Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

Fotograf - Jakie zdjecia ? Czarno-biale czy kolorowe ?

FifthAvenue - Sro Mar 08, 2006 11:04 am
Temat postu: Jakie zdjecia ? Czarno-biale czy kolorowe ?
jakie zdjecia mialyscie lub bedziecie mialy ?
Ja bym chciala tylko czarno-biale, kolorowe jakos specjalnie do mnie nie przemawiaja. i tak bedzie ich pelno ze slubu, z wesela.. ale te od fotografa chcialabym czarno-biale tylko...

szczako - Sro Mar 08, 2006 11:07 am

czarno-biale zdjecia maja w sobie pewna magie. na nich sie wychowalam i bardzo je lubie.

jezeli chodzi o zdjecia ze slubu, to fotografa poprosze zarowno i czarno-biale, jak i kolorowe. a znajomi na pewno beda robic kolorowe. z kolorowymi jest tak, ze zawsze moge je sobie pozniej zrobic na czarno-bialo, albo na sepie, ... a z czarno-bialych kolorowe trudniej zrobic :)

jezeli podobaja Ci sie czarno-biale i zdecydujesz sie na plener, to polecam tego fotografa.
zdjecia sa rewelacyjne.

Alma_ - Sro Mar 08, 2006 11:11 am

U mnie podobnie, będą i takie i takie.
Czarno-białe (czy tez sepia) raczej ze ślubu, z wesela i pleneru raczej kolorowe.

kryszka - Sro Mar 08, 2006 12:02 pm

Z studia i takie, i takie, w tym łączone: całość czarno-biała, a tylko jeden element kolorowy. :) Z wesela i ze ślubu kolorowe.
PieknaAnna - Sro Mar 08, 2006 12:15 pm

Ze studio czy pleneru zdjęcia mogą być różne. Reportaż powinien być, moim zdaniem, utrzymany w tym samym tonie i wszystkie zdjęcia powinny być albo czarno-białe, albo kolorowe, albo w sepii.
kryszka - Sro Mar 08, 2006 12:19 pm

Moim zdaniem, jeśli cały reportaż miałby być utrzymany tylko w jednym tonie (cz-b czy sepia) to byłby strasznie nudny.
PieknaAnna - Sro Mar 08, 2006 12:26 pm

A moim zdaniem, jeżeli zdjęcia są dobrze zrobione, nie będzie nudny tylko będzie stanowił jakąś zwartą całość. Reportaż to powinna być jakaś historia opowiedziana zdjęciami zbliżonymi do siebie w klimacie a nie zbitka różnych w formie fotografii.
FifthAvenue - Sro Mar 08, 2006 1:57 pm

Ja jeszcze nie wiem jak to bedzie wygladalo u mnie, czy bede miala w ogole sesje plenerowa... myslalam o takich zdjeciach u fotografa. Mam juz wybrane miejsce, nie wiem jak sie nazywa, ale znajduje sie vis a vis Teatru Wielkiego na Narutowicza. Samo miejsce w sobie nie wyglada zbyt zachecajaco, ale pani Strzemieczna (chyba tak sie nazywa) robi piekne zdjecia. Moi rodzice tyle lat temu tez tam mieli robione slubne zdjecia.
ja jestem troche wybredna, i doslownie na kilka dni prze dobrona pracy musialam dac zdjecia do dyplomu - po kilku nieudanych podejsciach bylam w kropce. Jeden podobno znany i uznany fotograf zrobil mi zdjecia na jakims koszmarnym niebieskim tle, wygladalam jak potwor. Inna pani tak mi natapirowala wlosy, ze wygladalam jak pudel - wedlug nie pieknie, ja jak zobaczylam to sie poplakalam prawie. W koncy w sobote, doslownie niecaly tydzien przed sama obrona poszlam na Narutowicza, wpadlam przed samym zamknieciem pracowni, i udalo sie. Pani i pan - to chyba malzenstwo, zrobili mi przesliczne zdjecia, wiec slubne tez tam chce. Malo tego, znalezli negatywy ze slubnych zdjec moich rodzicow, a to bylo juz (wtedy) jakies 25 lat po ! polecam goraco, jesli ktos lubi takie "staromodne" czarno-biale zdjecia, bez zadnych udziwnien, bez sztucznego tla itp

Lucky - Sro Mar 08, 2006 2:01 pm

Alma_ napisał/a:
U mnie podobnie, będą i takie i takie.
Czarno-białe (czy tez sepia) raczej ze ślubu, z wesela i pleneru raczej kolorowe.

Dokładnie tak samo :graba:

Alma_ - Sro Mar 08, 2006 2:13 pm

kryszka napisał/a:
(...) łączone: całość czarno-biała, a tylko jeden element kolorowy

Wiecie, ja bardzo nie lubię takich zdjęć, gdzie część jest kolorowa, a część czarno-biała. Szczególnie, jeśli niektórzy ludzie na zdjęciu są kolorowi a inni czarno-biali. Mam wtedy wrażenie, jabym patrzyła na żywych ludzi i... duchy. Aż mnie dreszcz przechodzi :?

szczako - Sro Mar 08, 2006 2:17 pm

Alma, masz racje, ze podzial ludzi na kolorowych i czarnobialych wyglada nieciekawie.

ale np. Kot miala takie zdjecia, ze wszystko bylo czarno-biale, a tylko roza czerwona. i to nie wyglada juz tak zle.

ja pewnie poprosze tylko o 'tradycyjna' kolorystyke (czarno-biale, kolorowe i sepia), a potem sama sie pobawie roznymi filtrami.

Alma_ - Sro Mar 08, 2006 2:22 pm

Ale ja nawet nie twierdzę, że to wygląda źle - tylko jak dla mnie trochę strasznie... Poważnie, czuję jakiś nieokreślony niepokój patrząc na takie zdjęcia, coś jakby zły omen...
Nie wiem, skąd takie wrażenie :?

szczako - Sro Mar 08, 2006 2:25 pm

to juz co innego. sadzilam, ze masz takie odczucia tylko w stosunku do roznokolorowych ludzi.

na szczescie mozesz sobie wybrac zdejcia w 'jednym' kolorze :)

FOTOJACEK - Sro Mar 08, 2006 2:49 pm

Po przeczytaniu historyjki FifthAvenue , jak robiła sobie zdjęcia legitymacyjne, przypomniała mi się moja, jak robiłem sobie zdjęcie będąc w liceum. Kiedy poszedłem odebrać zdjęcia, fotograf podał mi dwie kupki zdjęć, gdzie miały być moje. Po przejrzeniu stwierdziłem, że nie ma. Po powtórnym przejrzeniu, również upierałem się, że tam nie ma moich zdjęć. W końcu fotograf odnalazł moje zdjęcia w tym co przed chwilą miałem w ręku i... „A to, to co!”
No i dowiedziałem się, że tak wyglądam. W życiu bym nie przypuszczał, że moje wyobrażenie wyglądu tak bardzo mogło być różne z wizerunkiem na zdjęciu. To były zwykłe zdjęcia legitymacyjne cz-b, poprawne technicznie.

niem - Czw Wrz 29, 2011 10:28 am

FifthAvenue napisał/a:
od fotografa chcialabym czarno-biale tylko...
uważam, że kilka czarno - białych zdjęć to bardzo dobry pomysł, wyglądają moim zdaniem wyjątkowo, ewentualnie sepia
Magdzik - Czw Wrz 29, 2011 11:55 am

Mi się podobają czarno białe zdjęcia i sepia i fajnie jest zrobić kilka takich fotek, a nie same w kolorze :P
fotografialodz - Czw Wrz 29, 2011 12:09 pm

mysle ze kazdy fotograf obrabiajac zdjecia oddaje jakas czesc zdjec czarno bialych, czasami poprostu zdjecie lepiej wyglada w czerni i bieli niz kolorowe
Malena - Czw Wrz 29, 2011 12:11 pm

fotografialodz napisał/a:
kazdy fotograf obrabiajac zdjecia oddaje jakas czesc zdjec czarno bialych, czasami poprostu zdjecie lepiej wyglada w czerni i bieli niz kolorowe

dokładnie tak. Sama byłam zaskoczona, gdy odebrałam od fotografa reportaż (część zdjęc kolorowa i cześć czarno-biala) i zdjęcia po obróbce czarno-białe w kolorze traciły wiele ze swojego klimatu i uroku, z kolei kolorowe są strzałem w dziesiątkę. Dobry fotograf widzi, które zdjęcie pod jaki kolor będzie bardziej pasowało.

Nie wyobrażam sobie reportażu stworzonego tylko z czarno-białych zdjęć, choćby ujęcia były nie wiem jak ciekawe, jest to dla mnie zbyt monotonne. Kolor dodaje zycia i radości, a najwazniejsza jest rownowaga.