Forum Weselne miasta £odzi
Forum weselne, wesele i ¶lub w £odzi i woj. ³ódzkim

Kupno stroju ¶lubnego - Panna M³oda wy¿sza od Pana M³odego...

pinia_pinia - Wto Lip 19, 2005 3:14 pm
Temat postu: Panna M³oda wy¿sza od Pana M³odego...
Otó¿ problem dla niektórych tak nieistotny mo¿e staæ siê dla mnie sporym problemem odzie¿owym :) Otó¿ troche uros³am ( mam 185 cm wzrostu) a mój narzeczony 181. Nie jest problem w tym ¿e jestem wy¿sza, ale zastanawiam siê czy dostane tak d³ug± sukniê na siebie- d³ugo¶c nóg 110 cm (rozmiar 40-42). I jeszcze 2 problem do¶c istotny - moje buty :( Nosze buciki w rozmiarze...41-42. W £odzi naprawde nie jest ³atwo dostaæ buty w tym rozmiarze ( tylko BUT-S i Deichman), a poza tym musz± byæ one na mo¿liwie p³askim obcasie. Chyba jedynym wyj¶ciem bêdzie szycie ich na mairê u szewca...

Czy która¶ ma podobne problemy ?? ?

kryszka - Wto Lip 19, 2005 5:02 pm

Wszêdzie suknie szyj± na wymiar konkretnej dziewczyny, wiêc nie masz czym siê martwiæ. Obmierz± ciê wszerz i wzd³u¿ i bêdzie idealnie. :D
ewig - Wto Lip 19, 2005 5:13 pm

Tak, Kryszka ma racje,nie masz sie czym martwic. Co do butow to mozesz je faktycznie zrobic na zamowienie z tym,ze jest to bardziej kosztowne. Ale masz pewnosc,ze buty beda takie,jak chcesz. Ja mam inny problem...nie wyroslam zbytnio...i jesli chodzi o buty, to latwo jest mi jedynie kupic buty sportowe(bo moge kupic te z kolekcji dla dzieci) :hahaha: i kozaki(bo te zawsze mozna kupic wieksze i tak nie widac) :hahaha: ,natomiast z pantoflami mam ogromny problem! Zwykle najmniejszy jest nr 36, a jesli nawet cos 35 sie znajdzie-to kompletnie zadnego wyboru nie ma, a ja wlasnie nosze 35... :?
bajeczka - Wto Lip 19, 2005 8:13 pm

Ja noszê na stópkach :) ten sam rozmiar i ju¿ widzê oczami wyobra¼ni problemy z zakupem butów do ¶lubu. Chyba tylko szewc zostaje.

Kiecka to samo. Noszê 36, czasem 38 i juz przesta³am liczyc na to, ¿e da sie ja wypozyczyc.

Pinia - pinia proponuje wspieranie sie w tych kwestiach. :)

Magma - Sro Lip 20, 2005 7:09 am

bajeczka napisa³/a:

Kiecka to samo. Noszê 36, czasem 38 i juz przesta³am liczyc na to, ¿e da sie ja wypozyczyc.

Bajeczko, chyba jeszcze nie chodzi³a¶ po wypo¿yczalniach. Wiêkszo¶æ sukienek jest w rozmiarze 38. Spokojnie mo¿na je dopasowaæ na mniejszy rozmiar np. 36. Jak wczoraj wypo¿ycza³am sukniê w Poezji, to w³a¶ciwie ka¿da na mnie pasowa³a, z mniejsz± lub wiêksz± poprawk±. Jednak u nich nie ma z tym problemu, dopasowuj± w szerz i wzd³u¿ :) Chocia¿ nie we wszystkich wypo¿yczalniach tak jest - w Optimusie panie powiedzia³y mi, ¿e trzeba braæ taki rozmiar jak jest bez dopasowania. A przecie¿ ka¿da z nas ma trochê inn± figurê i nawet przy ma³ym rozmiarze mo¿e byæ konieczne dopasowanie.

Kasiawka - Sro Lip 20, 2005 8:19 am

Magma napisa³/a:
bajeczka napisa³/a:

Bajeczko, chyba jeszcze nie chodzi³a¶ po wypo¿yczalniach. Wiêkszo¶æ sukienek jest w rozmiarze 38. Spokojnie mo¿na je dopasowaæ na mniejszy rozmiar np. 36. , dopasowuj± w szerz i wzd³u¿ :)

Jako¶ nie widze sukienki w rozmiarze 38 na metr 170, która po dopasowaniu na 160 za³o¿y Bajeczka, no chyba, ze lubi jak jej tak "seksi" nogi wystaj±. A jak mo¿na sukniê na 160 p czy 170 przerobiæ na 185cm ?? :shock: :verysad: :woooow:

bajeczka - Sro Lip 20, 2005 9:12 am

KasiaK napisa³/a:
Magma napisa³/a:
bajeczka napisa³/a:

Bajeczko, chyba jeszcze nie chodzi³a¶ po wypo¿yczalniach. Wiêkszo¶æ sukienek jest w rozmiarze 38. Spokojnie mo¿na je dopasowaæ na mniejszy rozmiar np. 36. , dopasowuj± w szerz i wzd³u¿ :)

Jako¶ nie widze sukienki w rozmiarze 38 na metr 170, która po dopasowaniu na 160 za³o¿y Bajeczka, no chyba, ze lubi jak jej tak "seksi" nogi wystaj±. A jak mo¿na sukniê na 160 p czy 170 przerobiæ na 185cm ?? :shock: :verysad: :woooow:

W³asnie o to mi chodzi³o. Magma nie doczyta³a moich d³ugo¶cikowych wymiarów. Na 183 trudno spodnie kupiæ a co dopiero sukniê ¶lubn±. :)

joanna_25 - Sro Lip 20, 2005 10:33 am

Pinia_pinia
Ja mam podobne wymiary do Ciebie :D
Wypo¿yczyæ sobie sukni ¶lubnej nie ma szans!Trzeba szyæ now±.
Ale powinna¶ siê cieszyæ bo jak zamówisz sukniê w salonie to przynajmniej masz pewno¶æ ¿e j± specjalnie dla Ciebie nowiuteñk± uszyj± bo masz taki rozmiar a nie wyci±gn± Ci jak±¶ star± z magazynu albo z manekina, któr± kto¶ tam przymierza³ mo¿e.... :wink:
Z przymiarkami w salonach te¿ nie bêdzie problemu,najwy¿ej panie Cie nie zapn± z ty³u przy przymiarce.

Tak wiêc z sukni± na pewno nie bêdzie problemu.
Gorzej z butami :? Ja w³a¶nie szukam jaki¶ nie za wysokich (bo mój m±¿ jest tylko 2 cm wy¿szy) ale niewielki jest wybór.No i jednak te na wy¿szym obcasie s±
¶liczniejsze :(
Narazie siê nie poddajê ale znale¼æ fajne buty z niskim obcasem a na dodatek w kolorze ecru to naprawdê wielki problem :(

Magma - Sro Lip 20, 2005 4:12 pm

Mam kumpelê, która ma 182 cm wzrostu i w zesz³ym roku bra³a sukniê w Galerii ?lubnej. Panie dobra³y dla niej sukienkê, w której wygl±da³a super. I nawet zmierzy³a tam parê sukienek na jej wzrost. Wiêc chyba to jednak nie ja siê mylê, dziewczêta :lol: . Z tego co kojarzê to proponowa³y jej te¿, ¿e w razie gdyby spódnice nie pasowa³y na d³ugo¶æ to doszyj± jej spódnicê w odpowiednim rozmiarze - DO WYPO?YCZENIA. Wiêc chyba da to siê za³atwiæ. Nie wiem natomiast jak jest gdzie indziej, bo temat mnie nie dotyczy, poniewa¿ wzrostowo jestem bardzo typowa (168 cm).
pinia_pinia - Czw Lip 21, 2005 1:59 pm

Cytat:
Z rozmiarem gorsetu nie powinno byæ na mnie wiêkszego problemu bo jestem b. szczup³a ( rozmiar 40 to dlatego ¿e ja mam proporcjonalnie wszystko wiêksze :) , ale suknia to na 80% bêdzie szyta na miarê. Zreszt± przekonam siê jak zacznê siê za ni± rozgl±daæ. Mam jeszcze ca³e 2 lata wiêc nie ma paniki...

joanna_25 - Czw Lip 21, 2005 6:15 pm

Magma napisa³/a:
Mam kumpelê, która ma 182 cm wzrostu i w zesz³ym roku bra³a sukniê w Galerii ?lubnej. Panie dobra³y dla niej sukienkê, w której wygl±da³a super. I nawet zmierzy³a tam parê sukienek na jej wzrost. Wiêc chyba to jednak nie ja siê mylê, dziewczêta :lol: . Z tego co kojarzê to proponowa³y jej te¿, ¿e w razie gdyby spódnice nie pasowa³y na d³ugo¶æ to doszyj± jej spódnicê w odpowiednim rozmiarze - DO WYPO?YCZENIA. Wiêc chyba da to siê za³atwiæ. Nie wiem natomiast jak jest gdzie indziej, bo temat mnie nie dotyczy, poniewa¿ wzrostowo jestem bardzo typowa (168 cm).

Magma no pewnie ¿e jak by siê uprzeæ to zawsze siê co¶ znajdzie w wiêkszym rozmiarze.No ale jak wiadomo sukni ¶lubnej szuka siê te¿ (albo przede wszystkim)takiej ¿eby nam siê podoba³a a przy tak niewielkim wyborze to trudno znale¼æ co¶ fajnego. Zreszt± widzia³am sukniê do wypo¿yczenia zrobion± na wiêksz± .Mia³a doszyty materia³ i przesuniêty ekspres i odznacza³o siê to bardzo :? Zawsze ³atwiej zmniejszyæ ni¿ odwrotnie.

pinia_pinia - Czw Pa¼ 26, 2006 11:07 pm

No i okaza³o siê, ¿e na wysokie panny m³ode w salonie nawet gotow± sukniê mo¿na kupiæ :mrgreen: T± która kupi³am jest idealna pod ka¿dym wzglêdem i nawet na moj± d³uga¶n± posturê w sam raz :rotfl: Niepotrzebnie sie martwi³am.
szczako - Pi± Pa¼ 27, 2006 7:30 am

no to bomba!!
bez ¿adnych popawek?

a macie ju¿ co¶ na oku dla M³odego? :P

fiona83 - Sro Mar 12, 2008 7:07 am

Wyci±gam w±tek dla zainteresowanych.
Jestem ju¿ sporo po salonowych rajdach i w wiêkszo¶ci z nich dawano mi do przymierzenia suknie , które nie ods³ania³y kostek :lol: Zatem bez obaw - dla ka¿dej znajdzie siê co¶ ;)

Je¶li za¶ chodzi o buty, bêdê mia³a czó³enka na 1,5 obcasie. Stwierdzi³am, ¿e skoro na co dzieñ jestem wy¿sza od K. o 15 cm. to te kilka +/- nie zrobi wiêkszej ró¿nicy ;-)

ava - Sro Mar 12, 2008 12:31 pm

fiona83 napisa³/a:
Je¶li za¶ chodzi o buty, bêdê mia³a czó³enka na 1,5 obcasie. Stwierdzi³am, ¿e skoro na co dzieñ jestem wy¿sza od K. o 15 cm. to te kilka +/- nie zrobi wiêkszej ró¿nicy ;-)

No pewnie, ¿e to nie zrobi ¿adnej ró¿nicy! U mnie co prawda S. jest kilka centymetrów wy¿szy ode mnie, ale najczê¶ciej patrz±c na nas wydaje siê, ¿e jeste¶my równi wzrostem. W zwi±zku z tym tak¿e bedê szukaæ butów na niskim obcasie, przy czym p³aski obcas odpada, te¿ chcia³abym znale¼æ buty na obcasie jaki Ty bedziesz mia³a. Nawet znalaz³am w necie zdjêcie butów, które maj± odpowiedni obcas, ale mo¿e wklejê je w temacie o butach, ¿ebym nie wprowadza³a w w±tkach zamieszania, co ostatnio mi siê zdarza :oops:

mona83 - Sob Mar 15, 2008 12:47 pm

ja mam podobny problem mam 178 zwrostu i moja druga polówka jest troszke ni¿sza, wiec jestem zmuszona miec plaskie buty. Sukienke mam szyt± na miare i to chyba najlepsze wyj¶cie. Mniej stresu i wiem na pewno,¿e nie bedzie przykrótka:) a co do butów to chyba te¿ zjawiê siê u szewca. Taka nasza uroda;;;;