|
Forum Weselne miasta £odzi Forum weselne, wesele i ¶lub w £odzi i woj. ³ódzkim |
|
Kupno stroju ¶lubnego - Panna M³oda wy¿sza od Pana M³odego...
pinia_pinia - Wto Lip 19, 2005 3:14 pm Temat postu: Panna M³oda wy¿sza od Pana M³odego... Otó¿ problem dla niektórych tak nieistotny mo¿e staæ siê dla mnie sporym problemem odzie¿owym Otó¿ troche uros³am ( mam 185 cm wzrostu) a mój narzeczony 181. Nie jest problem w tym ¿e jestem wy¿sza, ale zastanawiam siê czy dostane tak d³ug± sukniê na siebie- d³ugo¶c nóg 110 cm (rozmiar 40-42). I jeszcze 2 problem do¶c istotny - moje buty Nosze buciki w rozmiarze...41-42. W £odzi naprawde nie jest ³atwo dostaæ buty w tym rozmiarze ( tylko BUT-S i Deichman), a poza tym musz± byæ one na mo¿liwie p³askim obcasie. Chyba jedynym wyj¶ciem bêdzie szycie ich na mairê u szewca...
Czy która¶ ma podobne problemy ?
kryszka - Wto Lip 19, 2005 5:02 pm
Wszêdzie suknie szyj± na wymiar konkretnej dziewczyny, wiêc nie masz czym siê martwiæ. Obmierz± ciê wszerz i wzd³u¿ i bêdzie idealnie.
ewig - Wto Lip 19, 2005 5:13 pm
Tak, Kryszka ma racje,nie masz sie czym martwic. Co do butow to mozesz je faktycznie zrobic na zamowienie z tym,ze jest to bardziej kosztowne. Ale masz pewnosc,ze buty beda takie,jak chcesz. Ja mam inny problem...nie wyroslam zbytnio...i jesli chodzi o buty, to latwo jest mi jedynie kupic buty sportowe(bo moge kupic te z kolekcji dla dzieci) i kozaki(bo te zawsze mozna kupic wieksze i tak nie widac) ,natomiast z pantoflami mam ogromny problem! Zwykle najmniejszy jest nr 36, a jesli nawet cos 35 sie znajdzie-to kompletnie zadnego wyboru nie ma, a ja wlasnie nosze 35...
bajeczka - Wto Lip 19, 2005 8:13 pm
Ja noszê na stópkach ten sam rozmiar i ju¿ widzê oczami wyobra¼ni problemy z zakupem butów do ¶lubu. Chyba tylko szewc zostaje.
Kiecka to samo. Noszê 36, czasem 38 i juz przesta³am liczyc na to, ¿e da sie ja wypozyczyc.
Pinia - pinia proponuje wspieranie sie w tych kwestiach.
Magma - Sro Lip 20, 2005 7:09 am
bajeczka napisa³/a: |
Kiecka to samo. Noszê 36, czasem 38 i juz przesta³am liczyc na to, ¿e da sie ja wypozyczyc.
|
Bajeczko, chyba jeszcze nie chodzi³a¶ po wypo¿yczalniach. Wiêkszo¶æ sukienek jest w rozmiarze 38. Spokojnie mo¿na je dopasowaæ na mniejszy rozmiar np. 36. Jak wczoraj wypo¿ycza³am sukniê w Poezji, to w³a¶ciwie ka¿da na mnie pasowa³a, z mniejsz± lub wiêksz± poprawk±. Jednak u nich nie ma z tym problemu, dopasowuj± w szerz i wzd³u¿ Chocia¿ nie we wszystkich wypo¿yczalniach tak jest - w Optimusie panie powiedzia³y mi, ¿e trzeba braæ taki rozmiar jak jest bez dopasowania. A przecie¿ ka¿da z nas ma trochê inn± figurê i nawet przy ma³ym rozmiarze mo¿e byæ konieczne dopasowanie.
Kasiawka - Sro Lip 20, 2005 8:19 am
Magma napisa³/a: | bajeczka napisa³/a: |
|
Bajeczko, chyba jeszcze nie chodzi³a¶ po wypo¿yczalniach. Wiêkszo¶æ sukienek jest w rozmiarze 38. Spokojnie mo¿na je dopasowaæ na mniejszy rozmiar np. 36. , dopasowuj± w szerz i wzd³u¿ |
Jako¶ nie widze sukienki w rozmiarze 38 na metr 170, która po dopasowaniu na 160 za³o¿y Bajeczka, no chyba, ze lubi jak jej tak "seksi" nogi wystaj±. A jak mo¿na sukniê na 160 p czy 170 przerobiæ na 185cm :verysad: :woooow:
bajeczka - Sro Lip 20, 2005 9:12 am
KasiaK napisa³/a: | Magma napisa³/a: | bajeczka napisa³/a: |
|
Bajeczko, chyba jeszcze nie chodzi³a¶ po wypo¿yczalniach. Wiêkszo¶æ sukienek jest w rozmiarze 38. Spokojnie mo¿na je dopasowaæ na mniejszy rozmiar np. 36. , dopasowuj± w szerz i wzd³u¿ |
Jako¶ nie widze sukienki w rozmiarze 38 na metr 170, która po dopasowaniu na 160 za³o¿y Bajeczka, no chyba, ze lubi jak jej tak "seksi" nogi wystaj±. A jak mo¿na sukniê na 160 p czy 170 przerobiæ na 185cm :verysad: :woooow: |
W³asnie o to mi chodzi³o. Magma nie doczyta³a moich d³ugo¶cikowych wymiarów. Na 183 trudno spodnie kupiæ a co dopiero sukniê ¶lubn±.
joanna_25 - Sro Lip 20, 2005 10:33 am
Pinia_pinia
Ja mam podobne wymiary do Ciebie
Wypo¿yczyæ sobie sukni ¶lubnej nie ma szans!Trzeba szyæ now±.
Ale powinna¶ siê cieszyæ bo jak zamówisz sukniê w salonie to przynajmniej masz pewno¶æ ¿e j± specjalnie dla Ciebie nowiuteñk± uszyj± bo masz taki rozmiar a nie wyci±gn± Ci jak±¶ star± z magazynu albo z manekina, któr± kto¶ tam przymierza³ mo¿e....
Z przymiarkami w salonach te¿ nie bêdzie problemu,najwy¿ej panie Cie nie zapn± z ty³u przy przymiarce.
Tak wiêc z sukni± na pewno nie bêdzie problemu.
Gorzej z butami Ja w³a¶nie szukam jaki¶ nie za wysokich (bo mój m±¿ jest tylko 2 cm wy¿szy) ale niewielki jest wybór.No i jednak te na wy¿szym obcasie s±
¶liczniejsze
Narazie siê nie poddajê ale znale¼æ fajne buty z niskim obcasem a na dodatek w kolorze ecru to naprawdê wielki problem
Magma - Sro Lip 20, 2005 4:12 pm
Mam kumpelê, która ma 182 cm wzrostu i w zesz³ym roku bra³a sukniê w Galerii ?lubnej. Panie dobra³y dla niej sukienkê, w której wygl±da³a super. I nawet zmierzy³a tam parê sukienek na jej wzrost. Wiêc chyba to jednak nie ja siê mylê, dziewczêta . Z tego co kojarzê to proponowa³y jej te¿, ¿e w razie gdyby spódnice nie pasowa³y na d³ugo¶æ to doszyj± jej spódnicê w odpowiednim rozmiarze - DO WYPO?YCZENIA. Wiêc chyba da to siê za³atwiæ. Nie wiem natomiast jak jest gdzie indziej, bo temat mnie nie dotyczy, poniewa¿ wzrostowo jestem bardzo typowa (168 cm).
pinia_pinia - Czw Lip 21, 2005 1:59 pm
Cytat: | Z rozmiarem gorsetu nie powinno byæ na mnie wiêkszego problemu bo jestem b. szczup³a ( rozmiar 40 to dlatego ¿e ja mam proporcjonalnie wszystko wiêksze , ale suknia to na 80% bêdzie szyta na miarê. Zreszt± przekonam siê jak zacznê siê za ni± rozgl±daæ. Mam jeszcze ca³e 2 lata wiêc nie ma paniki... |
joanna_25 - Czw Lip 21, 2005 6:15 pm
Magma napisa³/a: | Mam kumpelê, która ma 182 cm wzrostu i w zesz³ym roku bra³a sukniê w Galerii ?lubnej. Panie dobra³y dla niej sukienkê, w której wygl±da³a super. I nawet zmierzy³a tam parê sukienek na jej wzrost. Wiêc chyba to jednak nie ja siê mylê, dziewczêta . Z tego co kojarzê to proponowa³y jej te¿, ¿e w razie gdyby spódnice nie pasowa³y na d³ugo¶æ to doszyj± jej spódnicê w odpowiednim rozmiarze - DO WYPO?YCZENIA. Wiêc chyba da to siê za³atwiæ. Nie wiem natomiast jak jest gdzie indziej, bo temat mnie nie dotyczy, poniewa¿ wzrostowo jestem bardzo typowa (168 cm). |
Magma no pewnie ¿e jak by siê uprzeæ to zawsze siê co¶ znajdzie w wiêkszym rozmiarze.No ale jak wiadomo sukni ¶lubnej szuka siê te¿ (albo przede wszystkim)takiej ¿eby nam siê podoba³a a przy tak niewielkim wyborze to trudno znale¼æ co¶ fajnego. Zreszt± widzia³am sukniê do wypo¿yczenia zrobion± na wiêksz± .Mia³a doszyty materia³ i przesuniêty ekspres i odznacza³o siê to bardzo Zawsze ³atwiej zmniejszyæ ni¿ odwrotnie.
pinia_pinia - Czw Pa¼ 26, 2006 11:07 pm
No i okaza³o siê, ¿e na wysokie panny m³ode w salonie nawet gotow± sukniê mo¿na kupiæ T± która kupi³am jest idealna pod ka¿dym wzglêdem i nawet na moj± d³uga¶n± posturê w sam raz Niepotrzebnie sie martwi³am.
szczako - Pi± Pa¼ 27, 2006 7:30 am
no to bomba!!
bez ¿adnych popawek?
a macie ju¿ co¶ na oku dla M³odego?
fiona83 - Sro Mar 12, 2008 7:07 am
Wyci±gam w±tek dla zainteresowanych.
Jestem ju¿ sporo po salonowych rajdach i w wiêkszo¶ci z nich dawano mi do przymierzenia suknie , które nie ods³ania³y kostek Zatem bez obaw - dla ka¿dej znajdzie siê co¶
Je¶li za¶ chodzi o buty, bêdê mia³a czó³enka na 1,5 obcasie. Stwierdzi³am, ¿e skoro na co dzieñ jestem wy¿sza od K. o 15 cm. to te kilka +/- nie zrobi wiêkszej ró¿nicy
ava - Sro Mar 12, 2008 12:31 pm
fiona83 napisa³/a: | Je¶li za¶ chodzi o buty, bêdê mia³a czó³enka na 1,5 obcasie. Stwierdzi³am, ¿e skoro na co dzieñ jestem wy¿sza od K. o 15 cm. to te kilka +/- nie zrobi wiêkszej ró¿nicy |
No pewnie, ¿e to nie zrobi ¿adnej ró¿nicy! U mnie co prawda S. jest kilka centymetrów wy¿szy ode mnie, ale najczê¶ciej patrz±c na nas wydaje siê, ¿e jeste¶my równi wzrostem. W zwi±zku z tym tak¿e bedê szukaæ butów na niskim obcasie, przy czym p³aski obcas odpada, te¿ chcia³abym znale¼æ buty na obcasie jaki Ty bedziesz mia³a. Nawet znalaz³am w necie zdjêcie butów, które maj± odpowiedni obcas, ale mo¿e wklejê je w temacie o butach, ¿ebym nie wprowadza³a w w±tkach zamieszania, co ostatnio mi siê zdarza
mona83 - Sob Mar 15, 2008 12:47 pm
ja mam podobny problem mam 178 zwrostu i moja druga polówka jest troszke ni¿sza, wiec jestem zmuszona miec plaskie buty. Sukienke mam szyt± na miare i to chyba najlepsze wyj¶cie. Mniej stresu i wiem na pewno,¿e nie bedzie przykrótka:) a co do butów to chyba te¿ zjawiê siê u szewca. Taka nasza uroda;;;;
|
|