|
Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim
|
Grill elektryczny |
Autor |
Wiadomość |
paulinkaaMU
Wiek: 37 Dołączyła: 15 Sie 2009 Posty: 1509 Skąd: Pabianice/Wrocław
|
Wysłany: Czw Sty 30, 2014 12:32 am Grill elektryczny
|
|
|
Przymierzamy się do zakupu grilla elektrycznego - niezbyt drogiego, na nasz dwuosobowy domowy uzytek, ale im więcej ich oglądam, tym większy mam mętlik w głowie, który wybrać? Jakich Wy używacie? Macie jakieś sprawdzone modele?
poniżej poglądowo kilka różnych typów:
1.zamykany, teflonowy
2.zamykany, ze szklaną pokrywą
3. z płaską i karbowaną powierzchnią
albo taki - z "żeberkami"
4. z patelkami do raclette
5. i wersja 3w1 - powierzchnia karbowana, kamień i mini patelki
|
_________________
|
|
|
|
|
Julia_ja
Dołączyła: 07 Kwi 2013 Posty: 780 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sty 30, 2014 4:04 am
|
|
|
Ja posiadam model drugi i można powiedzieć, że jestem zadowolona, ale...
Kupiliśmy go 6 lat temu i przez pierwszy rok był używany naprawdę często. Jednak z uwagi na to, że nie mieściło się na nim za wiele, to nie można go było użyć jak przyszli do nas goście. I tak póżniej został odłożony w kąt i szczerze powiem, że nie mam bladego pojęcia gdzie teraz moze być
Gdybym miała zdecydować się w chwili obecnej na taki zakup, wybrałabym 1. Ze względu na to, że jest o wiele mniej przygotowania do pracy takiego urządzenia. Działa bardziej na zasadzie sandwichera, a do 2. modelu trzeba nalać wody. W pierwszym można zawsze wszystko szybciutko sobie zgrilować, np warzywka. I oczywiście zajmuje też mniej miejsca.
Pomysl może o 1. Ale z wymienianymi wkładkami - mam taki w domu rodzinnym i jest super! Są trzy rodzaje zmiennych rusztów - grill, sandwich i gofry.
Ja wybrałabym 1 |
_________________
|
|
|
|
|
Karyna
Dołączyła: 11 Wrz 2013 Posty: 13 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sty 30, 2014 9:53 pm
|
|
|
A te grille elektryczne w ogóle się sprawdzają? Bo jakoś nigdy nie byłam przekonana do tych wynalazków. Grill kojarzy mi się z takim prawdziwym, opalanym na węgiel, latem, wakacjami, relaksem i czasem wolnym. Czy smak potraw jest choć trochę zbliżony na tym elektrycznym? |
|
|
|
|
ola88
Żona ;)
Dołączyła: 20 Lip 2009 Posty: 2026 Skąd: Tu i tam ;)
|
Wysłany: Czw Sty 30, 2014 10:28 pm
|
|
|
paulinkaaMU, aż głodna się zrobiłam |
_________________ |
|
|
|
|
Julia_ja
Dołączyła: 07 Kwi 2013 Posty: 780 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Czw Sty 30, 2014 10:52 pm
|
|
|
Zbliżony to bardzo dobre słowo smak okopconej kiełbaski z tradycyjnego grilla jest bez porównania |
_________________
|
|
|
|
|
kinix21
Wiek: 35 Dołączyła: 07 Sty 2011 Posty: 474 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Sty 31, 2014 2:19 am
|
|
|
paulinkaaMU, też powoli rozgladam się za grillem, więc temat mi bliski. Osobiście wybrałabym nr 1, a to dlatego, że na grillu chciałabym robić panini, dlatego musisz się zastanowić do czego glównie będziesz go używać. No i na ile osób/produktów, bo jeśli będzie mały to ciężko będzie np wrzucić na niego chociażby dorodne steki |
_________________
|
|
|
|
|
Blue
Dołączyła: 18 Maj 2009 Posty: 249 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Sty 31, 2014 9:39 am
|
|
|
Nie wiem czy grill,ale my mamy takie coś 3 w1 - są 3 nakładki-sandwich maker,grill i gofrownica.Z gofrownicy nie korzystaliśmy nigdy,z grilla ze 2 razy i byłam na nie,a z sandwicha często.
Grill mi się nie spodobał,bo nadymiło sie trochę,zapach się rozszedł a równie smacznie wychodzi jak się wrzuci na ruszt wszystko do piekarnika-bez smrodu i zero dymu.Mam na myśli taką blaszkę do ociekania z metalowym rusztem.Kiełbaski są wręcz chrupiące.Ewentualnie patelnie grillową,także grill elektryczny sam w sobie dla mnie jest zbędny.
|
Ostatnio zmieniony przez Blue Pią Sty 31, 2014 9:45 am, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
|
paulinkaaMU
Wiek: 37 Dołączyła: 15 Sie 2009 Posty: 1509 Skąd: Pabianice/Wrocław
|
Wysłany: Pią Sty 31, 2014 10:05 am
|
|
|
Dziewczyny dzięki za opinie
Julia_ja, cenna uwaga z tym wlewaniem wody (i rozumiem potem kłopotliwym myciem tej tłusto-wodnej rynienki) do grilla nr 2 - czyli z takim rusztem na pewno odpada
Opcja 3 w 1 z możliwością robienia sandwichy i gofrów też u mnie odpada, bo po pierwsze sandwich mamy (leży i się kurzy ), a po drugie wątpię, żebyśmy bawili się w robienie gofrów
Karyna, oczywiście, że smak nie ten sam, ale nam akurat chodzi o możliwość lekkiego grillowania warzyw + ryby / mięsa (zamiast smażenia na patelni) i w znacznej mierze będziemy chcieli korzystać z niego na tarasie (takiego tradycyjnego miec nie mozemy - z wiadomych względów, a nie czujemy potrzeby inwestować w gazowy).
Męczy mnie jeszcze ta różnica powierzchni - lepiej, żeby całośc była karbowana czy część płaska? No i ten kamień? Ktoś korzysta z niego? I patelki - rzeczywiście praktyczne czy zbędny gadżet? |
_________________
|
|
|
|
|
kasiamango
Dołączyła: 04 Cze 2014 Posty: 11 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: Pią Cze 13, 2014 8:22 am
|
|
|
Fajna sprawa taki grill, jednak wolę miec w ogrodzie taki z prawdziwego zdarzenia |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
| |
|
|