Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Sprawy ślubno-weselne - Firmy organizujące ślub i wesele / koordynator ślubny

tusia_queen - Wto Sty 04, 2005 6:38 pm
Temat postu: Firmy organizujące ślub i wesele
Forumki, może słyszałyście o firmach lub osobach zajmujących sie kompleksową organizacją ślubów i wesel?
czy ktokolwiek korzystał z takich usług??
jak to wygląda i czy opłaca sie w ogóle??

Agni - Wto Sty 04, 2005 6:49 pm

wiele takich firm widziałam reklamujacych sie w internecie - w Łodzi też kilka m.in obiady mamuni - o których mowa w innym wątku (po tytułem firmy - mają stronę), i jeszcze idealny ślub:

http://www.idealnyslub.pl/

z tego co mozna się zorientować to jest to dobra oferta dla ludzi którzy naprawde nie maja czasu zorganizowac pewnych rzeczy samemu - nie ma to jak dopilnować sprawy osobiście. Wiadomo tez że cena wtedy jest o wiele wyższa - to tak jakbyś zatrudniła dodatkowo do tego osobę.. i ona za to rzecz jasna sobie policzy.
U nas jeszcze nie jest to tak bardzo popularne i to też wyznacza cenę - bo jest to raczej usługa ekskluzywna. Tam gdzie jest to popularne (czyt. na zachodzie ;) ) jest to pewnie relatywnie tańsze...

kryszka - Wto Sty 04, 2005 9:34 pm

Słyszałam że takie firmy biorą około 10 % od kwoty jaką wydasz na ślub i wesele, ale to chyba tyczy się tylko rzeczy w których oni pośredniczą (przynajmniej tak byłoby logiczne :roll: ). Ale czy to prawda nie wiem, nie sprawdzałam.

I wydaje mi się że rzeczy czy usługi kupione za ich pośrednictwem są droższe. Np. zaproszenia - pewnie współpracują z kilkoma firmami, mają ich katalogi i tylko z nich proponują. Raczej nie wyszukują na rynku najtańszej propozycji.
No ale masz wszystko w jednym miejscu i jeśli zdecydujesz się od razu na wszystko co proponują to na pewno będzie to oszczędność czasu. :)

just_Kate - Wto Sty 04, 2005 10:11 pm

Jest taki punkt na Zielonej 1 w Łodzi. Nie wiem, czy oni faktycznie organizują całe wesele, ale można u nich np. zamówić samochód, dj'a (właściciela), wideofilmowanie. Mają też katalog restauracji i zaproszeń (te są akurat tanie i ręcznie robione).
Faktycznie, u nas w Polsce nie ma jeszcze tego zwyczaju, ale wydaje mi się, że oferta podobnych firm zacznie się rozwijać. :)

Osobiście, nie wyobrażam sobie, że mógłby ktoś za mnie organizować MOJE wesele, było przy tym sporo problemów i stresów, ale i tyle radości :mrgreen:

tusia_queen - Sro Sty 05, 2005 11:56 am

ja też sama uwielbiam zajmować się moim ślubem i weselem..
to jest super

ale z drugiej strony ciekawa jestem jak to jest??
Myśle, że warto z takich usług korzystać.

Pusiak - Pon Lis 07, 2005 11:16 am

Oli napisał/a:
Ostatnio znalazlam firme, ktora urzadza i przygotowuje za nas cala ceremonie i nie trzeba o nic sie martwic" www.aspire.pl -nie wiem ile taka "przyjemnosc"moze kosztowac..moze wiesz lub ktos z was sie orjentuje lub moze korzystal?

Oli, nie wiem jak jest z tą konkretną firmą, ale jak ja kiedyś robiłam rozeznanie w takiej firmie, to mi właścicielka powiedział, że odbywa się to tak - Ty im mówisz ile masz pieniędzy, one sie w tym budżecie zamykają i w zależności od tego biorą jakiś tam procent (suma na ogół mieści się w oszczędnościach, które uzyskałas dzięki firmie)

monula - Pon Lis 13, 2006 6:31 pm
Temat postu: Firmy organizujace wesela
Hej, mam pytanie czy ktoras z was slyszala czy w Lodzi znajduje sie jakas firma ktora zajelaby sie organizacja wesela tak od A-Z? Moja kolezanka z pracy szykuje sie do slubu (marzec 2007) i zastanawiala sie jakie sa koszta i czy w ogole w naszym miescie mozna cos takiego zanlezc. Moze ktoras z waszych znajomych korzystala kiedys z takiej uslugi?

Pozdraiwam

bw - Pon Lis 13, 2006 7:45 pm

Witaj
Slyszalem o takiej firmie ktora organizuje wszystko, niestety mam zadnych recenzji ich uslug
pozdrawiam
http://www.nozze.pl/

pinia_pinia - Pon Lis 13, 2006 7:49 pm

Z własnych poszukiwań firmy, która zorganizuje mi ślub, stwierdzam, że jest w Łodzi duuuuża luka ( a może brak zapotrzebowania dzięki forum :hyhy: ). Takich profesjonalnych firm w Łodzi nie ma. Ja przynajmniej w internecie, nie znalazłam żadej.

Oczywiście są organiozatorzy wesel, ale weeding planerów to nie ma.

Duszka - Pon Lis 13, 2006 8:49 pm

Moze trzeba poszukac ogloszen w prasie branzowej. Z tego co pamietam to w Slubniku byly chyba 2 ogloszenia tzw. koordynatorow slubnych.

A tak swoja droga to marzec 2007r. (jesli jest to slub koscielny) to chyba nie wypali (Wielki Post).

monula - Wto Lis 14, 2006 6:44 pm

Duszka napisał/a:
Moze trzeba poszukac ogloszen w prasie branzowej. Z tego co pamietam to w Slubniku byly chyba 2 ogloszenia tzw. koordynatorow slubnych.

A tak swoja droga to marzec 2007r. (jesli jest to slub koscielny) to chyba nie wypali (Wielki Post).

Nie wiem jak oni sobie to zalatwiaja juz raz bylam na slubie w Wielki Post wygladalo wszystko jak zawsze.

[ Dodano: Wto Lis 14, 2006 6:47 pm ]
Jasne ze forum to baza nieocenionych porad i informacji ale w przypadku mojej kolezanki tez odpada...cierpi na notoryczny brak czasu. A tu jednak troche czasu potrzeba zeby znalezc cos interesujacego a poza tym trzeba wiedziec co szukac...dlatego pytalam o te firmy....

Carme - Pon Sty 08, 2007 6:47 pm
Temat postu: zlecenie zorganizowania ślubu i wesela
Cześć,

czy może ktoś z Was się orientuje ile kosztuje wynajęcie profesjonalnej osoby do zorganizowania ślubu i wesela? I czy ewentualnie znacie kogoś (lub jakąś firmę) godnego polecenia?

Pozdrawiam gorąco

Melania - Wto Sty 09, 2007 9:54 pm

Witam,
Ja miałam do czynienia z taką firmą. Moja siostra zleciła koordynacje swojego wesela. Dwie babki, bardzo poważne, spisały się na medal. A dekoracje w kościele i sali-bajka.

katek - Sro Sty 10, 2007 9:34 am

Ja tez korzystalam z firmy i wszystko wyszlo SUPER!!! Firma nazywa sie Carpe Diem i prowadza je dwie bardzo fajne kobitki. Maja mnostwo fajnych i nietypowych pomyslow, dobre kontakty. Zawsze sluza rada i wszystko moga zalatwic. A do tego sa bardzo sympatyczne :) Nie musialam sie o nic martwic, bo podczas slubu i wesela one czuwaly nad wszystkim. Ja skupilam sie na przezywaniu tej cudownej chwili i zachwycaniu wszystkich dookola :lol:

Post zmodyfikowany ze względu na zawarte w nim treści reklamowe.
Pusiak

Carme - najlepiej zadzwon do nich i zapytaj o koszty

Pozdrawiam :P

adriana - Sro Sty 24, 2007 1:38 pm
Temat postu: koordynator weselny
Witam. Chciałam zapytać się czy ktoś z was jest zainteresowany współpracą koordynatorem ślubno-weselnym. Firmę rejestruję za 2m-ce i mam pewne pytanko w tej kwestii.Chciałabym sprawdzić rynek w województwie łódzkim.Czy jest
zapotrzebowanie na tego rodzaju przedsięwzięcie.
Zorganizowałam 2 śluby wraz z weselami - mam doświadczenie, ale zakładając firmę- jest to również niepewność czy nie osiągnę więcej długów niż korzyści.
Proszę o jakieś sygnały z waszej strony.
Z góry bardzo dziekuję i pozdrawiam.[

marta+fifi - Sro Sty 24, 2007 10:45 pm

No dobrze, ale to powiedz może konkretnie, co miałoby wchodzić w Twoje kompetencje jako takiego koordynatora weselnego??
adriana - Sro Sty 24, 2007 11:29 pm

Witam i dziękuję za tak szybką odpowiedź.

Jest to zarys taki abym mogła określić ogólnie moje kompetencje w tej dziedzinie.
Oczywiście jest to oferta, ale nie musi być ona wykorzystana w 100%

PRZYGOTOWANIA: - zaproszenia i zawiadomienia o zaręczynach i ślubie
- dobór stylistyczny
- makijaż
- fryzjer
- dobór wiązanki

?LUB:
- wynajęcie fotografa oraz kamerzysty
- dekoracja kościoła / USC
- muzyka w kościele / USC
- wynajęcie samochodu
- dekoracja samochodu

WESELE:
- wynajem miejsca weselnego: restauracje, hotele, dworki,
a także wesele w plenerze lub w domu
- dekoracja sali weselnej
- catering
- muzyka na żywo, mechaniczna, wodzirej
- pomoc przy wyborze tortu weselnego
- wynajem autokarów dla gości
- wynajem noclegów dla gości
- poprawiny

ponadto:
- sporządzenie budżetu ślubnego
- kursy tańca
- potwierdzenie przybycia gości

Pozdrawiam.
Adriana Kowalska

Pusiak - Czw Sty 25, 2007 2:08 pm

Ja już co prawda po ślubie, ale gdybyś kiedys rozwijała firmę o kolejnych pracowników, to chętnie sie u Ciebie zatrudnie, bo sama myśle o założeniu takiej firmy. Faktem jednak jest, że brak rozpoznania rynku :(
adriana - Czw Sty 25, 2007 3:07 pm

Witam.
To prawda,że rynek jest nieznany.Ja mając doświadczenie(może nie od razu olbrzymie)wiem,że praca ta jest bardzo obciążająco czasowo i czasami trzeba wykazać sie
umiejętnościami negocjacyjnymi z podwykonawcami danej Pary,ale zawsze było to moim największym "konikiem".Już w czasach liceum i studiów zwsze to ja wszystko organizowałam i tak mi zostało do dziś.
Ja też mam "swoje" za sobą -4 lata temu. Wtedy nie było wogóle na rynku takich firm ,wszystko musiałam sama, mimo że pracowałam i mąż pryszły również. I tym bardziej rozumiem, że organizowanie przedsięwzięcia ślubnego i weselnego to wielkie wyznanie.
A propo twojej propozycji pracy, być może ,że pod koniec roku.

lmyszka - Czw Sty 25, 2007 3:22 pm

a tak z ciekawości, ( co prawda juz mam przygotowania za sobą ale faktycznie taka pomoc byłaby przydatna i zaoszczędziła by mi wiele problemów ) ile takie koordynowanie miało by kosztować, zastanawiałaś sie juz nad cennikiem, bo tak myślę czy ludzi będzie na to stać takich zwykłych obywateli, jeśli oczywiście mozesz napisać :)
adriana - Czw Sty 25, 2007 3:54 pm

Witam.
Oczywiście. Praktycznie wszystko mam zorganizowane. Potrzebuje około m-ca na tzw moją wiarygodność, czyli ułożone oferty,zdjęcia itp.Oraz na potwierdzenie w urzędzie o zarejestrowaniu firmy.
Oferta tzw kosztorysu to przedewszystkim około 10 % prowizji od całego budżetu ślubno- weselnego Nowożeńców. Nie jest to stała prowizja ponieważ im bardziej korzystne warunki uda mi sie z podwykonawcami ustalić tym korzystniejsza będzie oferta z klientem. Ale to wszystko również zależy od tego na czym polegała by moja praca. Natym etepie trudno mi cokolwiek mówić, bo nie znam Państwa oczekiwań o raz etapu prac jakie Państwo macie za sobą.
Ale chętnie skontaktowałabym się z Państwam chociażby przez e-mail.
Pozdrawiam.
Adriana Kowalska
[/code]

[ Dodano: Czw Sty 25, 2007 4:00 pm ]
Przykładowo, jeżeli budżet Państwa wynosi około 20 tyś. to moja prowizja za prace koordynowania całą uroczystością od początku dokońca(włącznie z dniem po weselu) to około 2 tyś. zł. Nigdy nie podaję ceny wyższej niż była podana w umowie ( zdaża się, że jest to około 7%. Nie uważam aby to była zawyżona cena. W warszawie , Krakowie jest to ok. 30%.
Pozdrawiam.

marta+fifi - Czw Sty 25, 2007 8:28 pm

Ja powiem tak. Na pewno wyręczenie przy wielu formalnościach przez takiego koordynatora jest wygodne dla przyszłych Młodych. Ale mnie osobiście sprawiają przyjemność takie załatwiania, przygotowania do ślubu i wesela, mimo, że też pracuję i na nadmiar wolnego czasu nie narzekam. Także ja bym nie skorzystała. Co nie znaczy, że taka firma nie znajdzie zainteresowania. Jest to zajęcie niszowe na naszym rynku, więc myślę, że ma szansę sie dobrze rozwinąć. ?yczę pwodzenia!! :)
pipi - Wto Sty 30, 2007 4:42 pm

Ja myślę Adriano, że masz szansę, tym bardziej że coraz więcej osób załatwia wiele rzeczy na odległość z zagranicy - taki koordynator to dla nich wspaniałe rozwiązanie.
Jednak osoby, które liczą się z każdym groszem i lubią same wszystkiego dopilnować, raczej nie zgłoszą się do Ciebie.

Amy - Pią Lut 02, 2007 10:52 pm

Właśnie zastanawiam się nad założeniem takiej firmy, problem w tym ze najtrudniej jest zacząć, a może chce ktoś skorzystać za free ?? taka kolezenska pomoc forumowa :D

wiecie myslałam o czyms od zaręczyn do podróży poślubnej i podziękowań - czyli pełna komplekswość :D

Melania - Pią Lut 09, 2007 3:43 pm

Witam,
Mnie sie tez podoba dzialalnosc koordynatora weselnego. Ale z tego, co pamietam, kiedy moja siostra powierzyla swoj slub firmie, wlasnie nizsze ceny u podwykonawcow byly argumentem. Na sam lokal z obsluga i hotelem mama uzyskala okolo 10 %. I jestem przekonana, ze tym rabatem ta firma sie z mama podzielila. A co najistotniejsze, nikt sie w dniu wesela nie stresowal. Mama z Tata byli jak goscie (najwazniejsi!). Nawet toastami zarzadzaly te Panie. Donosily mikrofony. Wszystko bylo na wesolo i dzieki temu wszyscy od wrzesnia do dzis pamietaja, co powiedzial Józek (starszy wiekiem wujek, ktory gada jak nakrecony smieszne rzeczy).

jpuasz - Pią Lut 09, 2007 4:35 pm

Hmmm no do mnie to jakos nie przemawia i wolę sama się wszystkim zająć i dopilnować :) Taka juz moja natura :D
Zuza Kuczbajska - Sob Lut 10, 2007 3:42 pm

Witam!
Jestem właścicielką firmy kompleksowo organizującej śluby głównie na Mazowszu. Faktycznie na rynku łódzkim jest niewiele firm oferujących takie usługi na najwyższym poziomie.

Post wyedytowany ze względu na zawartą w treści reklamę

Oli - Sob Lut 10, 2007 11:33 pm

Cytat:
Właśnie zastanawiam się nad założeniem takiej firmy, problem w tym ze najtrudniej jest zacząć, a może chce ktoś skorzystać za free ?? taka kolezenska pomoc forumowa :D

wiecie myslałam o czyms od zaręczyn do podróży poślubnej i podziękowań - czyli pełna komplekswość :D

No to My możemy być Twoimi pierwszymi klientami ;-)
takiego koordynatora nam trzeba :idea:

adriana - Wto Lut 20, 2007 2:26 pm

Witajcie.
Jestem właścicielką firmy, która organizuje i koordynuje śluby i przyjęcia weselne.

Tak to prawda, że na rynku w wojwództwie łodzkim brakuje tego rodzaju firm, ale myślę, że dzieje się to dlatego, iż ludzie nie potrafią jeszcze przeliczaćswojego czasu na pieniadze.
Czas, który przeznaczają na szukanie ofert, wydzwanianie, wyjazdy do sal, zespołow muzycznych i innych tego typu podwykonawców mogli by przeznaczyć na to aby zrelaksować sie i myślec zupełnie o czyms innym.

W Warszawie, Krakowie takich firm jest mnóstwo i z tego co wiem działaja bardzo dobrze- nie narzekając na brak klientów.

Tutaj na forach zauwarzyłam,że zdanie na temat takich firm nie jest pochlebne.
Zdaję sobię sprawę, że ci ktorzy korzystaja z forum -wesela organizuja na własna rękę to normalne

Faktem jest, że tego rodzaje usługi nie są za darmo i z reguły korzystają z nich te osoby, które nie mają czasu, są za granica Polski albo poprostu chcą też się pochwalić, że ich uroczystość zorganizwoała firma konsultingowa.

Każdy ma swój własny powód dlaczego chciałby skorzystac albo dlaczego nigdy nie zapłaciłby za takie usługi. To jest właśnie wolny rynek.

Pozdrwiam gorąco.

wiolka - Pią Mar 09, 2007 8:58 am

Z uwagi na złamanie regulaminu - pkt. 9 Zasad ogólnych Zabrania się rejestrowania więcej niż jednego konta przez jednego Użytkownika, czyli IP wskazujące, że nicki adriana, wiolka i martyna1934 to jedna i ta sama osoba oraz po otrzymaniu wyjaśnień od adriany, posty tych dwóch ostatnich w tym temacie zostają wykasowane.

- kryszka -

dominiqsz - Pon Mar 12, 2007 4:01 pm

Wydaje mi się że takie usługi są powszechne w innych krajach i z pewnością moda na wynajmowanie firmy do organizacji wesel wejdzie również w Polsce, jednak ja za nic we świecie nie odebrałabym sobie tej przyjemności załatwiania tego wszytskiego, o tak jakbym sie szykowała na bal, na którym będe jedyna księżniczką
monika-1812 - Wto Mar 13, 2007 5:58 pm

my nie korzystamy z usług konsultanta. sami jakos dajemy sobie rade i musze przyznac ze jest to calkiem przyjemne. no i mozemy sprawdzic nasz wspolne zdolnosci organizacyjne :D
martyna1934 - Sro Mar 14, 2007 1:52 pm

Z uwagi na złamanie regulaminu - pkt. 9 Zasad ogólnych Zabrania się rejestrowania więcej niż jednego konta przez jednego Użytkownika, czyli IP wskazujące, że nicki adriana, wiolka i martyna1934 to jedna i ta sama osoba oraz po otrzymaniu wyjaśnień od adriany, posty tych dwóch ostatnich w tym temacie zostają wykasowane.

- kryszka -

karupka - Pią Lis 02, 2007 9:07 am
Temat postu: koordynator ślubny
Czy ktoś z was korzystał z usług koordynatora? Poszukuję kogoś takiego w Łodzi. Na razie nie ma pośpiechu bo ślub dopiero za rok, ale nie udało mi się jeszcze znaleźc nikogo. Za miesiąc pewnie zaczne panikować - przygotowania i organizacja ślubu i wesela to coś co mnie przerasta.
Pomocy!

kamila239 - Pon Lis 12, 2007 9:59 am
Temat postu: organizacja ślubów
Cześć!
Ostatnio w łodzi znalazłam kontakt do koordynatorki ślubnej.
Chciałabym aby ten dzień był wyjątkowy i był ktoś kto by nad tyn wszystkim czuwał.
Oglądałam kiedyś film z Lopez w roli głównej. Ona koordynowała ślub, jak i przyjęcie ślubne.
Ja jestem zdumiona, że w końcu w Łodzi ktoś się tym zajął.
Co myślicie o tym pomyśle?

Anuszka - Pon Lis 12, 2007 10:16 am

dla mnie szkoda pieniedzy:/
No ale jezeli ktos ma ich nadmiar, to jego sprawa...

Ja nie odebralabym tej przyjemnosci sobie i naszym rodzinom (a zwlaszcza mamie i siostrze - swiadkowej:)

Nie chce nikogo urazic, ale uwazam, ze zamawianie uslugi u koordynatora jest nowobogacka moda z Zachodu i jakos mi tak pachnie barokowym przepychem, okoloslubnym biznesem i tzw. Warszawka...
brrrr

No ale podkreslam, ze to tylko moje zdanie :P

asia84 - Pon Lis 12, 2007 10:46 am

my na początku zastanawialiśmy się czy nie wynająć takiej osoby, ale teraz bardzo się cieszymy, że sami wszystko organizujemy :razz: bardzo przyjemna rzecz :mrgreen:
owieczka_foto - Pon Lis 12, 2007 12:47 pm
Temat postu: Re: organizacja ślubów
kamila239 napisał/a:
Cześć!
Ostatnio w łodzi znalazłam kontakt do koordynatorki ślubnej.
Co myślicie o tym pomyśle?

Nawet nie braliśmy tego pod uwagę. Chcemy sami wszystkim się zająć. Zresztą przy naszych niestandardowych pomysłach nie będzie to wcale takie trudne. Rodziców i przyjaciół nie angażujemy w przygotowania, chcemy aby byli naszymi gośćmi.

Pozdrawiam

fastyna - Pon Lis 12, 2007 4:35 pm

Dla mnie to strata kasy i przyjemności :) Ja sobie jakoś nie wyobrażam, żeby ktoś inny robił to wszystko za mnie...
kochecka - Pon Lis 12, 2007 9:11 pm

ja równiez podpisuję się pod moimi przedmówczyniami.Uważam to za coś zbędnego, a przede wszystkim wyrzucanie pieniędzy w błoto.Poza tym teraz jak już przeszłam przez te przygotowania - nie wyobrażam że mogłabym ich nie mieć tzn poprzez aktywne uczestnictwo.Przygotowania do ślubu i wesela to jest coś pieknego i nie powtarzalnego i nigdy w życiu nie pozwoliłabym sobie tego odebrać.Teraz mi tego bardzo brakuje :)
gosc - Sob Lut 16, 2008 4:41 pm

PoŁączyŁam dwa istniejące wątki. Proszę na przyszŁość korzystać z wyszukiwarki
MałaMi1 - Nie Lut 17, 2008 4:19 pm

my na targach wygralismy usługi takiej jednej łódzkiej firmy-jednak większosc rzecyz mamy juz załatwione, więc w sumie rpzydadza nam sie jedynie w dniu slubu i wesela aby wszystkiego dopilnowac...wesele 23 sierpnia wiec dopiero wtedy bede mogla cos ostatecznie o nich powiedziec i ocenic czy sa prefesjonalistami :]
MagdaRed - Pon Kwi 07, 2008 8:03 pm

witam

czy ktos z was korzystal z uslug firmy zajmujacej sie organizacja slubow i wesel?

oboje mieszkamy za granica a slub planujemy w Lodzi. Taka firma moglaby bardzo pomoc.

Dzieki
Magda

jpuasz - Wto Kwi 08, 2008 11:24 am

Nie korzystałam,a le dowiedziałam siejakieś 2 tygodnie przed swoim ślubem, ze moja znajoma ma taka firmę. Jak chchesz podam namiary na priv.
MagdaRed - Wto Kwi 08, 2008 5:45 pm

Bylabym bardzo wdzieczna za namiary na firme Twojej znajomej.

Co prawda znalazlam juz cos interesujacego, co nie bylo az tak drogie jak firmy, do ktorych sie zglaszalam wczesniej, ale chetnie skontaktuje sie z kims innym dla porownania.

sheepka - Pon Cze 23, 2008 11:26 am
Temat postu: Zorganizuję za Ciebie ?lub Twoich marzeń!
Hej,

zastanawiam się nad otwarciem firmy, która zajmowała by się kompleksową organizacją ślubu i wesela - prezentacja ofert firm w Waszym domu, negocjacie z usługodawcami, rabaty w salonach, dopilnowanie obsługi, fotografa itd. podaczas wesela. Jednym słowem wszystko, aby ślub był wymarzony.

Pojawia się tylko pytanie... czy jest na to zapotrzebowanie? Proszę o pomoc i rady, gdytż to Wy drogie Panie i Panowie jesteście moimi potencjalnymi klientami.

Ponad to myślałam, aby dwa pierwsze wesela zorganizować bez prowizji dla mnie. Czy ktoś chętny?:)

truskawka_ja - Pon Cze 23, 2008 11:31 am

Myślę, że usługi takiej firmy bardzo przydadzą się parom, które mieszkają zagranicą. Sama jestem w takiej sytuacji. Gdyby nie pomoc rodziców nie wiem jak bym sobie poradziła. Generalnie -jestem na tak. :)
Debussy - Pon Cze 23, 2008 11:53 am

Myślę, że duża część par woli zajmować się tym sama, niż płacić komuś (i to też pewnie nie byłaby mała kwota).

Czyli zapewne takie usługi byłyby głównie dla elity kasiastej :razz:

kryszka - Pon Cze 23, 2008 12:17 pm
Temat postu: Re: Zorganizuję za Ciebie ?lub Twoich marzeń!
sheepka napisał/a:
Hej,

zastanawiam się nad otwarciem firmy, która zajmowała by się kompleksową organizacją ślubu i wesela -

Sheepka - ponieważ Twój post powtórzył istniejący temat przeniosłam go we właściwe miejsce. Niestety ankieta w tym przypadku przepada. Ale myślę, że duży pogląd na temat da ci przeczytanie wcześniejszych postów.

elza1977 - Nie Sie 03, 2008 9:36 am

piszecie o tym ze to przyjemne zajmowac sie wszystkim samemu. i tu sie zgodze, ale wydaje mi sie ze taki koordynator w dniu samego slubu moze byc bardzo przydany, zazwyczaj jest problem kiedy wszyscy jada do kosciola a np ktos jeszcze ma dopilnowac czegos na sali albo wczesniej spradzic czy dekoracja w kosciele jest gotowa. Wtedy zazwyczaj angazujemy rodziców, a wynajmujac taka osobe rodzice moga juz w pelni uczestniczyc we wszystkim
Niebieskooka - Sob Sie 09, 2008 6:31 pm

myślę, ze to się przyjmie ...ale bardzo powoli... w Polsce generalnie duużo więcej ludzie załatwiają jeszcze sami....inaczej jest na zachodzie gdzie np. nikt nie zajmuje się sam sprzedażą domu, załatwianiem auta by przewieźć parę mebli, czy organizowaniem wesela samemu... jak byłam w Londynie to widziałam, jak tam jest rozwinięty rynek usług wszelakich...same agencje pośrednictwa nieruchomości, firmy przeprowadzkowe a i konsultantów slubnych się widywało.... u nas jeszcze nie ma tego aż na taka skale,...ale po woli po woli zaczyna sie coś dziać :mrgreen:
Mag_dalenka - Czw Maj 06, 2010 5:01 pm

Hej dziewczyny
Ja właśnie korzystam z usług konsultanta ślubnego i jestem baaardzo zadowolona:) Planuje ślub w czerwcu 2011 oboje z przyszłym M. jesteśmy zapracowani i nie wyobrażam sobie planowania ślubu bez konsultanta pewnie o połowie rzeczy bym zapomniała albo po prostu nie dała rady załatwić. A ta kobietka nadaje się rewelacyjnie do tej pracy powiem tak potrafi załatwić naprawdę wszystko dostosowuje się do naszych wolnych terminów umawia oglądanie sali w tym czasie w jakim nam pasuje mam z nią stały kontakt nawet w nocy o północy jak mi się coś przypomni to mogę do niej zadzwonić (oczywiście tego nie robię) niech kobitka się wyśpi heheh. Ja ze swojej strony polecam pomoc takiej firmy!!!!

maybe_baby - Czw Maj 06, 2010 7:04 pm

Dużym plusem takich osób jest to ze one współpracują z wieloma podwykonawcami np. orkiestrami, fotografami itd. od długiego czasu i mogą załatwiś jakieś rabaty na usługi, których inni klienci nie dostają. Tu rabacik, tam rabacik i w sumie taki konsultant ślubny zaczyna sie opłacać:)
megi - Wto Maj 18, 2010 9:23 pm

JA mialam okazje współpracowac z Swietna firma Na Ostatni Guzik. Firme prowadza dwie bardzo profesjonalne kobiety. Maja swietna baze podwykonawców, a usługi na najwyzszym poziomie, mozecie zajzec na ich strone , moja współpraca z nimi sprawiala przyjemnosc.
Maja takze SOS slubne, jezeli cos lub ktoś zawiedzie zrobia wszystko aby wszystko bylo po Waszej mysli,
Wiem ze u swoich podwykonawców maja rabaciki:)

Yoanna - Sro Maj 19, 2010 12:36 pm

Słyszałam o firmie "Magia Ślubu" z ul Sienkiewicza 56.

Oprócz zaproszeń, obsługą foto, kamerzystami, samochodami itd. zajmują się też przygotowaniem/nauką do pierwszego tańca ;)

PassionDay - Sro Lip 14, 2010 1:50 pm

maybe_baby napisał/a:
Dużym plusem takich osób jest to ze one współpracują z wieloma podwykonawcami np. orkiestrami, fotografami itd. od długiego czasu i mogą załatwiś jakieś rabaty na usługi, których inni klienci nie dostają. Tu rabacik, tam rabacik i w sumie taki konsultant ślubny zaczyna sie opłacać:)

Konsultanci cierpią na społeczne niezrozumienie ich zawodu. Dla każdego to niby dodatkowy koszt, a tak naprawdę jeśli chcesz przeznaczyć 30000 na ślub, to wydasz dokładnie tyle sama lub mając konsultanta. A chyba lepiej mieć osobę, która cię wyręczy w mniej przyjemnych sprawach? Polecam usługi konsultanta ślubnego.

owca8712 - Czw Wrz 02, 2010 3:22 pm

maybe_baby napisał/a:
Dla każdego to niby dodatkowy koszt, a tak naprawdę jeśli chcesz przeznaczyć 30000 na ślub, to wydasz dokładnie tyle sama lub mając konsultanta. A chyba lepiej mieć osobę, która cię wyręczy w mniej przyjemnych sprawach? Polecam usługi konsultanta ślubnego.

Zgadzam się w 100%. My również korzystamy z usługi Konsultantek. :)

Dziewczyny są młode i mają wiele ciekawych pomysłów. Znają wiele firm z którymi współpracują (w różniej rozbieżności cenowej). Moim zdaniem jest to bardzo ważne, mieć kogoś sprawdzonego i zaufanego :-)

Kolejna rzecz to sam dzień ślubu. Dziewczyny odpowiedzialne są za całą koordynację. My i Nasi Rodzice nie musimy się już o nic martwić w tym dniu. Rodzice byli na początku bardzo sceptycznie do tego wszystkiego nastawieni,ale kiedy tylko zobaczyli dziewczyny w akcji, podziękowali nam,że wpadliśmy na taki pomysł. A oni tego dnia będą mogli być spokojni, czy coś się uda czy nie :-)

U nas problemem był ślub w ogrodzie, bez profesjonalnej pomocy jaką są Konsultantki było by to bardzo trudne, a czasami nawet myślę,że nie możliwe.

Na szczęście wszystko jest na dobrej drodze :smile:

ALbionka - Pią Wrz 10, 2010 9:56 pm

Witam,

zamierzy wziac slub w Lodzi, ale w zwiazku z tym, ze mieszkamy za granica potrzebujemy koordynatora. Czy macie jakies godnych polecenia, opinie itd? A moze znacie jakas firme, ktorej byscie nie polecali ?

martynka09 - Sro Wrz 22, 2010 4:28 pm

witam, razem z partnerem zaczynamy planować nasz wymarzony ślub. Czy ktoś z forumowiczów mógłby udzielić porady na jaką firmę się zdecydować???
agniecha150 - Czw Wrz 23, 2010 1:05 pm

cześć martynka09! ostatnio byłam na wspaniałym weselu u mojej przyjaciółki. następnego dnia spytałam się jak udało jej się to wszystko zorganizować i dopiąć na ostatni guzik. sama niedługo planuję swoje wesele i powoli muszę zastanowić się nad jego organizacją. koleżanka poleciła mi tą agencję, z której usług sama korzystała. chyba też skorzystam z jej usług bo naprawdę mi sie podobało. dlatego polecam korzystanie z agencji- oszczędzisz sobie nerwów i biegania z miejsca na miejsce :)popytaj znajomych na pewno Ci coś polecą!
Dolores69 - Sro Lut 02, 2011 6:58 pm

A ja właśnie polecam Passion Day, która już tu pisała. Właśnie organizuje mój ślub :) hehe i jestem póki co zadowolona. Dziewczyna komunikatywna i pomysłowa. Dużo wyjaśnia i podpowiada. Więcej informacji chętnie podam na privie.
rdx - Pią Mar 04, 2011 11:04 am

A mój ślub organizowało Powiem Tak i byłem zachwycony. Świetna organizacja, ciekawe pomysły, na przykład pokaz ogni sztucznych. A przede wszystkim miałem spokój i byłem tylko tam, gdzie musiałem coś zrobić lub podpisać osobiście.
RYBUSIA - Sro Sty 11, 2012 7:44 pm
Temat postu: Konsultant
Witam wszystkie forumowiczki
Chciałam zasięgnąć waszej opinii na temat Konsultantów ślubnych sama właśnie założyłam taką firmę i jestem ciekawa co o tym sądzicie ?
Będę bardzo wdzięczna za wszystkie wypowiedzi

waleczna83 - Czw Sty 12, 2012 11:37 am

ja myślę jednak jesteśmy trochę za biednym społeczeństwem(patrząc ogólnie) i większość z nas chce ograniczyć wydatki , po drugie przygotowania tego dnia dla niektórych to przyjemność , aczkolwiek pewnie w niedalekiej przyszłości się to zmieni
Pit_20 - Czw Sty 12, 2012 12:42 pm
Temat postu: konsultant ślubny
Sam chętnie oddałbym sprawy ślubne w profesjonalne ręce o ile stresu mniej!
RYBUSIA - Czw Sty 12, 2012 2:48 pm
Temat postu: Konsultant
Polak jeszcze nie umie wycenić swojego czasu. A tak naprawdę to konsultanci nie biorą tak dużo pieniędzy jak za ich pracę ja np siedzę całymi dniami i analizuje różne oferty aby zainteresowany czuł że pieniądze które wydaje nie idą w błoto ... a są dobrą inwestycją (oszczędzamy czas i nerwy ) :-)

Wiele ludzi nie wie dokładnie jak wygląda współpraca z konsultantem, myślą że konsultant narzuci im swoja wizję i to koniec a wszystko zależy od człowieka jeśli ktoś robi to z powołania nigdy sobie na coś takiego nie pozwoli
Kontakt konsultant-zainteresowany to ciągła konwersacja telefoniczna lub e-mailowa wszystkie decyzje są podejmowane wspólnie. Razem oglądamy sale wybieramy menu itp...
Konsultant w moich oczach to taki przyjaciel, który po prostu posiada wiedzę w tej branży doradzi pomoże w tym trudnym okresie . Ja zawszę tak robię, niestety w dzisiejszych czasach ludzie gonią za pieniędzmi i podchodzą do swojej pracy szablonowa a tego nie na widzę .

Deco-Strefa - Pią Sty 13, 2012 10:07 am

waleczna83 napisał/a:
po drugie przygotowania tego dnia dla niektórych to przyjemność
Tu się w zgadzam. Organizowałam nasz ślub i wesele prawie 5 lata temu i świetnie wspominam ten czas. Sprawiało mi to ogromna przyjemność i radość. Stąd też decyzja aby po zawodowych zawirowaniach po urodzeniu synka spróbować swoich sił w branży ślubnej (od razu dodam - nie jako konsultant).
A wracając do tematu. Wcześniej (nawet te 5 lat temu) była to raczej droga i mało popularna usługa. Mam wrażenie, że przez te kilka lat stała się bardziej dostępna. Na pewno godne polecenia jest to, że taka osoba dysponuje (a przynajmniej powinna) całą masą kontaktów a co za tym idzie - niejednokrotnie rabatami.
Czy teraz oddałabym sprawy ślubno-weselne w ręce konsultanta? Pewnie nie - bo tak jak napisałam dla mnie to była ogromna przyjemność. Ale rozumiem, że są pary, które nie mają czasu, ochoty lub po prostu nie lubią zajmować się taką organizacją. Wówczas takie rozwiązanie jest OK.

RYBUSIA napisał/a:
Polak jeszcze nie umie wycenić swojego czasu. A tak naprawdę to konsultanci nie biorą tak dużo pieniędzy jak za ich pracę ja np siedzę całymi dniami i analizuje różne oferty aby zainteresowany czuł że pieniądze które wydaje nie idą w błoto ... a są dobrą inwestycją (oszczędzamy czas i nerwy )
A tu akurat się nie zgodzę. Myślę, że doskonale potrafimy wycenić swoją pracę. Jest jednak druga strona - wiemy też, że za takie pieniądze ile warta jest nasza praca nie sprzedamy usługi. Dlatego świadomie zaniżamy ceny.
Perfect Moments - Pon Sty 23, 2012 8:50 am

Cytat:
A tu akurat się nie zgodzę. Myślę, że doskonale potrafimy wycenić swoją pracę. Jest jednak druga strona - wiemy też, że za takie pieniądze ile warta jest nasza praca nie sprzedamy usługi. Dlatego świadomie zaniżamy ceny.

Wydaje mi się że RYBUSIA mówiąc że
Cytat:
Polak jeszcze nie umie wycenić swojego czasu.
miała na myśli nie to że firmy nie potrafią wycenić usług, a to że klienci twierdząc że usługa jest droga nie potrafią oszacować ile kosztowałby ich czas który poświęcą robiąc coś samemu :) .

Ale zgadzam się też z tym co Pani napisała że ceny wielu usług w Polsce są niższe od rzeczywistej wartości.

Karolina1984 - Pon Sty 23, 2012 12:04 pm

Muszą być, bo pokaż mi inny kraj Europy, w którym człowiek za meisiąc pracy dpstanie 1100zł...........
RYBUSIA - Pon Sty 23, 2012 1:23 pm

Perfect Moments Dokładnie tak:-)

Pozdrawiam

Deco-Strefa - Pon Sty 23, 2012 9:17 pm

Perfect Moments napisał/a:
Polak jeszcze nie umie wycenić swojego czasu.
miała na myśli nie to że firmy nie potrafią wycenić usług, a to że klienci twierdząc że usługa jest droga nie potrafią oszacować ile kosztowałby ich czas który poświęcą robiąc coś samemu .

Nie miałam na myśli zarzucenie komukolwiek ,że nie potrafi wycenić swoich usług (znowu coś nie tak ubrałam w słowa) - bardziej podkreślić to, że na naszym rynku musimy być elastyczni i dostosować się do sytuacji.

Z drugą częścią również absolutnie się zgadzam - - cały czas pokutuje przekonanie, że będzie taniej jeśli zrobimy coś samemu.

Perfect Moments - Pon Sty 23, 2012 9:46 pm

Deco-Strefa wiem, wiem że nikomu nic nie zarzucasz - po prostu prostowałam żeby nie było nie domówień :)
kaskapawell - Wto Sty 22, 2013 12:23 pm

szukam,szukam....wszystkiego i najlepiej z polecenia:)