|
Forum Weselne miasta Łodzi Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim |
![](images/print.gif) |
Dom - Grill elektryczny
paulinkaaMU - Czw Sty 30, 2014 12:32 am Temat postu: Grill elektryczny Przymierzamy się do zakupu grilla elektrycznego - niezbyt drogiego, na nasz dwuosobowy domowy uzytek, ale im więcej ich oglądam, tym większy mam mętlik w głowie, który wybrać? Jakich Wy używacie? Macie jakieś sprawdzone modele?
poniżej poglądowo kilka różnych typów:
1.zamykany, teflonowy
2.zamykany, ze szklaną pokrywą
3. z płaską i karbowaną powierzchnią
albo taki - z "żeberkami"
4. z patelkami do raclette
5. i wersja 3w1 - powierzchnia karbowana, kamień i mini patelki
Julia_ja - Czw Sty 30, 2014 4:04 am
Ja posiadam model drugi i można powiedzieć, że jestem zadowolona, ale...
Kupiliśmy go 6 lat temu i przez pierwszy rok był używany naprawdę często. Jednak z uwagi na to, że nie mieściło się na nim za wiele, to nie można go było użyć jak przyszli do nas goście. I tak póżniej został odłożony w kąt i szczerze powiem, że nie mam bladego pojęcia gdzie teraz moze być
Gdybym miała zdecydować się w chwili obecnej na taki zakup, wybrałabym 1. Ze względu na to, że jest o wiele mniej przygotowania do pracy takiego urządzenia. Działa bardziej na zasadzie sandwichera, a do 2. modelu trzeba nalać wody. W pierwszym można zawsze wszystko szybciutko sobie zgrilować, np warzywka. I oczywiście zajmuje też mniej miejsca.
Pomysl może o 1. Ale z wymienianymi wkładkami - mam taki w domu rodzinnym i jest super! Są trzy rodzaje zmiennych rusztów - grill, sandwich i gofry.
Ja wybrałabym 1
Karyna - Czw Sty 30, 2014 9:53 pm
A te grille elektryczne w ogóle się sprawdzają? Bo jakoś nigdy nie byłam przekonana do tych wynalazków. Grill kojarzy mi się z takim prawdziwym, opalanym na węgiel, latem, wakacjami, relaksem i czasem wolnym. Czy smak potraw jest choć trochę zbliżony na tym elektrycznym?
ola88 - Czw Sty 30, 2014 10:28 pm
paulinkaaMU, aż głodna się zrobiłam
Julia_ja - Czw Sty 30, 2014 10:52 pm
Zbliżony to bardzo dobre słowo smak okopconej kiełbaski z tradycyjnego grilla jest bez porównania
kinix21 - Pią Sty 31, 2014 2:19 am
paulinkaaMU, też powoli rozgladam się za grillem, więc temat mi bliski. Osobiście wybrałabym nr 1, a to dlatego, że na grillu chciałabym robić panini, dlatego musisz się zastanowić do czego glównie będziesz go używać. No i na ile osób/produktów, bo jeśli będzie mały to ciężko będzie np wrzucić na niego chociażby dorodne steki
Blue - Pią Sty 31, 2014 9:39 am
Nie wiem czy grill,ale my mamy takie coś 3 w1 - są 3 nakładki-sandwich maker,grill i gofrownica.Z gofrownicy nie korzystaliśmy nigdy,z grilla ze 2 razy i byłam na nie,a z sandwicha często.
Grill mi się nie spodobał,bo nadymiło sie trochę,zapach się rozszedł a równie smacznie wychodzi jak się wrzuci na ruszt wszystko do piekarnika-bez smrodu i zero dymu.Mam na myśli taką blaszkę do ociekania z metalowym rusztem.Kiełbaski są wręcz chrupiące.Ewentualnie patelnie grillową,także grill elektryczny sam w sobie dla mnie jest zbędny.
paulinkaaMU - Pią Sty 31, 2014 10:05 am
Dziewczyny dzięki za opinie
Julia_ja, cenna uwaga z tym wlewaniem wody (i rozumiem potem kłopotliwym myciem tej tłusto-wodnej rynienki) do grilla nr 2 - czyli z takim rusztem na pewno odpada
Opcja 3 w 1 z możliwością robienia sandwichy i gofrów też u mnie odpada, bo po pierwsze sandwich mamy (leży i się kurzy ), a po drugie wątpię, żebyśmy bawili się w robienie gofrów
Karyna, oczywiście, że smak nie ten sam, ale nam akurat chodzi o możliwość lekkiego grillowania warzyw + ryby / mięsa (zamiast smażenia na patelni) i w znacznej mierze będziemy chcieli korzystać z niego na tarasie (takiego tradycyjnego miec nie mozemy - z wiadomych względów, a nie czujemy potrzeby inwestować w gazowy).
Męczy mnie jeszcze ta różnica powierzchni - lepiej, żeby całośc była karbowana czy część płaska? No i ten kamień? Ktoś korzysta z niego? I patelki - rzeczywiście praktyczne czy zbędny gadżet?
kasiamango - Pią Cze 13, 2014 8:22 am
Fajna sprawa taki grill, jednak wolę miec w ogrodzie taki z prawdziwego zdarzenia
|
|