Boję się, że panowie popiją i kanapeczki okażą się zbyt wątłym podkładem Chociaż tak za dużo czasu to ja nie mam na gotowanie flaczków |
|
|
|
|
madzia8181
Wiek: 42 Dołączyła: 05 Paź 2006 Posty: 701 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:35 pm
|
|
|
na cieplo? kochanie! uszka - gotowe tylko do podgotowania i barszczyk czerowny lub paszteciki
szybko smacznie i niedrogo |
_________________
|
|
|
|
|
bajeczka
Wiek: 44 Dołączyła: 04 Mar 2005 Posty: 940 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:39 pm
|
|
|
Albo zapiekanka. Szybko sie ją robi, starcza na dużo ludzi i możesz przygotować ją wczesniej.
Aha i nie zapomnij o jakimś cieście |
_________________
Życzę miłego dnia i pozdrawiam Cię gorąco Gość |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:41 pm
|
|
|
Na ciepło to flaczki są bardzo dobrym pomysłem. Albo Chili con carne. |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
madzia8181
Wiek: 42 Dołączyła: 05 Paź 2006 Posty: 701 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:44 pm
|
|
|
flaczki? no tak ale nie kazdy flaczki lubi a barszczyk czerwony z pasztecikiem albo uszkami zjedza wszyscy
ja nie lubie flakow dlatego tak bronie barszczyka |
_________________
|
|
|
|
|
Myway
Dołączyła: 25 Wrz 2006 Posty: 38 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:45 pm
|
|
|
a moze zupa cebulowa z grzankami, bigos.... w oatateczności na ciepło tez może byc pizza |
|
|
|
|
madzia8181
Wiek: 42 Dołączyła: 05 Paź 2006 Posty: 701 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:48 pm
|
|
|
zupy cebulowej nie jadlam. bigos pychotttttttttta ale ja np nie potrafie go ugotowac- mistrzynia jest moja mama i na pewno moglabym na nia liczyc
pizza super pomysl
tak na szybko mozna tez w sumie przygotowac spagetti |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez madzia8181 Czw Lis 09, 2006 2:49 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 2:49 pm
|
|
|
Zupa cebulowa podana z grzankami i zółtym serem
|
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
Ostatnio zmieniony przez Kot Czw Lis 09, 2006 2:52 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Agnieszka19
Dołączyła: 27 Paź 2006 Posty: 1715 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 3:59 pm
|
|
|
Proponuje jajka faszerowane pieczarkami:
Gotuje się jajka na twrado ile tam chcesz
na 8 jajek tak z pól kilo pieczrem- może troche mniej.
Pieczrki kroimy drobniutko, najlepiej takim urządzeniemco wkłada sie do środka i kręci.
Muszą byc na prawde drobno pokrojone ale nie żeby paćka się zrobiła.
Następnie podsamarzamy je na patelni- nie dolewamy żadnej wody( muszą byc suche)
Po podsmarzeniu muszą ostygnąć...
Jajka przekrajamy na pół i wydłóbujemy zółtka na osobny tależyk.
Dodajemy do tego ostudzone pieczrki i rozgniatamy wszystko razem widelcem.
Ugniatamy dopuki nie utworzą jednej masy i dopóki nie bedzie widać kwałków żółtka. Wszystko musi wyglądać jak całosć.
Następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Za pomocą łyżeczki nakładmy do jajek w miejsce żółtek ale tworząc na jajku górkę.
Możemy ozdobć majonezem, ketchupem, i pietruszką, lub koperkiem.
Na prawdę pyszne. Ja nie lupie grzybów, ale to mi bardzo samkuje. W zeszłym roku zrobliliśmy to na sywestra i wszystkim samakowało. |
_________________
Nasz dzień 26.04.2008 |
|
|
|
|
Lucky
Wiek: 42 Dołączyła: 07 Lis 2005 Posty: 748 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 11:10 pm
|
|
|
Popieram Bajeczke, an ciepło u mnie zawsze sie sprawdzaja wszelakie zapiekanki Makaronowe albo np Lasagna
Szybko, niedrogo i pysznie |
|
|
|
|
sails
Wiek: 42 Dołączyła: 28 Paź 2006 Posty: 16 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lis 10, 2006 2:21 pm
|
|
|
chyba padnie na szwedzki stół - tzn przekąski (za przepis na jajka bardzo dziękuję - spróbuję ). Nie mam jak posadzić wszstkich przy stole, żeby mogli spokojnie zjeść, więc takie małe co nie co do rączki będzie chyba najlepszym rozwiązaniem No może ten barszczyk albo bigos jesli nauczę się go gotowac do wieczora |
|
|
|
|
dominiqsz
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Sty 2007 Posty: 1224 Skąd: Aleksandrów Ł.
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 9:17 am Przekąski na impreze domową :)
|
|
|
Szukałam szukałam i nie znalazłam, dlatego pytam Was forumowiczki jakie przekąski przygotowujecie na impreze domową, taka ze znajomymi, żeby posiedzieć pogadac wypic piwko, winko
Do tej pory robiłam jakies kanapki, tosty, małe zapiekanki ewentualnie sałatke i wiadomo jakies chipsy i inne niezdrowe rzeczy A co wy przygotowujecie ? |
_________________
|
|
|
|
|
*lmyszka
Moderator EL jak elmyszka :P
Wiek: 41 Dołączyła: 26 Lis 2006 Posty: 2328 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 9:32 am
|
|
|
a my zazwyczaj robiliśmy koreczki, różnego rodzaju sałatki no i oczywiście nigdy nie zabrakło fety, oliwek i różnych takich smakowitych pierduł |
_________________
|
|
|
|
|
EJ-ET
Żona i Mama :))
Wiek: 43 Dołączyła: 01 Lut 2007 Posty: 841 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 1:41 pm Re: Przekąski na impreze domową :)
|
|
|
dominiqsz napisał/a: | ... i wiadomo jakies chipsy i inne niezdrowe rzeczy A co wy przygotowujecie ? |
Zamiast (lub oprócz) niezdrowych chipsów można kupić (lub zrobić w specjalnych suszarkach) a'la chipsy z owoców - np z jabłek, bananów; są pyszne |
|
|
|
|
mischelle22
Wiek: 42 Dołączyła: 27 Gru 2003 Posty: 1211 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 9:30 pm
|
|
|
Temat już był dominiqsz,dlatego został połączony. |
_________________
|
|
|
|
|
Maja_Kris
Wiek: 40 Dołączyła: 05 Mar 2007 Posty: 1020 Skąd: Łódż/Kanzas
|
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 11:58 am
|
|
|
ja zawsze robie (bo trudno powiedziec ze MY robimy kiedy ja gotuje i przystrajam wszystko) salatke grecka i zalatke porowa, do tego robie pieczone skrzydelka lub paleczki! a jak jest duza biba i duzo chlopa to dogotowuje flaki lub barszcz czerwony i sama robie krokiety lub glupoty zzpiekane bo wtedy jest duzo i tanio... |
_________________ najszczęśliwsza żona na świecie
|
|
|
|
|
Aniadamowicz
Wiek: 43 Dołączyła: 19 Cze 2006 Posty: 138 Skąd: lodz
|
Wysłany: Wto Maj 15, 2007 12:58 pm
|
|
|
Ja gdy szykuje to obowiązkowo.... wiejski chlebek ze smalcem domowej roboty z ogórasami,
sałatki do wyboru jak wena podpowiada, małe klopsikii ale koreczki.,i tradycyjne koreczki żółty ser , kabanosy papryka, korniszony, ........a na ciepło, gulasz, albo wołownika w piwie albo zapiekanki:) |
|
|
|
|
mrowcia
Wiek: 36 Dołączyła: 24 Kwi 2008 Posty: 52 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Lip 30, 2008 12:41 pm :)
|
|
|
jesli robimy imprezke taneczna, i nie mamy miejsca na osobny stol z krzeslami:) zdecydowanie polecam szwedzki stol:)
wtedy oczywiscie genialne sa male kanapeczki
1.salata+ser+wedlinka+pomidorek+ogorek
2. salata+szynka+ majonez
3. twarożek ze szczypiorkiem
4.z pasta z makreli lub pasta jajeczna
5. salata+ jajko+ majonez+szczypior
i to co nam przyjdzie do glowy
A! fajne tez sa kanapeczki na slodko np. malenkie kostki ciemnego razowca, twarozek zrobiony na slodko+ truskawka lub banan
oprocz tego polecam rozne salatki np. z gyrosem ( przepisn latwy do znalezienia w necie)
fajne sa rowniez jajka na twardo polane smazona bulka tarta lub jajka z majonezem posypane startym zoltym serem i kropelka ketchupu:)
oczywiscie genialny bedzie tez talez z serami plesniowymi udekorowany owocami
albo talez wedlin (na zielonej salacie ukladamy zwiniete wedlinki albo same a srodku np. z majonezem, chrzanem lub np z paskiem papryki albo zwiniete razem z zoltym serem
No i ja uwielbiam tacosy z roznymi sosami:)
Fajna tez jest mozzarella poszypana suszonymi pomidorami, sledzie w oleju posypane tez suszonymi pomidorami:) i wiele wiele innych ciekawych pomyslow:)
AAAA! NO I ZAPOMNIALAM O KORECZKACH:)
np. ser zolty kroimy w paski wedlinke tez ukladamy na sobie i zwijamy w rulonik na to np. pomidorek koktajlowy i ogoreczek:) albo mala kosteczke sera owijamy paskiem wedliny i na to nabijamy np papryczke, czy marynowana cebulke itp. koreczki polecam wbic w jablko, pomarancza lub banana wyglada bardziej efektownie:)
I polecam zrobic osobny stolik z alkoholami i kieliszkami:D taki mini barek
Stol szwedzki mozna fantastycznie udekorowac jesli ma sie glowe pelna pomyslow:)
A jesli robimy imprezke w polowie przy stole... to wtedy mozna myslec nad cieplymi daniami, polecam takie mieska ktore mozna tez zjesc jak wystygna np. kurczak czy male kebabki (mieso mielone z przyprawami do kebaba formowane w malenkie podluzne kotleciki) do tego np. ryz z kurkuma i groszkiem:) i jakas salatka a przystawki te co przy szwedzkim:)
Ja zdecydowanie preferuje stol szwedzki:)
Pozdrawiam |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez mrowcia Sro Lip 30, 2008 12:46 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Weira
Wiek: 39 Dołączyła: 07 Lis 2008 Posty: 649 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 2:10 pm
|
|
|
Na ciepło to moje danie: parówki w cieście podawane z barszczem czerwonym - zawsze robią wrazenie.
Przepis podałam o tutaj: http://www.forum.wesele-l...t=2852&start=50 |
_________________ |
|
|
|
|
motylica
Firma more than a woman.
Wiek: 43 Dołączyła: 16 Mar 2006 Posty: 588 Skąd: łdz
|
Wysłany: Wto Lis 10, 2009 7:40 pm
|
|
|
do winka z przyjaciółmi zawsze sprawdza się u nas zestaw typu:
mozzarella z pomidorkiem
winogrono
lekka sałatka typu grecka lub nicejska
deska serów
warzywa pokrojone i podane z dipami
chrupki z tesco typu bake rolls - mini chlebki
a na cieplo zwykle przygotowuje lasagne, tagliatelle lub pieczone faszerowane cukinie |
_________________ |
|
|
|
|
justinaa
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1601 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 7:39 pm
|
|
|
oj, że też nie widziałam tego wątku wcześniej, bo mocno się zastanawiałam, co zrobić na parapetówką dla 12 osób
zrobiłam ostatecznie dwie sałatki, z kurczakiem i migdałami, a drugą z kus kusem i tuńczykiem, do tego bagietka, oczywiście koreczki a na ciepło skrzydełka z kurczaka w miodzie plus trochę później parówki w cieście francuskim
na poprzedniej imprezie, gdzie było 8 osób, zrobiliśmy pizzę, też zawsze świetnie się sprawdza
a teraz czeka nas kolejne party za tydzień, muszę opracować jakieś nowe menu |
_________________
www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl |
|
|
|
|
paulinkaaMU
Wiek: 37 Dołączyła: 15 Sie 2009 Posty: 1509 Skąd: Pabianice/Wrocław
|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 7:48 pm
|
|
|
u mnie sprawdza się sałatka z gyrosem + pieczywko czosnkowe (wersja "bogatsza";) to pieczywko po hawajsku-z kawałeczkami szynki i ananasa), a wczoraj zaserwowalismy naszym przyjaciołom tortille (kupuje się gotowe placki, a farsz wedle uznania, ja miałam akurat mocno przyprawiony filet z kurczaka-usmażony w kawałkach, do tego pekińska, pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony, kiszony, kukurydza, cebulka no i oczywiście sos czosnkowy:P) |
|
|
|
|
kochecka
żona i mama
Dołączyła: 16 Mar 2007 Posty: 1652 Skąd: z daleka
|
Wysłany: Czw Lis 12, 2009 7:52 pm
|
|
|
paulinkaaMU napisał/a: | tortille (kupuje się gotowe placki, a farsz wedle uznania, ja miałam akurat mocno przyprawiony filet z kurczaka-usmażony w kawałkach, do tego pekińska, pokrojone w kostkę pomidory, ogórek zielony, kiszony, kukurydza, cebulka no i oczywiście sos czosnkowy:P) |
też wczoraj serwowaliśmy (sobie i rodzicom).pycha |
_________________ |
|
|
|
|
Weira
Wiek: 39 Dołączyła: 07 Lis 2008 Posty: 649 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 9:01 am
|
|
|
A ja teraz z innej beczki - na deser u mojej znajomej był sorbet np. malinowy w kieliszkach zalany szampanem, nigdy wczesniej tego specjalu nie znalam i jaki pyszny |
_________________ |
|
|
|
|
justinaa
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1601 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lis 13, 2009 2:22 pm
|
|
|
Weira, brzmi pysznie
a z innej beczki wracajac do tortilli bo ja mam zawsze taki problem, ze te tortille sie "otwieraja" i najlepiej je zawijac do jedzenia w folie aluminiowa, ale moze macie jakies na to metody? |
_________________
www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl |
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 5:01 pm
|
|
|
ja robię zawsze sałatkę, kórą wszyscy zachwalają i jest bardzo prosta i sycąca: grillowany kurczak, sałata lodowa, pomidorki koktajlowe żólte i czerwone (połówki, pieknie wygladają), mozzarella w kulkach, bazylia, oliwa, sól, pieprz.
Druga sałatka to brokuły, sos czosnkowy z jogurtu greckiego, feta i prażone płatki migdalów. Szybkie i pyszne:)
Zawsze też obowiązkowo kolorowa kanapki z bagietek i koreczki. na ciepło polecam raclette - mam taki grill elektryczny, który po główną płytą ma 8 małych tacek. można postawić posrodku stołu, a obok w miseczkach kawałki kurczaka, pieczarki szynkę, paprykę, cebulke, żółty ser i co tylko się chce. na górnej płycie kazdy może sobie wrzucać kawąłki kurczaka, a pod nią zrobiś sobie takie mini zapiekanki. Robi się to szybko i nie trzeba cały czaslatać do kuchni. polecam takiego grilla. |
|
|
|
|
truskawka_ja
Dołączyła: 26 Lut 2008 Posty: 781 Skąd: ...
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 5:12 pm
|
|
|
Malena napisał/a: | na ciepło polecam raclette |
W wersji oryginalnej Szwajcarzy jedza raclette z malymi ziemniaczakami ugotowanymi w mundurkach. W wersji z kurczakiem jeszcze nie jadlam. |
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 5:35 pm
|
|
|
Modyfikacje urozmaicają zycie. Z ziemniaczkami oczywiście też jest pyszne, zapieczone z serem są wspaniałe. Zaletą jest samoobsługa, wszyscy mogą rozmawiać i integrować się nad stołem pełnym skwierczącego jedzenia i każdy nakłada to, na co ma ochotę. |
|
|
|
|
Bella
misiowa żona
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Maj 2008 Posty: 849 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 6:08 pm
|
|
|
Malena napisał/a: |
Druga sałatka to brokuły, sos czosnkowy z jogurtu greckiego, feta i prażone płatki migdalów. Szybkie i pyszne:)
|
Potwierdzam! na ostatnie imprezie u mnie zrobiła furorę a robi sie ją na prawdę szybko
Zawsze robię 2,3 lub 4 sałatki(np. z tuńczyka, jarzynowa, brokułowa, grecka), koreczki i kolorowe kanapeczki plus coś na ciepło, ostatnio był bigos, czasem robię leczo, jakiś gulasz lub zapiekanki, czy co tam mi jeszcze przyjdzie na myśl Oczywiście dodatkowo jakieś przegryzki czyli chipsy, paluszki, ciastka...
Przepis na inną pyszną i szybką sałatkę to: troszkę kapustki pekińskiej, por, kukurydza i szynka oraz żółty ser pokrojone w kostkę. Wszystko przyprawiam Kucharkiem (zamiast soli) i pieprzem oraz troszkę majonezu. Ewentualnie druga wersja "na słodko" zamiast żółtego sera dodać ananasa w cząstkach |
_________________
|
|
|
|
|
paulinkaaMU
Wiek: 37 Dołączyła: 15 Sie 2009 Posty: 1509 Skąd: Pabianice/Wrocław
|
Wysłany: Pon Lis 16, 2009 6:16 pm
|
|
|
no to jeszcze mój przepis na nową sałatkę:
malutkie uszka z mięsem(tzw.raviolli), przygotować tak jak napisane jest na opakowaniu i wystudzić
puszka kukurydzy
1 cebula (najlepiej czerwona)
duży ogórek zielony (kroimy w kostkę)
1łyżeczka przyprawy tzatziki
1 sos koperkowo-ziołowy vinegret (też zgodnie z opakowaniem, przeważnie 3 łyżku oleju, 3 łyzki wody)
2-3 łyżki majonezu
i gotowe:)polecam, naprawdę pychotka |
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 9:51 am
|
|
|
Jutro robię imprezę na 20 osób, 18 nocuje (czyli potrzeba dużo jedzonka). Budżet mam ograniczony, ale zaplanowałam:
kanapeczki - kolorowe i ładne i dużo (żolty serek, szyneczka, pomidorki, ogórek, pietruszka, łosoś + koperek)
salatka 1 - sałata lodowa, kurczak, mozzarella, pomidorki cherry, bazylia
salatka 2 - sałata lodowa, kurczak grillowany w miodzie, pomarańcze, granat, orzechy włoskie
o północy - czerwony barszczyk + uszka
przekąski - krakersy + śmietankowy serek i oliwki; nachosy i bake rolllsy + dipy (czosnkowy i pomidorowy)
fontanna czekoladowa (do maczania winogrona, banany, wafelki i slodkie pianki).
Czy ludzie mi się najedzą? Podajcie swoje pomysły dla inspiracji:) myślałam też o koreczkach, ale to dużo roboty, a ludzie się nie najadają...
PS: czym mogę posmarować krakersy, oprócz serków śmietankowych typu almette? Znacie jakieś fajne i nieskomplikowane pasty?
Może jszcze przychodzi Wam do glowy co na ciepło mogłabym podac? Dodam, że wynajmujemy mieszkanko i nie mam piekarnika, tylko prodiż... |
Ostatnio zmieniony przez Malena Pią Sie 20, 2010 9:56 am, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
|
Elwirka1
Wiek: 43 Dołączyła: 22 Wrz 2008 Posty: 645 Skąd: Krk
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 10:15 am
|
|
|
Malena napisał/a: | czym mogę posmarować krakersy, oprócz serków śmietankowych typu almette? Znacie jakieś fajne i nieskomplikowane pasty? |
ja lubię z serkami typu fromage
Może zrób jakąs zapiekankę na ciepło z makaronu i mięsa mielonego plus serek żółty.
To jest dość syte i mało ztym roboty |
_________________ |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 35 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 10:20 am
|
|
|
Malena ja dorobiłabym chyba jeszcze jakąś sałatkę (np makaron, tuńczyk, kukurydza, majonez- pycha) i zamiast uszek do czerwonego barszczyku podałabym paszteciki- jest to dużo wygodniejsze- barszczyk podajesz wtedy nawet w szklankach i paszteciki na talerzu żeby każdy mógł się częstować. |
_________________
|
|
|
|
|
justinaa
Wiek: 41 Dołączyła: 10 Mar 2008 Posty: 1601 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 10:54 am
|
|
|
a poza tym pasztecikiem bardziej się można "najeść"
możesz zrobić pastę jajeczną ewnetualnie do tych krakersów, albo kupić pastellę a zrobić może hmm bigos dużo i tani ale chyba się długo robi |
_________________
www.boatmummy.blogspot.com
www.lodzkiemamy.pl |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 11:15 am
|
|
|
Malena - u mnie bardzo szybko idą malutkie kotleciki mielone. Na zimno nadziane na patyczki od szaszłyków lub na ciepło leżące luzem cały czas w takim naczyniu z podgrzewaczem od spodu.
Na ciepło możesz zrobić jakiś prosty bigos - kapucha, pieczarki, kiełbasa.
[ Dodano: Pią Sie 20, 2010 12:15 pm ]
justinaa napisał/a: | dużo i tani ale chyba się długo robi |
E tam, sam się robi. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
agulka1989
Wiek: 35 Dołączyła: 06 Paź 2009 Posty: 2973 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 11:20 am
|
|
|
kryszka napisał/a: | u mnie bardzo szybko idą malutkie kotleciki mielone |
ojj tak, u nas na imprezach są baaaardzo często. Podobnie jak czasami takie mini-schabowe (ale to odrobinkę droższe-wiadomo). A mielone takie malutkie się super sprawdzają |
_________________
|
|
|
|
|
Mika
Wiek: 44 Dołączyła: 19 Mar 2005 Posty: 1034 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 11:42 am
|
|
|
Malena ja do krakersów polecam pastę z makreli, czyli makrela, ogórki kiszone i jajka ugotowane na twardo pokrojone w drobniutką kosteczkę do tego majonez, wszystko razem wymieszać. |
_________________ http://www.biurotassa.pl
|
|
|
|
|
niesia2708
Kociara :)
Wiek: 39 Dołączyła: 10 Cze 2008 Posty: 2700 Skąd: Piotrków/Tomaszów
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 1:17 pm
|
|
|
U nas na ogół robi się leczo Jest dość tanie i można się nim najeść...
Obawiam się,że goście do północy będą głodni.... I to co masz pójdzie baaaaardzo szybko... |
_________________
|
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Pią Sie 20, 2010 5:54 pm
|
|
|
dzieki dziewczyny, zrobię tak, żeby się najedli:)
Oprocz kanapek zrobię więc male mielone, które tak polecacie - ponadziewam je na patyczki razem z kawałkami melona:) A mięso wołowo-wieprzowe?
do tego resztę którą wypisalam wcześniej i powinno byc ok:) Musze podać uszka do barszczu, bo je podgrzewam w garnku, a paszteciki musiałabym w piekarniku, a mam tylko mały prodiż i to by zajeło za dużo czasu. |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 12:32 pm
|
|
|
I jak się udała impreza? |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Agnape
Wiek: 41 Dołączyła: 22 Lip 2010 Posty: 16 Skąd: UĆ :-)
|
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 1:23 pm
|
|
|
Na imprezę polecam taki oto przepis (osobiście wypróbowałam z drobnymi modyfikacjami, ale i tak bardzo apetyczna propozycja ) :
Przepis dostałam podczas degustacji w sklepie
(w mojej wersji dodałam Apetinę z zielonymi oliwkami, poza serem feta dołożyłam ser goudę w kosteczkach, dodałam przyprawy: paprykę ostrą i słodką, pieprz, czosnek granulowany. Zamiast papryki ostrej skorzystałam z papryki ze słoika )
Kolejna propozycja to banany w boczku z grilla, które uwielbiam (mogą być zrobione na patelni):
Składniki:
5 bananów
boczek wędzony w plastrach
Sposób przyrządzenia:
Banany obrać, obciąć ciemne końce, pokroić w kawałki o długości około 5 cm. Każdy kawałek zawinąć w plastry boczku, spiąć wykałaczkami. Opiekać na grillu aż boczek się zarumieni.
(przepis ze strony: http://pychotka.pl/przepi...u-z-grilla.html wolałam zamieścić ze zdjęciem bo to zawsze lepiej)
Mam nadzieję, że przepisy się komuś przydadzą |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez Agnape Sob Sie 21, 2010 1:49 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
Uinena
Wiek: 38 Dołączyła: 05 Sie 2010 Posty: 22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Sie 21, 2010 4:21 pm
|
|
|
Fondue czekoladowe lub serowe.
Fajny pomysł na te banany aż mi ślinka cieknie a ja robię podobnie tylko ze śliwkami: śliwki zawijane w boczku zwykłym lub wędzonym pospinane wykałaczkami i usmażone na patelni. Pod koniec można posypać cukrem to będą w takim fajnym karmelu pyszota
Malena, "Druga sałatka to brokuły, sos czosnkowy z jogurtu greckiego, feta i prażone płatki migdalów. Szybkie i pyszne:)" zgadzam się z Tobą - faktycznie szybkie i pyszne |
_________________ |
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Pon Sie 23, 2010 11:06 am
|
|
|
Każdy aspekt imprezy był genialny, kulinarny również:) wszystkiego starczyło, jedzonka było do 5 rano:)
Najlepiej sprawdziła się salatka z kurczakiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi i mini kulki mielone (zrobiłam pikantne) nadziewane na patyczek szaszłykowy z kawalkiem melona - sycące, odświeżające, ładne - polecam:) i naturalnie pieczywko czosnkowe:) |
Ostatnio zmieniony przez Malena Pon Sie 23, 2010 11:07 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
doni_iza
Wiek: 42 Dołączyła: 29 Paź 2007 Posty: 1974 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Sie 25, 2010 12:06 pm
|
|
|
Ja na imprezę często robię na ciepło małe roladki z boczku.
Biorę plaster boczku chudego/bekonu, smaruję go musztardą po jednej stronie, kładę kawałeczek żółtego sera i suszoną śliwkę, zwijam w roladkę i spinam wykałaczką. Takie roladki układam na blaszce i podgrzewam w piekarniku, aby się zarumieniły. Podaję na ciepło, wszyscy się nimi zajadają . |
_________________
|
|
|
|
|
Malena
dziennikarzynka:)
Wiek: 39 Dołączyła: 12 Maj 2009 Posty: 4130 Skąd: Lódź
|
Wysłany: Sro Sie 25, 2010 12:28 pm
|
|
|
doni_iza, brzmi pysznie! chyba wypróbuję następnym razem:) |
|
|
|
|
|